Tehnica imagistică ar putea îmbunătăţi tratamentul cancerului ovarian

Tehnica imagistică ar putea îmbunătăţi tratamentul cancerului ovarian

O tehnică de imagistică bazată pe RMN, dezvoltată la Universitatea Cambridge, poate estima răspunsul cancerului ovarian la tratament şi indica rapid cât de bine funcţionează tratamentul la paciente.

Tehnica, denumită imagistică cu carbon-13 hiperpolarizat, ar putea estima cât de bine vor răspunde tumorile pacientelor la tratament şi, de asemenea, le-ar permite medicilor să vadă, în termen de 48 de ore, dacă acesta funcţionează, potrivit unui raport publicat recent în revista Oncogene.

Noua abordare poate creşte semnalul detectat într-un scaner RMN de peste 10.000 de ori. Oamenii de ştiinţă au descoperit că tehnica poate face distincţia între 2 subtipuri diferite de cancer ovarian, pentru a descoperi sensibilitatea acestora la tratament.

Ei au folosit-o pentru a examina modele de celule derivate de la paciente care imită îndeaproape comportamentul cancerului ovarian seros de grad înalt, cea mai frecventă formă letală a bolii. Tehnica arată clar dacă o tumoră este sensibilă sau rezistentă la carboplatină, unul dintre tratamentele standard de chimioterapie de primă linie pentru cancerul ovarian.

Diferite forme de cancer ovarian răspund diferit la medicamente. Cu testele actuale, pacienţii aşteaptă de obicei săptămâni sau luni pentru a afla dacă cancerul lor răspunde la tratament. Feedback-ul rapid oferit de această nouă tehnică, ar ajuta oncologii să ajusteze tratamentele pacienţilor în câteva zile, au declarat cercetătorii.

Aceştia au observat că pacientele cu cancer ovarian au adesea mai multe tumori şi că nu este posibilă biopsia tuturor acestora. RMN-ul, care este neinvaziv, ar permite analiza tuturor tumorilor.

Atunci când au comparat tehnica de imagistică hiperpolarizată cu rezultatele tomografiei cu emisie de pozitroni, au constatat că tomografiile PET nu au detectat diferenţele metabolice dintre diferitele subtipuri tumorale şi, prin urmare, nu au putut identifica tipul de cancer.

„Această tehnică ne spune cât de agresivă este o tumoră de cancer ovarian şi ar putea permite medicilor să evalueze mai multe tumori la o pacientă pentru a oferi o evaluare mai holistică a prognosticului bolii, astfel încât să poată fi selectat cel mai adecvat tratament”, a declarat într-un comunicat, profesorul Kevin Brindle de la departamentul de biochimie al Universităţii Cambridge, autorul principal al raportului.

„Una dintre întrebările pe care pacienţii cu cancer le pun cel mai des este dacă tratamentul lor funcţionează. Dacă oncologii pot orienta pacienţii către cel mai bun tratament, atunci acest lucru este în mod clar benefic”, a precizat Brindle.

Echipa sa speră să testeze tehnica la paciente cu cancer ovarian în următorii câţiva ani.

Imagistica cu carbon-13 hiperpolarizat utilizează o soluţie injectabilă care conţine o formă „marcată” a moleculei piruvat, prezentă în mod natural. Piruvatul intră în celulele organismului, iar scanarea arată rata la care este descompus - sau metabolizat - într-o moleculă numită lactat. Rata acestui metabolism dezvăluie subtipul tumorii şi, astfel, sensibilitatea acesteia la tratament.

Acest studiu se adaugă la dovezile privind valoarea tehnicii de imagistică cu carbon-13 hiperpolarizat pentru o utilizare clinică mai largă.

Brindle, care lucrează, de asemenea, la Institutul de cercetare a cancerului din Cambridge, a dezvoltat în ultimele două decenii această tehnică de imagistică pentru a investiga diferite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, de prostată şi glioblastomul - un tip comun şi agresiv de tumoră cerebrală.

Glioblastomul prezintă, de asemenea, diferite subtipuri care variază în ceea ce priveşte metabolismul , care poate fi analizat prin tehnica imagistică pentru a estima răspunsul la tratament. Primul studiu clinic de la Cambridge, care a fost publicat în 2020, a fost efectuat pe paciente cu cancer de sân.

În fiecare an, aproximativ 7.500 de femei din Regatul Unit sunt diagnosticate cu cancer ovarian - aproximativ 5.000 dintre acestea vor avea cea mai agresivă formă a bolii, numită cancer ovarian seros de grad înalt (HGSOC).
Rata de vindecare pentru toate formele de cancer ovarian este foarte scăzută şi, în prezent, doar 43% dintre femeile din Anglia supravieţuiesc cinci ani după diagnostic.

Simptomele pot fi uşor trecute cu vederea, permiţând cancerului să se răspândească înainte ca pacientele să fie diagnosticate - iar acest lucru face ca imagistica şi tratamentul să fie o provocare.

Cercetarea a fost finanţată de Cancer Research UK.

viewscnt