Un îndulcitor fără calorii, asociat cu cheagurile de sânge şi riscul de boli de inimă, într-un nou studiu

Un îndulcitor fără calorii, asociat cu cheagurile de sânge şi riscul de boli de inimă, într-un nou studiu

Un nou studiu compară efectele unui îndulcitor artificial cu cele ale zahărului. Participanţii au prezentat un potenţial mai mare de coagulare a sângelui după ce au consumat o băutură îndulcită cu acest îndulcitor înlocuitor în comparaţie cu zahărul.

Un nou studiu se adaugă la dovezile tot mai numeroase conform cărora eritritolul, un înlocuitor artificial al zahărului, creşte riscul cardiovascular.

O nouă cercetare condusă de clinica din Cleveland, din Statele Unite, arată că un consum de alimente cu eritritol, un îndulcitor artificial popular, creşte riscul de evenimente cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic (atacul de cord) şi AVC (accidentul vascular cerebral).

Constatările, rezultate dintr-un nou studiu de intervenţie la voluntari sănătoşi, arată că eritritolul a făcut ca trombocitele (un tip de celule sanguine) să fie mai active, ceea ce poate creşte riscul formării cheagurilor de sânge.

Zahărul (glucoza) nu a avut acest efect.

Publicată joi, în revista Arteriosclerosis Thrombosis and Vascular Biology, cercetarea se adaugă dovezilor tot mai numeroase potrivit cărora eritritolul ar putea să nu fie la fel de sigur cum este clasificat în prezent de agenţiile de reglementare a alimentelor şi ar trebui reevaluat ca ingredient.

Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători ai clinicii Cleveland, ca parte a unei serii de investigaţii privind efectele fiziologice ale înlocuitorilor comuni ai zahărului.

„Multe societăţi profesionale şi clinicieni recomandă în mod obişnuit ca persoanele cu risc cardiovascular ridicat - cele cu obezitate, diabet sau sindrom metabolic - să consume alimente care conţin înlocuitori de zahăr", a declarat într-un comunicat autorul senior şi corespondent dr. Stanley Hazen, preşedinte al departamentului pentru ştiinţe cardiovasculare şi metabolice din cadrul Institutului de cercetare Lerner al clinicii, şi şeful secţie de cardiologie preventivă.

Aceste constatări subliniază importanţa unor studii clinice suplimentare pe termen lung pentru a evalua siguranţa cardiovasculară a eritritolului şi a altor înlocuitori de zahăr, spune medicul.

Eritritolul şi alţi îndulcitori artificiali sunt înlocuitori obişnuiţi ai zahărului de masă în produsele hipocalorice, sărace în carbohidraţi şi „keto".

Eritritolul este cu aproximativ 70% mai dulce decât zahărul şi este produs prin fermentarea porumbului.

După ingestie, eritritolul este slab metabolizat de organism. În schimb, intră în fluxul sanguin şi părăseşte organismul în principal prin urină.

Corpul uman creează în mod natural cantităţi scăzute de eritritol, astfel încât orice consum suplimentar se poate acumula.

Eritritolul este clasificat de către Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) şi de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) drept ingredient GRAS („general recunoscut ca sigur"), permiţând utilizarea sa fără restricţii în produsele alimentare.

Acest lucru se datorează în primul rând faptului că este un alcool din zahăr care se găseşte în mod natural în fructe şi legume, şi un produs secundar al metabolismului glucozei în ţesutul uman, deşi în cantităţi mici.

Cu toate acestea, studii recente ale grupului condus de dr. Hazen au găsit dovezi că eritritolul în cantităţi consumate în mod obişnuit poate creşte riscul cardiovascular.

Cercetarea actuală se bazează pe studiul anterior al echipei, publicat anul trecut în revista Nature Medicine, care a arătat că pacienţii cardiaci cu niveluri ridicate de eritritol aveau de două ori mai multe şanse de a suferi un eveniment cardiac major în următorii trei ani, comparativ cu cei cu niveluri scăzute.

Studiul a descoperit, de asemenea, că adăugarea de eritritol la sângele sau trombocitele pacienţilor a crescut formarea cheagurilor. Aceste constatări au fost confirmate de studii preclinice.

Noul studiu de intervenţie pe oameni a fost conceput pentru a observa mai direct efectele asupra trombocitelor în urma ingerării de eritritol la o doză conţinută în mod obişnuit într-un suc sau o brioşă „fără zahăr".

La 20 de voluntari sănătoşi, cercetătorii au constatat că nivelul mediu de eritritol după consum a crescut de peste 1.000 de ori în grupul care a consumat eritritol comparativ cu nivelurile iniţiale.

Rezultatele au arătat, de asemenea, că participanţii au prezentat o creştere semnificativă a formării cheagurilor de sânge după ce au consumat eritritol, dar nicio schimbare nu a fost observată după consumul de glucoză.

„Această cercetare ridică unele îngrijorări cu privire la faptul că o porţie standard dintr-un aliment sau o băutură îndulcită cu eritritol poate stimula în mod acut un efect direct de formare a cheagurilor", a declarat coautorul studiului dr. W. H. Wilson Tang, director de cercetare pentru insuficienţă cardiacă şi medicina transplantului cardiac la Clinica Cleveland Clinic.

„Eritritolul şi alţi alcooli de zahăr care sunt utilizaţi în mod obişnuit ca înlocuitori ai zahărului ar trebui să fie evaluaţi pentru potenţialele efecte pe termen lung asupra sănătăţii, în special atunci când astfel de efecte nu sunt observate cu glucoza însăşi", a întărit medicul.

El adaugă faptul că rezultatele acestui studiu sunt deosebit de notabile, deoarece vin pe urmele unui alt studiu recent al acestui grup de cercetare care arată că xilitolul, un alt îndulcitor artificial comun, a produs creşteri similare ale nivelurilor plasmatice şi a afectat în acelaşi mod agregarea plachetară la voluntarii sănătoşi.

Ca şi eritritolul, cercetările cu xilitol au inclus, de asemenea, studii de observaţie la scară largă care demonstrează că nivelurile ridicate din acest îndulcitor artificial sunt asociate cu un risc crescut de infarct miocardic, AVC sau deces în următorii trei ani.

Autorii notează că sunt justificate studii clinice suplimentare de evaluare a siguranţei cardiovasculare pe termen lung a eritritolului.

„Consider că alegerea ocazională şi în cantităţi mici a bunătăţilor îndulcite cu zahăr ar fi preferabilă consumului de băuturi şi alimente îndulcite cu aceşti alcooli de zahăr, în special pentru persoanele cu risc crescut de tromboză, cum ar fi cele cu boli de inimă, diabet sau sindrom metabolic", recomandă dr. Hazen.

Bolile cardiovasculare se acumulează în timp, iar bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel global.

„Trebuie să ne asigurăm că alimentele pe care le consumăm nu sunt contribuitori ascunşi", a precizat medicul american.

Cercetarea face parte din investigaţia continuă a dr. Hazen privind factorii care contribuie la riscul cardiovascular rezidual.

Echipa sa urmăreşte pacienţii în timp şi găseşte semnături chimice în sânge care pot estima dezvoltarea viitoare a bolilor cardiovasculare şi metabolice.

Medicul a făcut descoperiri de pionierat în cercetarea aterosclerozei şi a bolilor inflamatorii, inclusiv descoperirea fundamentală care leagă căile microbiene intestinale de bolile cardiovasculare şi metabolice.

Dr. Hazen conduce, de asemenea, Centrul clinicii din Cleveland pentru microbiom şi sănătatea umană şi este şeful catedrei în biologia celulelor vasculare şi ateroscleroză.

viewscnt