Tratament promiţător cu nanoparticule pentru boala celiacă, dezvoltat în Finlanda

Tratament promiţător cu nanoparticule pentru boala celiacă, dezvoltat în Finlanda

O echipă de cercetători din Finlanda a dezvoltat un tratament promiţător pentru boala celiacă, bazat pe nanoparticule care conţin gliadină ce ajută la refacerea toleranţei imunitare a pacienţilor.

Boala celiacă afectează între 0,3% şi 2,4% din populaţie în cele mai multe state ale lumii – în Finlanda, procentul este de 2%. Boala este una autoimună, ce trimite semnale greşite sistemului imunitar atunci când pacientul consumă gluten.

Simptomele bolii sunt diverse, dar cele mai frecvente sunt problemele intestinale precum diareea. Uneori, pacienţii nu au deloc simptome ale afecţiunii.

Glutenul este o proteină din grâu, secară şi orz, iar o fracţiune din gluten, sulubilă în alcool, este denumită gliadină.

După ce dezvoltă boala celiacă, pacienţii nu mai tolerează alimentele pe bază de cereale, manifestând simptome.

Deocamdată, nu este clar de ce unele persoane dezvoltă boala celiacă, însă unele teste de predispoziţie genetică au sugerat că între 30% şi 40% din oameni riscă să aibă această afecţiune.

Această predispoziţie poate duce la pierderea toleranţei imune la gliadină în copilărie, adolescenţă sau char la vârsta adultă, iar singurul tratament disponibil în prezent este dieta fără gluten pe tot parcursul vieţii.

Totuşi, o echipă de cercetători de la Universitatea din Helsinki, condusă de prof. Seppo Meri, a reuşit să dezvolte o nouă terapie promiţătoare pentru această boală, care ar putea permite pacienţilor să scape de intoleranţa la gluten.

Noul tratament imunomodulator se bazează pe nanoparticule ce conţin gliadină. În testele realizate pe şoareci, injectarea de nanoparticule sferice şi absorbabile (500nm) cu gliadină ((TIMP-GLIA) în sânge a redus sensibil markerii activării celulelor T specifici pentru gliadină, precum şi inflamaţiile şi daunele şa nivelul ţesuturilor.

Mai mult, tratamentul cu nanoparticule cu gliadină a stimulat expresia genelor asociată cu toleranţa imună la gluten.

Noul studiu preclinic, prezentat recent în publicaţia Gastroenterology, sugerează că este posibilă “reprogramarea” sistemului imunitar la pacienţii cu boala celiacă şi “instruirea” celulelor T să tolereze din nou glutenul.

Echipa de cercetători pregăteşte acum realizarea unui studiu clinic cu pacienţi pentru a observa dacă metoda descrisă le-ar putea permite celor cu boala celiacă să mănânce din nou alimente cu gluten.

viewscnt