Terapia cancerului prin proiectarea proteinelor, rezultate promiţătoare împotriva leucemiei

Terapia cancerului prin proiectarea proteinelor, rezultate promiţătoare împotriva leucemiei

Printr-o nouă strategie de proiectare a antagonistului proteic oamenii de ştiinţă au obţinut rezultate promiţătoare împotriva leucemiei.

Într-un progres semnificativ pentru cercetarea cancerului, o echipă de oameni de ştiinţă de la Institutul german Max Planck pentru Biologie, Spitalul Universitar Tübingen şi Universitatea Osnabrück a conceput cu succes o nouă familie de antagonişti pe bază de proteine care blochează selectiv receptorul G-CSFR (factorii de stimulare ai coloniilor formatoare de granulocite), ce este legat de apariţia mai multor cancere de sânge, inclusiv leucemia mieloidă acută (LMA).

Această metodă inovatoare oferă pacienţilor şi familiilor acestora noi speranţe prin creşterea eficacităţii terapiilor împotriva cancerului şi reducerea posibilelor efecte secundare.

Un răspuns imunitar sănătos depinde de crearea şi funcţionarea celulelor albe din sânge, reglate în principal de G-CSFR. Pe de altă parte, hiperactivitatea acestui receptor poate duce la proliferarea necontrolată a celulelor şi la apariţia cancerului.

Lipsa de specificitate a multor medicamente actuale duce la efecte adverse sistemice care pot reduce grav calitatea vieţii pacientului.

Pentru a depăşi această dificultate, antagoniştii recent dezvoltaţi oferă o metodă concentrată de blocare a semnalizării G-CSFR, scriu autorii într-un articol publicat marţi de Institutul Max Planck.

Pentru a crea antagonişti G-CSFR stabili, cu afinitate ridicată, care să concureze ligandul nativ, echipa de cercetare a utilizat şabloane proteice proiectate de novo pentru a crea lianţi bivalenţi. Produsele bifazate rezultate leagă receptorul mai strâns şi împiedică dimerizarea acestuia într-o configuraţie de semnalizare în membranele celulare.

Această tehnică permite antagoniştilor să blocheze eficient receptorul şi să aibă o stabilitate termică şi proteolitică îmbunătăţită, ceea ce îi califică pentru aplicaţii terapeutice.

Rezultatele acestui studiu demonstrează promisiunea acestor antagonişti ca o nouă clasă de produse terapeutice ţintite, arătând că aceştia pot reduce dramatic creşterea celulelor leucemice în condiţii de laborator.

Etapele următoare în cercetare şi dezvoltare

Implicaţiile acestei descoperiri se extind dincolo de tratamentul leucemiei.

Antagoniştii proiectaţi ar putea fi aplicaţi şi altor afecţiuni caracterizate prin dereglarea G-CSFR, inclusiv diverse boli autoimune şi inflamatorii.

Obiectivul echipei de cercetare este de a efectua studii preclinice suplimentare pentru a evalua siguranţa şi eficacitatea acestor antagonişti in vivo şi de a trece la studii clinice în viitorul apropiat.

Această cercetare reprezintă un pas semnificativ în căutarea unor terapii mai eficiente şi mai ţintite împotriva cancerului, deschizând calea către tratamente inovatoare care ar putea îmbunătăţi rezultatele pentru pacienţii care se luptă cu leucemia şi alte boli conexe.

Potenţialul de a personaliza medicina pe baza profilurilor individuale ale pacienţilor subliniază şi mai mult importanţa acestei cercetări, deoarece vizează furnizarea de soluţii personalizate care să abordeze provocările unice reprezentate de aceste afecţiuni complexe.

Cercetarea a fost publicată recent în revista PLOS Biology.

Spre deosebire de ligandul nativ care apropie segmentele intracelulare ale receptorului (evidenţiate în galben), proteina proiectată angrenează G-CSFR într-un complex ternar nesemnalizator care defavorizează asocierea eficientă a receptorului în membranele celulare. Credit: MPI f. Biology Tübingen/ Kateryna Maksymenko, 7 ianuarie 2025

viewscnt