Un număr tot mai mare de femei aşteaptă mai mult timp pentru a avea copii. Deşi există multe motive pentru care oamenii ar putea dori să se abţină de la această decizie, aproximativ o treime din cupluri vor avea dificultăţi în a rămâne însărcinate dacă partenera are peste 35 de ani. Acest lucru se datorează faptului că fertilitatea femeilor începe să scadă în jurul acestei vârste.
Acum, cercetătorii care conduc un studiu clinic în curs de desfăşurare susţin că un medicament utilizat în mod obişnuit pentru a preveni eşecul transplanturilor de organe, ar putea fi capabilă să prelungească vârsta fertilă a unei femei cu până la cinci ani. Constatarea se bazează pe rezultatele iniţiale ale unui studiu pilot restrâns.
Deşi este încă prea devreme pentru a spune dacă medicamentul rapamicină ar putea fi viitorul tratamentelor pentru fertilitate - va trebui să aşteptăm doi ani până la finalizarea studiului clinic - există unele motive de optimism cu privire la rezultatele raportate.
De asemenea, numeroase studii pe şoareci au arătat că medicamentul este benefic pentru multe aspecte ale îmbătrânirii - inclusiv fertilitatea.
În uterul mamei, gameţii feminini (ovulele), înconjuraţi de celule specializate în ovare, formează „foliculi primordiali”. Fiecare folicul conţine un singur ovul care intră în stare latentă până când este recrutat pentru a fi utilizat la pubertate.
Numeroşi foliculi mor chiar înainte de naştere, ceea ce înseamnă că fiecare femeie se naşte cu toţi foliculii pe care îi va avea vreodată, ceea ce se numeşte „rezerva ovariană”, explică experţii. Această rezervă ovariană instituită timpuriu poate afecta capacitatea unei femei de a rămâne însărcinată pe parcursul anilor de reproducere, explică Stéphane Berneau de la Universitatea din Central Lancashire, într-un articol publicat recent în The Conversation.
În timpul fiecărui ciclu menstrual, câteva zeci de foliculi vor fi recrutaţi (selectaţi) - dar numai un singur folicul dominant îşi va elibera ovulul pentru a fi fertilizat. Ceilalţi foliculi recrutaţi vor fi degradaţi de ovar.
Pe măsură ce femeia îmbătrâneşte, rezerva ovariană scade până când nu mai are decât un număr limitat de foliculi de bună calitate. În acest moment, unii hormoni ovarieni care circulă în organism scad, iniţiind menopauza.
Vârsta medie pentru menopauză este de 51 de ani, deşi aceasta poate varia foarte mult de la o femeie la alta, în funcţie de rezerva ovariană.
Unele femei suferă de menopauză precoce (care are loc înainte de vârsta de 45 de ani).
Aproximativ 1% dintre femei pot avea chiar menopauză prematură, care are loc înainte de 40 de ani.
Întrucât menopauza afectează în mod direct fertilitatea, menopauza precoce ar putea afecta grav planurile parentale ale unei femei, dar dacă ar fi posibilă întârzierea îmbătrânirii ovariene, s-ar putea prelungi fertilitatea unei femei. Acest lucru ar putea fi posibil cu ajutorul rapamicinei, susţin acum autorii studiului.
Cercetările privind reorientarea medicamentului imunosupresor au fost considerate o „schimbare de paradigmă” în modul de studiere a menopauzei.
Rapamicina este un compus bacterian care permite celulelor să supravieţuiască mai mult în condiţii de laborator. Aceasta este utilizată în mod obişnuit la pacienţii cu transplant de organe pentru a potoli sistemul imunitar, astfel încât organismul să nu respingă noul organ. De asemenea, este utilizată pentru tratarea anumitor afecţiuni vasculare prin încetinirea creşterii celulelor (cum ar fi tumorile).
Un număr tot mai mare de dovezi arată că rapamicina poate avea beneficii şi în ceea ce priveşte îmbătrânirea.
Cercetările efectuate pe şoareci arată că medicamentul poate contracara pierderea musculară legată de vârstă. De asemenea, s-a demonstrat că o doză zilnică de rapamicină îmbunătăţeşte cu 10 % durata de viaţă a şoarecilor în vârstă.
Când vine vorba de fertilitate, studiile au demonstrat că o doză zilnică de rapamicină întârzie îmbătrânirea ovarelor şi menopauza la şoareci.
Şoarecii femele mai în vârstă cărora li s-a administrat o dietă care conţine rapamicină au înregistrat o creştere a rezervei de foliculi primordiali - rezerva ovariană. În plus, aceşti şoareci au avut, de asemenea, fătări reuşite mai târziu în viaţă. Acest lucru a sugerat că rapamicina ar putea avea potenţialul de a întârzia menopauza prematură la femei.
Cercetătorii în domeniul longevităţii testează rapamicina, în cadrul unui nou studiu privind îmbătrânirea, primul de acest gen, lansat în această primăvară la Universitatea Columbia.
Studiul, denumit VIBRANT (Validating Benefits of Rapamycin for Reproductive Aging Treatment), este conceput pentru a măsura dacă medicamentul rapamicină poate încetini îmbătrânirea ovarelor - dar nu este vorba doar despre sănătatea reproducerii. În caz de succes, acest prim studiu controlat al medicamentului rapamicină pentru îmbătrânirea umană ar putea avea implicaţii de mare amploare pentru reducerea durerilor menopauzei şi prelungirea vieţii persoanelor de toate sexele, cu ajutorul unui medicament ieftin, administrat o dată pe săptămână, care este deja utilizat pe scară largă de unii pacienţi bolnavi de cancer şi transplantaţi.
Dar poate acest medicament să facă acelaşi lucru la om? Aceasta este ceea ce o echipă de cercetare şi-a propus să investigheze. Echipa a recrutat 50 de femei cu vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani, care erau în perimenopauză, pentru acest studiu pilot.
Timp de trei luni, femeile au primit fie o doză săptămânală de rapamicină, fie un placebo. Rezerva ovariană a fost monitorizată prin ecografie transvaginală şi mai multe teste de sânge pentru a detecta diverşi hormoni ovarieni.
Cercetătorii susţin că rezultatele iniţiale au fost foarte încurajatoare - sugerând că medicamentul ar putea reduce îmbătrânirea ovarelor cu 20 % la femei, fără niciun efect secundar al medicamentului - dintre cele 44 de efecte secundare pe care le poate avea rapamicina, care variază de la greaţă uşoară şi dureri de cap la hipertensiune arterială şi infecţii.. Cercetătorii speră că acest lucru ar putea însemna încă cinci ani de fertilitate.
Rapamicina ar putea declanşa acest efect pozitiv prin restricţionarea numărului de foliculi primordiali recrutaţi şi activaţi pe ciclu menstrual. La femeile care au primit rapamicină, doar 15 foliculi au fost recrutaţi pe ciclu menstrual, în comparaţie cu 50 la femeile cu o vârstă similară. Cu o recrutare mai redusă a foliculilor, rezerva ovariană pare să fie prelungită.
Cercetările anterioare la şoareci au arătat că rapamicina recrutează mai puţini foliculi, ceea ce poate păstra rezerva ovariană.
Menţinerea fertilităţii
Deşi dimensiunea cohortei din studiul iniţial a fost destul de mică, având în vedere rezultatele promiţătoare pe care cercetătorii susţin că le-au obţinut, acest lucru înseamnă că ei vor putea trece la următoarea fază a experimentului lor - recrutarea a 1.000 de femei.
Experţii speră că rezultatele iniţiale vor fi confirmate din nou şi vor arăta că medicamentul poate fi un tratament util pentru îmbătrânirea ovarelor într-un studiu revizuit de comunitatea ştiinţificăi. Studiile suplimentare vor fi apoi necesare pentru a investiga dacă această fertilitate este prelungită.
Dacă studiul clinic arată că rapamicina este benefică, acest lucru ar putea ajuta femeile cu rezervă ovariană scăzută şi pe cele care speră să îşi prelungească fertilitatea.
În plus, acest studiu evidenţiază potenţialul de reorientare a medicamentelor existente pentru a trata alte afecţiuni pentru sănătatea şi bunăstarea femeilor, spune Berneau.
În prezent, omul de ştiinţă conduce cercetări pe celule pentru a vedea dacă reorientarea medicamentelor utilizate în mod obişnuit pentru diabet poate îmbunătăţi uterul şi poate facilita implantarea unui embrion. De asemenea, echipa sa investighează aceste ţinte pentru a trata cancerul ovarian.