Femeile sănătoase au celule care seamănă cu cancerul de sân, potrivit unui studiu. Faptul că ţesutul mamar conţine celule normale cu modificări genetice întâlnite în cancerele invazive de sân, ar putea ghida viitoarele abordări pentru depistarea precoce a cancerului de sân.
Modul în care cercetătorii clasifică cancerul şi îl depistează în stadiile sale incipiente ar putea avea nevoie de o revizuire urgentă, după ce oamenii de ştiinţă au descoperit că unele femei sănătoase au celule care prezintă caracteristici cheie ale cancerului de sân.
Aceste celule sunt cunoscute sub numele de celule aneuploide şi au un număr anormal de cromozomi. Ele sunt frecvente în cancerul de sân invaziv şi se crede că dezechilibrul cromozomilor permite cancerului să se răspândească şi să se sustragă apărării imunitare a organismului.
Acum se pare că celulele aneuploide ar putea fi prezente chiar şi atunci când nu există cancer identificat. Cercetătorii de la Universitatea din Texas şi de la Colegiul de medicină Baylor au descoperit aceste celule în mostre de ţesut mamar de la 49 de femei sănătoase.
Studiul se bazează pe cercetări anterioare ale echipei privind Atlasul celulelor mamare umane, care a profilat peste 714.000 de celule pentru a genera o hartă genetică cuprinzătoare a ţesutului mamar normal la nivel celular.
„Întotdeauna am fost învăţaţi că celulele normale au 23 de perechi de cromozomi, dar acest lucru pare să fie inexact, deoarece fiecare femeie sănătoasă pe care am analizat-o în studiul nostru avea nereguli cromozomiale, ceea ce ridică o întrebare foarte provocatoare cu privire la momentul în care apare de fapt cancerul”, a declarat specialistul în biologie moleculară Nicholas Navin, de la Centrul de cancer MD Anderson Cancer al universităţii din Texas.
Pentru studiul actual, cercetătorii au examinat probe de la 49 de femei sănătoase, fără boli cunoscute, care au fost supuse unei intervenţii chirurgicale de reducere a sânilor. Aceştia au investigat modificările numărului de copii cromozomiale în ţesuturile mamare normale în comparaţie cu datele clinice privind cancerul de sân.
Folosind tehnici care includ secvenţierea unei singure celule, echipa a identificat semnele de aneuploidie, care erau prezente în aproximativ trei procente din totalul celulelor epiteliale mamare analizate pentru fiecare dintre femeile din studiu. Celulele epiteliale căptuşesc interiorul şi exteriorul corpului şi sunt considerate a fi locul unde începe cancerul.
„Un cercetător în domeniul cancerului sau un oncolog care ar vedea imaginea genomică a acestor celule normale de ţesut mamar le-ar clasifica drept cancer de sân invaziv”, spune cercetătorul.
Majoritatea celulelor aneuploide prezentau modificări ale numărului de copii, în care segmentele de ADN sunt duplicate sau şterse. Se crede că aceste modificări în special influenţează evoluţia cancerului.
Cu cât femeile erau mai în vârstă, cu atât aceste modificări celulare apăreau mai des. Cele mai frecvente modificări - copii suplimentare ale cromozomului 1q şi lipsa cromozomilor 10q, 16q şi 22 - sunt observate şi în cancerul de sân.
O altă constatare a fost faptul că celulele aneuploide au fost identificate în principal în două linii de celule mamare implicate în secreţia de lapte: receptor hormonal luminal pozitiv (LumHR) şi luminal secretor (LumSec). Acest lucru sugerează că diferite tipuri de cancer de sân s-ar putea dezvolta din diferite linii.
Ce înseamnă toate aceste descoperiri nu este încă clar - dar ridică o mulţime de întrebări despre cum arată de fapt ţesutul normal şi sănătos, cum ar putea fi evitate potenţialele rezultate fals pozitive şi ce factori de risc ar putea determina dacă celulele aneuploide devin sau nu canceroase.
„Acest lucru are implicaţii destul de mari nu doar pentru domeniul cancerului de sân, ci potenţial pentru mai multe tipuri de cancer”, spune Navin.
„Asta nu înseamnă neapărat că toată lumea suferă de precancer, dar trebuie să ne gândim la modalităţi de a organiza studii mai ample pentru a înţelege implicaţiile care duc la dezvoltarea cancerului”, a adăugat cercetătorul.
Cercetătorii cred că abordarea pe care au folosit-o în această cercetare ar putea dezvălui celule aneuploide şi în alte părţi ale corpului - şi ar putea contribui la înţelegerea modului în care se dezvoltă şi alte tipuri de cancer.
„Cercetările viitoare în acest domeniu vor conduce, fără îndoială, la noi perspective asupra iniţierii cancerului şi vor începe să abordeze problema fundamentală a momentului în care un cancer este cu adevărat un cancer”, concluzionează cercetătorii în lucrarea lor publicată recent în revista Nature.