Un medicament 3 în 1 ar putea înlocui tratamentul standard pentru tensiunea arterială, potrivit unui studiu prezentat la ESC 2024

Un medicament 3 în 1 ar putea înlocui tratamentul standard pentru tensiunea arterială, potrivit unui studiu prezentat la ESC 2024

Se estimează că peste un miliard de adulţi suferă de hipertensiune la nivel mondial, două treimi dintre aceştia trăind în ţări cu venituri mici şi medii. Hipertensiunea arterială este principalul factor de risc pentru mortalitate, fiind responsabilă pentru 10,8 milioane de decese pe an. Se speră că acest nou tratament ar putea avea un impact important asupra reducerii ratei bolilor cardiovasculare, în special în ţările cu cea mai mare povară.

O nouă cercetare arată că un plan de tratament bazat pe o nouă combinaţie de doze mici de trei medicamente antihipertensive într-o singură pastilă - cunoscut sub numele de GMRx2 - a fost superior unui plan de tratament standard pentru scăderea tensiunii arteriale la pacienţii cu hipertensiune necontrolată.

Rezultatele studiului Veronica, condus de Institutul George pentru sănătate globală, au fost prezentate sâmbătă, la Congresul 2024 al Societăţii Europene de Cardiologie şi publicate simultan în Journal of the American Medical Association (JAMA).

Planul de tratament GMRx2 a implicat o pastilă, administrată o dată pe zi, care conţine telmisartan, amlodipină şi indapamidă la un sfert, la jumătate sau în dozele standard.

După 6 luni de tratament, tensiunea arterială sistolică la domiciliu a fost cu 31 mmHg mai mică în grupul GMRx2 comparativ cu 26 mmHg mai mică în cazul îngrijirii standard - diferenţa de 5,8 mmHg a fost foarte semnificativă din punct de vedere clinic şi statistic.

Dovezile existente arată că la fiecare reducere cu 5 mmHg a tensiunii arteriale sistolice există o reducere cu 10% a evenimentelor cardiovasculare majore, cum ar fi AVC (accident vascular cerebral), infarct miocardic (atac de cord) şi insuficienţă cardiacă.

După doar o lună, 81% dintre participanţii la grupul GMRx2 au obţinut un control al tensiunii arteriale măsurat clinic, faţă de 55% în cazul tratamentului standard.

Această îmbunătăţire a fost menţinută la şase luni, 82% dintre aceştia obţinând controlul, comparativ cu 72% în cadrul tratamentului standard.

Tolerabilitatea ambelor planuri de tratament a fost bună, fără retrageri cauzate de evenimente adverse.

„Pilula trei în unu a produs reduceri semnificative din punct de vedere clinic ale tensiunii arteriale în comparaţie cu îngrijirea standard, chiar şi atunci când îngrijirea standard a urmat îndeaproape recomandările actuale şi a implicat mai multe vizite la clinică”, a declarat prof. Dike Ojji, şeful Unităţii de Cercetare Cardiovasculară de la Universitatea din Abuja, Nigeria şi cercetătorul principal al studiului.

„În ţările cu venituri mici, mai puţin de una din patru persoane tratate obţine controlul tensiunii arteriale, iar în mediile cu venituri ridicate este doar între 50% şi 70%”, a adăugat profesorul Ojji. „Prin urmare, este impresionant să vedem rate de peste 80% în doar o lună”.

GMRx2 este principalul medicament candidat al George Medicines, o companie biofarmaceutică aflată în stadiu avansat de dezvoltare, care abordează nevoi semnificative nesatisfăcute în tratamentul bolilor cardiometabolice, înfiinţată pentru a comercializa cercetările Institutului George pentru sănătate globală.

La începutul acestei luni, GMRx2 a fost depus pentru evaluare la Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) pentru tratamentul hipertensiunii arteriale.

La congres au fost prezentate, de asemenea, date de fază III din alte două studii cu GMRx2, care au arătat o bună tolerabilitate şi reduceri ale tensiunii arteriale relevante din punct de vedere clinic în comparaţie cu placebo şi cu terapia combinată cu doar două medicamente.

„Misiunea noastră este de a dezvolta soluţii durabile care pot îmbunătăţi sănătatea a milioane de oameni din întreaga lume şi pot reduce presiunea asupra sistemelor de sănătate. Există un obiectiv global de a ajunge la un control al tensiunii arteriale de 80% în rândul celor trataţi, dar nicio ţară nu a atins încă acest obiectiv. Cu studiul VERONICA, am demonstrat potenţialul acestei strategii noi de a atinge acest obiectiv ambiţios”, a precizat prof. Anthony Rodgers, de la Institutul George şi medic şef la George Medicines.

Planul de tratament standard recomandat a început cu monoterapie, urmată de terapie combinată cu două şi respectiv trei medicamente, şi este tipic pentru ghidurile privind hipertensiunea din multe ţări.

viewscnt