Scleroza multiplă este o boală cronică a sistemului nervos central, mediată imun - în care sistemul imunitar joacă un rol central în declanşarea sau menţinerea procesului patologic - care poate duce în timp la acumularea unor dizabilităţi ireversibile. Afectarea funcţiilor fizice şi cognitive se traduce printr-o deteriorare progresivă a stării de sănătate, influenţând negativ calitatea vieţii pacienţilor. Lipsa unor opţiuni eficiente pentru a preveni progresia dizabilităţii continuă să reprezinte o provocare importantă în gestionarea sclerozei multiple, rămânând un obiectiv terapeutic neacoperit.
În scleroza multiplă, prevenirea eficientă a dizabilităţii rămâne o nevoie medicală majoră, încă nesatisfăcută. Acum, un medicament experimental, dezvoltat iniţial pentru tratamentul limfoamelor, ar putea reprezenta o descoperire majoră pentru pacienţii cu scleroză multiplă secundar progresivă, fără boală activă evidenţiată prin recidive, o formă pentru care nu există încă terapii aprobate.
Rezultatele studiului de fază avansată, prezentate recent la reuniunea anuală a Academiei Americane de Neurologie, care se desfăşoară între 5-9 aprilie, în San Diego, au arătat o întârziere în progresia dizabilităţii la persoanele cu scleroză multiplă secundar progresivă fără recidive.
Astfel, potrivit datelor din studiul Hercules, medicamentul tolebrutinib, dezvoltat de compania farmaceutică franceză Sanofi, a demonstrat o întârziere a instalării progresiei dizabilităţii confirmate (CDP), comparativ cu un placebo, în rândul pacienţilor cu scleroză multiplă secundar progresivă (SPMS) non-activă şi non-recidivantă.
Cu un număr de 1.131 de pacienţi înscrişi în studiu, rata progresiei confirmate a dizabilităţii la şase luni a fost de 22,6% în grupul tratat cu medicamentul tolebrutinib, comparativ cu 30,7% în grupul placebo, conform raportului studiului publicat marţi în The New England Journal of Medicine - NEJM.
Mai mulţi pacienţi care au primit medicamentul au înregistrat o ameliorare a dizabilităţii, cu o rată de îmbunătăţire confirmată la şase luni de 8,6%, comparativ cu 4,5% în grupul placebo, au raportat cercetătorii.
Indicatorii activităţii bolii, inclusiv inflamaţia şi leziunile ţesuturilor, au fost de asemenea reduşi în cazul tratamentului cu acest medicament faţă de placebo.
„Acesta este primul studiu clinic care arată un efect pozitiv în întârzierea progresiei dizabilităţii în forma secundar progresivă non-recidivantă a sclerozei multiple (SPMS), o etapă avansată a bolii în care funcţia neurologică se deteriorează treptat, iar dizabilitatea se agravează constant”, a declarat dr. Robert Fox de la Cleveland Clinic, coordonatorul studiului.
Medicamentul, un inhibitor cu administrare orală, care vizează o proteină numită tirozin kinaza Bruton (BTK), este capabil să pătrundă în creier, fiind conceput special pentru a ţinti neuroinflamaţia persistentă, un factor-cheie în progresia dizabilităţii în scleroza multiplă.
Spre deosebire de terapiile convenţionale pentru scleroza multiplă, care vizează în principal inflamaţia periferică, acest medicament traversează bariera hematoencefalică pentru a atinge concentraţii terapeutice în lichidul cefalorahidian, permiţând astfel modularea atât a limfocitelor B, cât şi a microgliilor din sistemul nervos central asociate bolii. Acest mecanism se consideră că abordează direct patologia de bază a formelor progresive de scleroză multiplă, prin ţintirea proceselor inflamatorii care contribuie la neurodegenerare şi acumularea dizabilităţii.
Medicamentul are potenţialul de a deveni prima terapie care modulează factorii imunologici ai inflamaţiei cronice din spatele barierei hematoencefalice, un mecanism-cheie în acumularea dizabilităţii în scleroza multiplă, potrivit grupului farma.
Evenimentele adverse grave, în special complicaţiile hepatice, au fost mai frecvente în cazul tratamentului cu acest medicament aflat în prezent în proces de evaluare în Statele Unite.
„Se pare că aproximativ un pacient din 200 va prezenta o creştere severă a enzimelor hepatice în primele trei luni de utilizare, motiv pentru care monitorizarea atentă este esenţială, iar medicamentul trebuie oprit imediat în cazul apariţiei acestor valori crescute”, a precizat dr. Fox.
Separat, în două studii care au inclus pacienţi cu scleroză multiplă recurentă, medicamentul tolebrutinib nu s-a dovedit superior faţă de Aubagio (teriflunomid), produs tot de compania franceză, în ceea ce priveşte reducerea ratei anuale de recidivă, conform unui al doilea raport publicat în aceeaşi revistă, informează Reuters.
Tratamentul se află în proces accelerat de evaluare în Statele Unite, cu o dată ţintă pentru decizia finală din partea autorităţii de reglementare în domeniul sănătăţii stabilită la 28 septembrie 2025. Totodată, medicamentul este în curs de evaluare şi în Uniunea Europeană, o decizie fiind aşteptată în primul trimestru din 2026, a informat într-un comunicat compania farmaceutică.