Un medicament furnizează noi date promiţătoare în abordarea metastazelor cerebrale apărute în urma cancerului de sân, după cum reiese din rezultatele unui studiu prospectiv de tip „fereastră de oportunitate" efectuat de Centrul San Antonio pentru Ştiinţele Sănătăţii a Universităţii din Texas (UT Health San Antonio).
Studiul în cadrul căruia pacienţii au fost de acord să primească un tratament nou înainte de a fi supuşi unei intervenţii chirurgicale, a constatat că medicamentul autorizat sacituzumab govitecan a fost bine tolerat şi a prezentat semne de eficacitate pentru pacienţii al căror cancer de sân a progresat la creier.
Aproximativ jumătate dintre femeile cu forma agresivă şi avansată de cancer de sân triplu negativ vor fi diagnosticate cu metastaze cerebrale, iar prognosticul este slab, cu o medie a supravieţuirii globale de puţin peste şapte luni.
„Ştiam că medicamentul a fost eficient în tratamentul cancerului de sân, dar utilitatea sa în tratamentul tumorilor cerebrale rezultate a fost neclară", a declarat într-un comunicat dr. Andrew J. Brenner, profesor şi preşedinte al cercetării neuro-oncologice la Centrul de cancer Mays de la UT Health San Antonio.
„Cu toate acestea, studiul nostru a arătat că (n.r. medicamentul) ar putea atinge concentraţii de inhibitori în interiorul tumorilor suficiente pentru a aduce beneficii pacienţilor şi cu efecte secundare minime, ceea ce este foarte promiţător pentru o nouă terapie", a precizat medicul.
Dr. Brenner, care este şi cercetător clinic pentru Institutul pentru Dezvoltarea Medicamentelor de la UT Health San Antonio şi lider al Programului de dezvoltare a terapeuticelor experimentale, este autorul principal al studiului studiului publicat miercuri (7 august) în revista Nature Communications, intitulat „Sacituzumab Govitecan la pacienţii cu metastaze cerebrale ale cancerului de sân şi glioblastom recurent: un studiu de fază 0 cu fereastră de oportunitate".
Tumorile cerebrale provenite din cancerul de sân sunt frecvente, iar tratamentul pentru aceste tumori implică de obicei intervenţii chirurgicale, radioterapie şi terapii sistemice, deşi aceste măsuri sunt adesea fără succes.
În mod similar, glioblastomul multiform este cea mai frecventă tumoră malignă primară a creierului la adulţi, reprezentând jumătate din aceste tumori la creier.
Este, de asemenea, cea mai agresivă tumoră cerebrală primară, cu o supravieţuire medie de numai 20,9 luni, în ciuda intervenţiilor chirurgicale, radioterapiei, chimioterapiei şi regimurilor de tratare a tumorii.
Din aceste motive, cercetătorii spun că există o nevoie nesatisfăcută de a aborda cancerul de sân cu metastaze cerebrale şi glioblastomul multiform recurent, tratamentul tumorilor cerebrale primare şi secundare fiind limitat de mulţi factori.
Sacituzumab govitecan (SG) este un cunoscut conjugat anticorp-medicament, ceea ce înseamnă că este un medicament biofarmaceutic conceput ca o terapie ţintită pentru tratarea cancerului.
Spre deosebire de chimioterapie, acesta este destinat să vizeze şi să ucidă celulele tumorale, cruţând în acelaşi timp celulele sănătoase.
S-a demonstrat că este eficient la pacienţii cu TROP-2, o proteină membranară prezentă în multe tumori.
Studiul de la UT Health San Antonio a înrolat 25 de pacienţi în vârstă de 18 ani sau peste, care au fost diagnosticaţi cu cancer de sân cu metastaze cerebrale sau glioblastom recurent.
Fiecare a primit o singură doză intravenoasă de medicament cu o zi înainte de îndepărtarea ţesutului tumoral şi continuând în zilele unu şi opt ale ciclurilor de 21 de zile după recuperare.
Termenele au fost de opt luni pentru pacienţii cu cancer de sân cu metastaze cerebrale şi de două luni pentru cei cu glioblastom recurent.
Cercetătorii au descoperit o penetrare semnificativă a inhibitorului topoizomerazei SN-38 în interiorul tumorilor care au fost livrate de medicament pentru a combate dezvoltarea acestora şi fără efecte adverse neaşteptate asupra pacienţilor.
„SG ar putea obţine concentraţii intra-tumorale de SN-38 suficiente pentru beneficii terapeutice la pacienţii cu metastaze cerebrale din cancerul de sân şi glioblastom recurent", au concluzionat cercetătorii.
Potrivit acestora, „medicamentul a fost bine tolerat în această populaţie cu semnale clinice promiţătoare de eficacitate".
Cercetătorii consideră că datele susţin investigaţiile în curs într-un studiu clinic de fază 2 al acestui medicament în glioblastomul recurent.
„În prezent, ne aflăm în etapa de analiză intermediară a acelui studiu de fază 2, care a înrolat 20 de pacienţi la UT Health San Antonio şi clinicile Cleveland şi Texas Oncology din Austin", a declarat dr. William Kelly, profesor asistent de hematologie şi oncologie la Centrul de cancer Mays şi cercetător principal al studiului de fază 2.
Cercetătorii se aşteaptă ca studiul să ofere date suplimentare asupra posibilei eficacităţi acestui medicament în tratarea glioblastomului.