Terapia integrată pentru obezitate şi depresie este mai eficientă decât tratamentele tradiţionale, arată un studiu realizat în SUA

Terapia integrată pentru obezitate şi depresie este mai eficientă decât tratamentele tradiţionale, arată un studiu realizat în SUA

O intervenţie care combină tratamentul comportamental de scădere a greutăţii cu terapia pe bază de medicamente antidepresive la pacienţii care suferă atât de obezitate, cât şi de depresie a îmbunătăţit pierderea în greutate şi simptomele depresive în comparaţie cu tratamentele obişnuite folosite în prezent, arată un studiu prezentat în ”Journal of the American Medical Association”.

Obezitatea şi depresia apar în mod obişnuit împreună. Aproximativ 43% dintre adulţii cu depresie sunt obezi, iar adulţii cu obezitate prezintă un risc crescut de depresie.

Pentru a trata ambele boli, pacienţii trebuie să viziteze de obicei mai mulţi specialişti, iar povara asociată cu vizitarea mai multor furnizori de servicii de sănătate în mod constant pe perioade lungi de timp poate duce la abandonarea terapiei în totalitate.

În plus, aceste servicii ar putea să nu fie disponibile din cauza lipsei de furnizori instruiţi, iar costul poate fi prohibitiv.

”Am arătat că furnizarea de terapie pentru obezitate şi depresie într-un program integrat folosind antrenori de sănătate dublu instruiţi, care lucrează într-o echipa de îngrijire, ce mai şi include un medic primar de îngrijire şi un psihiatru, este mai eficace în reducerea greutăţii şi îmbunătăţirea simptomelor depressive”, a afirmat dr. Jun Ma de la University of Illinois at Chicago College of Medicine şi autor principal al studiului, citat de sciencedaily.com.

Oamenii de ştiinţă au analizat rezultatele cercetării ”Aimed at Improving Both Mood and Weight” (RAINBOW), un studiu clinic, care a comparat un program integrat de îngrijire comun pentru tratarea obezităţii şi depresiei coexistente furnizat de antrenori de sănătate, cu tratamentul obişuit acordat de către un medic personal.

RAINBOW promovează alimentaţia sănătoasă şi  activitatea fizică, iar partea de psihoterapie se concentrează asupra abilităţilor de rezolvare a problemelor. Un psihiatru este în măsură să recomande adăugarea de medicamente antidepresive, dacă este necesar.

Antrenorii de sănătate instruiţi pentru a furniza acest program integrat au lucrat împreună cu un medic primar şi un psihiatru . Medicul primar şi psihiatrul nu au avut contact direct cu pacienţii, nici nu au prescris medicamente sau nu au furnizat alt tratament pacienţilor în mod direct. Rolul lor a fost de susţinere şi consultanţă pentru antrenorii de sănătate cu care au lucrat ca echipă.

Participanţii au fost 409 de pacienţi cu obezitate şi depresie. Două sute patru pacienţi au beneficiat de programul integrat de îngrijire în colaborare şi au fost supravegheţi de un antrenor de sănătate timp de un an.

În primele şase luni, au participat la nouă sesiuni individuale de consiliere şi au vizionat 11 videoclipuri despre un stil de viaţă sănătos. În următoarele şase luni, participanţii au avut discuţii telefonice lunare cu antrenorul lor de sănătate.

Două sute cinci participanţi repartizaţi aleatoriu în grupul obişnuit de control nu au primit nicio intervenţie suplimentară.

Participanţii la programul de îngrijire integrată au înregistrat o mai mare pierdere în greutate şi o mai importantă scădere a severităţii simptomelor depresive comparativ participanţii care au primit îngrijire obişnuită.

În medie, pacienţii din programul integrat au prezentat o scădere a indicelui de masă corporală de la 36,7 la 35,9, în timp ce participanţii la grupul obişnuit de îngrijire nu au avut nici o schimbare în IMC. Participanţii care au primit terapie integrată au raportat şi o scădere a scorurilor de severitate a depresiei pe  de la 1,5 la 1,1, comparativ cu o schimbare de la 1,5 la 1,4 printre cei din grupul de control.

Studiul reprezintă un pas înainte, deoarece indică un mod eficient de a integra tratamentul pentru obezitate şi depresie într-o terapie combinată, cu un potenţial bun de punere în aplicare în setările de îngrijire primară, deoarece tratează sănătatea mentală integrată în terapiile de îngrijire primară este sunt rambursabile prin programul Medicare.

viewscnt