Transplantul de ficat, potenţială abordare pentru pacienţii cu cancer intestinal avansat

Transplantul de ficat, potenţială abordare pentru pacienţii cu cancer intestinal avansat

În cadrul unei realizări medicale de referinţă, medicii din Regatul Unit au efectuat primului transplant de ficat din ţară pentru a aborda cancerul intestinal avansat.

Deşi transplantul este mai frecvent în tratarea cancerelor hepatice primare, cazul unei tinere britanice se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări care arată că procedura poate fi benefică pentru pacienţii cu cancer intestinal avansat.

Cancerul de intestin (cunoscut şi sub numele de cancer colorectal) este al patrulea cel mai frecvent cancer din Regatul Unit. Acesta reprezintă 11% din totalul cazurilor noi de cancer.

Boala poate fi deosebit de dificil de tratat, în special atunci când este diagnosticată într-un stadiu avansat - chiar şi în ciuda evoluţiilor recente în imunoterapie.

Acest lucru se datorează faptului că adesea cancerul intestinal se extinde la ficat - ceea ce complică opţiunile de tratament şi poate însemna, de obicei, că boala nu mai este vindecabilă.

O tânără de 32 de ani din Marea Britanie a fost diagnosticată cu cancer intestinal în stadiul 4 în noiembrie 2021, boala răspândindu-se la toate cele opt segmente ale ficatului. Iniţial cu un prognostic sumbru, ea a răspuns foarte bine la rundele de tratament pe bază de medicamente. Cu toate acestea, în ciuda răspunsului promiţător, boala a rămas prezentă în ficat. Întrucât cancerul era atât de răspândit, medicii s-au gândit că un transplant ar putea elimina boala.

Transplantul de ficat a fost efectuat în vara anului 2024 şi, de atunci, tânăra  nu mai are cancer.

Abordarea standard de tratament pentru cancerul intestinal implică de obicei o combinaţie de intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea tumorilor, alături de chimioterapie sau radioterapie. Tratamentul pe care îl primeşte un pacient va depinde de stadiul şi localizarea cancerului, scrie Justin Stebbing, profesor de ştiinţe biomedicale la Universitatea Anglia Ruskin, într-un articol publicat pe 8 ianuarie.

Pentru pacienţii cu cancer intestinal avansat care s-a răspândit la ficat, tratamentul devine şi mai complex, explică specialistul. În timp ce medicamentele şi intervenţiile chirurgicale funcţionează adesea, cancerul revine de cele mai multe ori. Şi, deşi chirurgia hepatică este posibilă în aceste cazuri, uneori boala se află în zone prea riscante pentru a fi îndepărtate chirurgical - sau cancerul este prea răspândit, făcând imposibilă îndepărtarea tuturor tumorilor şi lăsând în acelaşi timp suficient ţesut hepatic sănătos. În astfel de cazuri, obiectivul tratamentului trece de la vindecare la gestionarea simptomelor şi prelungirea vieţii pacienţilor.

Însă un transplant ar fi capabil să depăşească aceste limitări, spune prof. Stebbing. Prin înlocuirea ficatului, se elimină efectiv toate ţesuturile canceroase din organ.

Cercetările sugerează, de asemenea, că răspunsul imunitar declanşat de transplant ar putea chiar ajuta la combaterea celulelor canceroase rămase în organism - deşi mecanismul care determină acest lucru nu este pe deplin înţeles.

Rezultatele supravieţuirii

Este important de sublinia taici că succesul în cazul pacientei britanice s-a datorat probabil unei combinaţii de tratamente - inclusiv terapie medicamentoasă ţintită, chimioterapie şi intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii intestinale primare înainte de transplant.

Tânăra este în prezent monitorizată inclusiv pentru posibilitatea recidivei cancerului. Este întotdeauna posibil ca celule canceroase microscopice, imposibil de detectat de către chirurgi, să fi rămas în urmă. Astfel de pacienţi vor avea nevoie toată viaţa de medicamente imunosupresoare pentru a se asigura că nu resping transplantul.

Tânăra din Marea Britanie nu este primul caz de transplant de ficat care vindecă cu succes cancerul intestinal la un pacient. Dovezile de până acum arată în mod constant că transplantul de ficat, atunci când este utilizat singur sau împreună cu tratamentul medicamentos (cum ar fi chimioterapia), îmbunătăţeşte ratele de supravieţuire la cinci ani la pacienţii cu cancer intestinal, comparativ cu cazurile în care sunt utilizate doar metode standard.

De exemplu, un studiu efectuat în Norvegia a arătat o rată de supravieţuire pe cinci ani cuprinsă între 60 % şi 83 % la pacienţii care au suferit un transplant de ficat pentru cancerul colorectal avansat care se răspândise la ficat.

Un studiu american, efectuat pe pacienţi cu cancer intestinal similar, a constatat că 91% dintre cei care au beneficiat de un transplant de ficat au supravieţuit când au fost urmăriţi trei ani mai târziu. În comparaţie, pacienţii care au optat să utilizeze doar metodele standard de tratament au avut o rată de supravieţuire de 73% la momentul urmăririi.

La fel ca şi în acest caz, toate aceste studii subliniază importanţa utilizării unei abordări multiple pentru tratarea cancerului colorectal. Majoritatea pacienţilor au primit medicamente suplimentare împotriva cancerului (inclusiv chimioterapie) înainte şi după transplant.

În continuare, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma beneficiile acestei tehnici de tratament într-o cohortă mai mare, a precizat profesorul.

De asemenea, este important de remarcat faptul că acest tratament este probabil potrivit doar pentru un procent mic de pacienţi - aproximativ 2% dintre cei al căror cancer intestinal s-a răspândit la ficat. Vor fi necesare criterii stricte de selecţie pentru a asigura cele mai bune rezultate, scrie acesta.

De asemenea, este nevoie de mai multe date privind ratele de supravieţuire pe termen lung şi calitatea vieţii pacienţilor care suferă transplanturi hepatice pentru cancer intestinal. Sunt necesare studii care să compare transplantul de ficat cu alte tratamente avansate pentru a confirma beneficiile acestuia. Implicaţiile etice ale utilizării ficatului pentru pacienţii bolnavi de cancer trebuie, de asemenea, să fie examinate cu atenţie, având în vedere penuria în donarea de organe.

Rata de supravieţuire la cinci ani pentru toate stadiile de cancer intestinal în Regatul Unit este puţin peste 50%. Acest lucru evidenţiază necesitatea unor opţiuni de tratament mai eficiente, în special pentru cazurile avansate.

Transplantul de ficat poate fi o opţiune potenţial curativă în astfel de cazuri, spun specialiştii.

Succesul recent al acestui caz reprezintă o descoperire semnificativă, şi se speră că acest lucru va stimula cercetarea atât de necesară în acest domeniu, astfel încât tehnica să poată deveni o strategie de tratament adoptată pe scară mai largă în viitor pentru cei care pot beneficia cel mai mult.

viewscnt