Un medicament aflat în studii clinice ar putea trata mai multe cancere

Un medicament aflat în studii clinice ar putea trata mai multe cancere

Două noi studii conduse de cercetători de la facultatea de medicină a Universităţii Washington din St. Louis, Statele Unite, au identificat o posibilă modalitate de a bloca progresia mai multor forme de cancer al sângelui folosind un medicament aflat deja în studii clinice împotriva cancerului de sân.

Studiile - ambele efectuate pe eşantioane de pacienţi şi pe modele animale - au constatat că inhibarea unei proteine numite RSK1 reduce inflamaţia şi opreşte progresia cancerelor de sânge numite neoplazii mieloproliferative (NMP), precum şi a unei forme agresive de leucemie mieloidă acută (LMA). Având în vedere că inhibitorul RSK1 se află deja în faza de testare clinică, calea către utilizarea extinsă ca tratament pentru cancerele de sânge este potenţial accelerată.

Unul dintre studii a fost publicat joi, 16 ianuarie, în revista Nature Communications. Al doilea este disponibil online în Blood Cancer Journal.

La om, neoplaziile mieloproliferative pot fi cancere ale sângelui cu creştere lentă, care se dezvoltă timp de ani de zile. Medicii pot monitoriza boala şi pot trata simptomele, dar nu există în prezent nicio modalitate de vindecare sau de încetinire a progresiei cancerului. Pacienţii cu neoplazii mieloproliferative prezintă un risc ridicat de a dezvolta un cancer secundar, leucemie mieloidă acută, care este foarte agresiv, fără opţiuni de tratament eficiente.

„Pacienţii cu neoplazii mieloproliferative cronice pot trăi cu boala uneori timp de zeci de ani, dar prezintă un risc crescut de a dezvolta secundar LMA, care are un prognostic slab”, a declarat într-un comunicat autorul principal dr. Stephen T. Oh, profesor de medicină şi co-director al Diviziei de Hematologie la WashU Medicine.

„Aceşti pacienţi nu au terapii medicale eficiente, aşa că sperăm că acest nou medicament va ajuta la îngrijirea clinică. Cel puţin, sperăm că acest medicament poate opri progresia bolii cronice către leucemie mieloidă acută, dar obiectivul este de a elimina boala şi de a aduce pacienţii în remisie”, a precizat medicul.

Potrivit acestuia, cercetătorii caută de multă vreme un inhibitor care să blocheze progresia neoplaziilor mieloproliferative, deoarece terapiile actuale reduc doar simptomele cauzate de boală, printre care se numără oboseala severă, transpiraţiile nocturne, lipsa poftei de mâncare, pierderea în greutate şi o splină mărită, dar nu încetinesc progresia bolii sau reduc riscul ca aceasta să evolueze în leucemie acută.

În teorie, utilizarea inhibitorilor RSK1 pentru tratarea pacienţilor cu neoplazii mieloproliferative cronice le-ar putea îmbunătăţi starea de sănătate până la un punct în care aceştia ar putea deveni eligibili pentru un transplant de celule stem, care este terapia recomandată în multe cancere de sânge, deoarece poate duce la o remisie pe termen lung.

Dr. Oh tratează pacienţii cu neoplazii mieloproliferative şi cancere de sânge conexe la Centrul de cancer Siteman, cu sediul la spitalul Barnes-Jewish şi WashU Medicine.

În studiul din revista Nature Communications, inhibarea RSK1 a contribuit la inversarea progresiei neoplasmului mieloproliferativ la şoareci, reducând fibroza sau formarea cicatricilor în măduva osoasă. Inhibarea RSK1 a eliminat până la 96% din cancerul la şoareci după patru săptămâni. De asemenea, a prezentat dovezi de prevenire a transformării bolii cronice în cancerul secundar LMA.

În studiul publicat în Blood Cancer Journal, blocarea acestei proteine tratează o formă specifică de LMA numită LMA FLT3-ITD care se dezvoltă direct - fără ca mai întâi să apară un neoplasm mieloproliferativ. Acest tip de LMA poate fi tratat cu medicamente numite inhibitori FLT3, dar cancerul dezvoltă adesea, în timp, rezistenţă la acest tratament. Deoarece inhibitorul RSK1 blochează o cale diferită, dr. Oh şi ceilalţi autori ai studiului sugerează că ar putea ajuta la rezolvarea acestei rezistenţe.

Inhibitorul specific RSK1, utilizat în ambele studii, denumit PMD-026, se administrează pe cale orală (sub formă de pastile) şi se află în prezent în studii clinice ca tratament pentru cancerul de sân.

Aceste studii în curs de desfăşurare urmăresc să determine eficacitatea, iar primele teste au arătat că participanţii din studiu cu cancer de sân metastatic au tolerat bine medicamentul, cu efecte secundare reduse.

Dezvoltarea neoplasmului mieloproliferativ şi stoparea acestuia

Un studiu anterior realizat de laboratorul dr. Oh a identificat o moleculă de semnalizare numită DUSP6 ca fiind o proteină importantă care determină progresia neoplaziilor mieloproliferative. Lucrările ulterioare au identificat semnalele din aval declanşate de DUSP6, iar RSK1 a ieşit în evidenţă ca fiind cel pe care l-ar putea bloca cu inhibitorul RSK1 aflat deja în studii clinice pentru cancerul de sân.

Medicamentul experimental PMD-026 este un inhibitor pan-RSK în sensul că blochează toate cele patru versiuni ale proteinei - RSK1, RSK2, RSK3 şi RSK4.

În cancerul de sân, dovezile sugerează că PMD-026 ar putea acţiona prin blocarea RSK2. Dacă va fi aprobat de autorităţile de regelemntare pentru tratarea cancerului de sân, acesta ar fi primul medicament de pe piaţă care inhibă familia de proteine RSK.

Dr. Oh şi echipa sa lucrează cu compania farma care produce medicamentul - compania de biotehnologie Phoenix Molecular Designs - de când au identificat RSK1 ca un factor-cheie al mai multor cancere de sânge şi au emis ipoteza că acest medicament ar putea bloca activitatea sa. Compania a furnizat medicamentul pentru aceste studii.

„Suntem încântaţi de aceste studii, deoarece evidenţiază RSK1 ca o ţintă terapeutică nouă pentru neoplaziile mieloproliferative şi leucemia mieloidă acută, cu o strategie viabilă pentru trecerea unui medicament experimental în studiile clinice în viitorul apropiat”, a mai menţionat dr. Oh.

„Există câteva scenarii pe care le luăm în considerare în proiectarea unui viitor studiu clinic. Cel mai probabil va fi pentru pacienţii care au depăşit terapiile standard pe care le folosim pentru faza cronică a acestei boli, dar care nu sunt eligibili pentru transplantul de celule stem din cauza vârstei sau a stării generale de sănătate”, a mai indicat medicul.

viewscnt