Un nou tratament pentru leucemie mieloidă acută, dezvoltat de cercetători austrieci

Un nou tratament pentru leucemie mieloidă acută, dezvoltat de cercetători austrieci

Cercetătorii de la Vetmeduni din Viena şi de la Institutul pentru Cercetare în Domeniul Cancerului Ludwig Boltzmann au identificat o nouă strategie terapeutică pentru leucemia mieloidă acută (LMA), după ce au descoperit că activitatea proteinei oncogenice mutante C/EBPα este dependentă de un ajutor funcţional epigenetic, complexul metiltransferază histonă MLL1.

Leucemia mieloidă acută este cea mai comună formă de leucemie acută, fiind caracterizată de o creştere a celulelor progenitoare mieloide maligne la mărimea celulelor sanguine mature. Doar 25% dintre pacienţii cu leucemie mieloidă acută supravieţuiesc la 5 ani după diagnosticul iniţial, arată statisticile actuale.

Testele de laborator au arătat că perturbarea funcţională a complexului MLL1 a dus la moartea celulelor LMA cu mutaţii C/EBPα. Un tratament inhibitor a eliberat blocul de diferenţiere al celulelor canceroase şi a restabilit maturaţia normală a celulelor sanguine.

Factorul de transcripţie CCAAT/ C/EBPα este un regulator important al dezvoltării sanguine, controlând paşi critici ai maturaţiei celulelor sanguine. Oricum, în cazul a 10-15% dintre toţi pacienţii cu LMA, gena CEBPA cuprinde mutaţii ce previn formarea izoformei proteină corecte.

În cazul pacienţilor cu LMA, majoritatea mutaţilor apar în partea terminală-N a genei CEBPA. Acest lucru duce la producerea unei proteine scurtate C/EBPα, izoforma p30, responsabilă pentru păstrarea celulelor într-o stare imatură şi declanşând, astfel, leucemia”, a explicat Luisa Schmidt, autoarea principală a studiului, a cărei lucrare a fost finanţată de Academia Austriacă de Ştiinţe, citată de sciencedialy.com.

Varianta proteinei oncogenică C/EBPα p30, ce este produsă în exces ca un rezultat al mutaţiei, foloseşte mecanisme epigenetice pentru a controla expresia genică în celulele canceroase.

Este cunoscut faptul că procesele epigenetice pot controla expresia genelor. De asemenea, a fost arătat că izoforma C/EBPα p30 foloseşte aceste procese pentru a regla şabloanele de expresie genică a celulelor leucemice.

Această variantă oncogenică se leagă de promotorii unor anumite gene şi recrutează complexe de modificare a cromatinei, inclusiv histona metiltransferază.

Unul din aceşti parteneri de interacţiune este complexul MLL1, necesar pentru activarea transcripţională, care s-a devedit a fi critic pentru întreţinerea stemului hematopoietic şi celulelor progenitoare.

Folosind o combinaţie de abordări biochimice, genetice şi farmaceutice, am fost capabili să arătăm că MLL1 reprezintă o vulnerabilitate critică în leucemia mieloidă acută cu mutaţii CEBPA”, a spus Schmidt.

Studii globale ale interacţiunilor proteină-ADN au arătat că şablonul de legătură al izoformei C/EBPα p30 se suprapune puternic cu cel al MLL1. Acest lucru sugerează o interacţiune şi cooperare a acestor doi factori, fapt ce a fost confirmat de experimente biochimice suplimentare.

viewscnt