UE finanţează primul studiu cu psihedelice, pe pacienţi cu boli incurabile

UE finanţează primul studiu cu psihedelice, pe pacienţi cu boli incurabile

Uniunea Europeană (UE) finanţează un studiu inovator cu un compus psihedelic pentru persoanele aflate în îngrijire paliativă, pentru a observa dacă le ajută să facă faţă suferinţei psihologice cauzate de afecţiunile lor.

Studiul clinic PsyPal, lansat miercuri, îşi propune să studieze efectele unui terapii asistate cu substanţa psihedelică psilocibină - substanţa halucinogenă din „ciupercile magice” - asupra pacienţilor cu patru boli progresive: boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), scleroza multiplă, scleroza laterală amiotrofică (SLA) şi boala Parkinson atipică.

Toate cele patru boli sunt incurabile şi modifică profund viaţa, ducând la pierderea autonomiei şi la suferinţă psihologică severă.

Studiile indică faptul că simptomele depresiei şi anxietăţii afectează între 34% şi 80% dintre persoanele care suferă de aceste afecţiuni, ceea ce subliniază nevoia urgentă de intervenţii inovatoare.

Este pentru prima dată când UE finanţează integral un studiu asupra unui psihedelic, acordând peste 6,5 milioane de euro prin intermediul programului Orizont Europa, principalul program de finanţare al Uniunii Europene pentru cercetare şi inovare, informează Politico.

În timp ce studiile anterioare s-au dovedit a fi promiţătoare în cazul depresiilor greu de tratat, precum şi în cazul persoanelor care se confruntă cu un diagnostic de cancer în fază terminală, acesta ar fi primul studiu efectuat pe o cohortă mai largă de pacienţi.

În cadrul studiului, coordonat de Centrul Medical Universitar Groningen (UMCG), din Ţările de Jos, vor fi trataţi aproximativ 100 de pacienţi în patru locaţii diferite din Olanda, Portugalia, Republica Cehă şi Danemarca.

Participanţii vor avea mai multe şedinţe cu terapeuţi, care vor ţine cont şi de problemele lor medicale specifice.

Spre deosebire de alte studii, acesta le va oferi pacienţilor două sesiuni cu psilocibină; prima o doză mai mică pentru a se obişnui cu experienţa.

Unii participanţi vor primi un placebo.

Cercetătorul principal Robert Schoevers, psihiatru de la UMCG, spune că una dintre întrebările majore în domeniul cercetării este câte călătorii psihedelice sunt necesare pentru ca tratamentul să fie eficient.

„Este acesta un fel de remediu unic, iar apoi se continuă cu psihoterapia? Trebuie să explorăm ce este necesar", a spus el.

Protocolul studiului va fi elaborat în acest an împreună cu autorităţile de reglementare şi cu organismele de evaluare a tehnologiilor medicale.

Studiul va începe în ianuarie 2025, iar rezultatele sunt aşteptate în 2027.

viewscnt