O nouă metodă de identificare rapidă a bolii Lyme ar putea duce la realizarea un test practic pentru ce va putea fi folosit de personalul medical, arată un nou studiu publcat în ”Journal of Clinical Microbiology”.
Cercetătorii de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases au descoperit că testul, ce foloseşte câţiva biomarkeri pentru a detecta infecţia cu boala Lyme, a fost mai sensibil decât testele de laborator din prezent imediat după ce a fost suspectată apariţia bolii, conform sciencedaily.com.
Boala Lyme este cauzată de Borrelia burgdorferi, o bacterie în formă de spirală transmisă prin căpuşe. Majoritatea cazurilor pot fi tratate eficient cu antibiotice. Boala este însă greu de diagnosticat pentru că implică o gamă largă de simptome, de la febră şi iritaţii la simptome neurologice şi cardiace şi durere a articulaţilor.
De asemenea, testele din prezent pot să nu recunoască o infecţie cu boala Lyme dacă sunt efectuate prea devreme.
În prezent, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor recomandă un test de sânge în doi paşi pentru diagnosticare bolii Lyme ce urmăreşte anticorpii împotriva bolii. Aceste teste necesită echipament de laborator specializat şi pot dura zile sau săptămâni până la aflarea rezultatelor. Autorii lucrării vor să dezvolte un test mai simplu, mai rapid şi mai sensibil ce ar putea fi folosit în timpul unei singure vizite la cabinet.
Cercetătorii au ales prima dată un set de biomarkeri ai bolii Lyme cunoscuţi pentru abilitatea lor de a indica infecţia. Apoi, au testat primii trei biomarkeri pe mostre de la persoanele cu boala Lyme în stadiu timpuriu, de la indivizi sănătoşi din zone în care boala Lyme este endemică şi de la persoane cu artrită Lyme. Acest lucru a fost comparat cu rezultatele obţinute prin procedura de testare în doi paşi standard.
Per total, noul set de biomarkeri a fost mai sensibil decât testele standard pentru boala Lyme. Aceştia au fost mai buni la identificarea semnelor bolii în mostrele din stadiu timpuriu, posibil pentru că au fost capabili să detecteze anticorpii din primele 2-6 săptămâni după ce o persoană a fost infectată cu boala Lyme.
Aceste rezultate arată posibilitatea dezvoltării unui nou test rapid ce ar putea fi efectuat în urma unei simple vizite la medic.