Un tratament dezvoltat de o echipă de cercetători americani, bazat pe inhibarea genei PTB, a obţinut rezultate promiţătoare în testele realizate pe animale. Astfel, noul tratament a avut ca efect transformarea astrocitelor, celule-suport din creier, în neuroni care produc dopamină, eliminând simptomele Parkinson la şoareci.
Noul tratament a fost dezvoltat de o echipă de la Şcoala de Medicină a Universităţii California din San Diego, condusă de dr. Xiang-Dong Fu.
Cercetătorii au studiat de mult timp proteina PTB, care se leagă de ARN şi determină ce gene sunt activate sau dezactivate într-o celulă.
Pentru a studia rolul unei proteine, cercetătorii reduc cantitatea de proteină dintr-o celulă pentru a observa efectele.
Echipa condusă de dr. Fu a folosit o tehnică numită siRNA pentru a dezactiva gena care controlează PTB în fibroblaste, un tip de celule din piele. După câteva săptămâni, cercetătorii au observat că, în loc de fibrovblaste, în cultura celulară erau neuroni.
Chiar dacă a fost o descoperire întâmplătoare, cercetătorii au remarcat imediat potenţialul noii metode în dezvoltarea unor tratamente pentru boli neurodegenerative, precum Parkinson.
Ulterior, cercetătorii au rafinat metoda şi au testat tratamentul pe şoareci. Cu un singur tratament, echipa de cercetare a reuşit să transforme astrocitele native din creier în neuroni ce produc dopamină, rezultatul fiind că simptomele Parkinson au dispărut, arată un studiu publicat recent în Nature.
“Cercetătorii din întreaga lume au încercat multe metode de a genera neuroni în laborator, folosind celule stem şi alte mijloace, pentru a-i putea studia mai bine şi a-i folosi pentru a înlocui neuronii pierduţi în bolile neurodegenerative. Faptul că am putut să producem atât de mulţi neuroni atât de uşor a fost o mare surpriză”, a explicat dr. Fu, citat de sciencedaily.com.
În luna mai, o echipă de cercetători americani a prezentat o altă abordare terapeutică, care constă în reprogramarea celulelor din piele pentru a înlocui neuronii pierduţi din creier, considerată promiţătoare în vederea dezvoltării unui tratament eficient pentru boala Parkinson.