Un pacient paralizat a reuşit să mergă din nou cu ajutorul unui exoschelet controlat doar de creier afirmă cercetătorii francezi

Un pacient paralizat a reuşit să mergă din nou cu ajutorul unui exoschelet controlat doar de creier afirmă cercetătorii francezi

Un om paralizat de la umeri în jos a reuşit să meargă folosind un sistem robotic cu patru membre, sau un exoschelet, care este comandat şi controlat doar prin semnalele din creierul său.

Cu un harnaşament montat pe tavan pentru echilibru, pacientul tetraplegic, în vârstă de 28 de ani, a folosit un sistem de senzori implantat lângă creier pentru a trimite mesaje care să mişte toate cele patru membre paralizate. Studiul a durat doi ani.

Rezultatele, publicate în "The Lancet Neurology", sunt un pas în plus spre momentul în care medicii vor reuşi să ajute pacienţii paralizaţi să folosească computerele folosind doar semnalele creierului, dar deocamdată exoscheletul este pur un prototip experimental şi este "departe de aplicarea clinică, au mai afirmat autorii cercetării.

"Acesta este primul sistem computerizat, wireless, semi-invaziv conceput pentru a activa toate cele patru membre", a spus Alim-Louis Benabid, neurochirurg şi profesor la Universitatea din Grenoble, Franţa, care a condus studiul, citat de Reuters.

El a mai precizat că tehnologiile anterioare creier-computer au folosit senzori invazivi implantaţi în creier, unde pot fi periculoşi şi de cele mai multe ori încetează să funcţioneze, de asemenea versiunile anterioare aveau o conxexiune realizată prin fire, sau au fost limitate mişcarea unui singur membru.

În acest studiu, au fost implantate două dispozitive de înregistrare, unul de o parte şi de alta a capului pacientului între creier şi piele, care acoperă regiunea cortexului senzitivo-motoriu al creierului care controlează senzaţia şi funcţia mişcării.

Fiecare dispozitiv conţinea 64 de electrozi care au colectat semnale creierului şi le-au transmis unui algoritm de decodare. Sistemul a tradus semnalele creierului în mişcările la care se gândea pacientul şi şi-a trimis comenzile către exoschelet.

Peparcursul cercetării timp de peste 24 de luni, pacientul a desfăşurat diverse sarcini mentale pentru a antrena algoritmul pentru a-îi înţelege gândurile şi pentru a creşte progresiv numărul de mişcări pe care le-ar putea efectua.

viewscnt