Majoritatea tinerilor care au fost confirmaţi ca având Covid de lungă durată la trei luni după un test PCR pozitiv s-au recuperat în termen de 24 de luni, a constatat un studiu condus de cercetători de la University College din Londra (UCL).
Studiul Copii şi tineri cu Covid de lungă durată (CLoCK), publicat miercuri în revista Nature Communications Medicine, este cel mai mare studiu longitudinal de cohortă din lume privind boala la copii.
Cercetătorii au chestionat tinerii cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani despre sănătatea lor la trei, şase, 12 şi 24 de luni după efectuarea unui test PCR pentru SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid, între septembrie 2020 şi martie 2021. De asemenea, le-au cerut să îşi amintească simptomele pe care le aveau în momentul efectuării testului.
În februarie 2022, cercetătorii au publicat o definiţie a Covid de lungă durată, care implică faptul că pacienţii au mai mult de un simptom (cum ar fi oboseală, probleme de somn, dificultăţi de respiraţie sau dureri de cap), alături de probleme fie cu mobilitatea, îngrijirea personală, efectuarea activităţilor obişnuite, durere/disconfort, îngrijorare sau tristeţe.
Cercetătorii au utilizat această definiţie pentru noul lor studiu, care a examinat datele de la 12.632 de tineri ce au efectuat un test PCR pentru SARS-CoV-2. Ei au constatat că aproximativ 25-30% dintre tineri au îndeplinit definiţia de cercetare a Covid de lungă durată la 24 de luni după testul PCR iniţial.
Din totalul de 12.632 de tineri, 943 au fost testaţi pozitiv atunci când au fost abordaţi prima dată şi au furnizat răspunsuri în fiecare moment: la trei, şase, 12 şi 24 de luni după testul iniţial.
Dintre aceşti 943 de tineri, 233 au îndeplinit definiţia de cercetare a Covid de lungă durată la trei luni după testul iniţial pozitiv. La şase luni, 135 au continuat să prezinte semne de Covid prelungit, iar la 12 luni, 94 au continuat să prezinte semne.
Cu toate acestea, doar 68 dintre aceşti 943 de copii şi tineri (7,2%) au prezentat Covid de lungă durată atunci când au fost contactaţi la 24 de luni după testul iniţial pozitiv.
Asta înseamnă că, la 24 de luni după o infecţie dovedită cu SARS-CoV-2, 165 dintre cei 233 de tineri (70 %) care au avut Covid prelungit la trei luni după infecţie şi au furnizat informaţii la fiecare punct de timp din cercetare s-au recupera, în timp ce 68 dintre cei 233 (30%) nu au recuperat.
Adolescenţii mai în vârstă şi cei mai defavorizaţi au avut mai puţine şanse să se fi recuperat, şi, în mod surprinzător, femeile au avut de aproape două ori mai multe şanse să rezinte semne de Covid de lungă durată la 24 de luni, comparativ cu bărbaţii.
Cu toate acestea, cercetătorii notează că nu au evaluat menstruaţia, iar unele simptome (cum ar fi durerile de cap şi oboseala) pot fi atribuite sindromului premenstrual, având în vedere proporţia ridicată de fete.
„Constatările noastre arată că pentru adolescenţii care au îndeplinit definiţia de cercetare a Covid de lungă durată la trei luni după un test pozitiv pentru SARS-CoV-2, majoritatea s-au recuperat după doi ani. Aceasta este o veste bună, dar intenţionăm să facem cercetări suplimentare pentru a încerca să înţelegem mai bine de ce 68 de adolescenţi nu s-au recuperat”, a declarat cercetătorul şef al studiului şi primul autor, profesorul Sir Terence Stephenson.
Studiul CLoCK este unul major care urmăreşte să contribuie la îmbunătăţirea cunoştinţelor asupra cauzelor, simptomelor şi tratamentului efectelor pe termen lung ale Covid-19 la persoanele care n-au necesitat spitalizare.
În urma rezultatelor la 24 de luni, datele din toate punctele de timp sunt acum disponibile public pentru alţi cercetători.
Cercetătorii UCL au publicat şi un comentariu în Journal of the Royal Society of Medicine, alături de cercetători de la GOSH şi Universitatea din Brighton, cu privire la motivul pentru care este necesară o mai bună colaborare între clinicieni, medici de urgenţă, epidemiologi, statisticieni şi alţi specialişti pentru a asigura un răspuns mai eficient şi mai coordonat în caz de o viitoare pandemie.
Limitările studiului
Simptomele raportate de participanţi la momentul testării sunt supuse erorilor de memorie, deoarece au fost raportate la momentul primului contact cu studiul CLoCK. Cu toate acestea, simptomele la trei luni, şase luni, 12 luni şi 24 de luni au fost raportate în momentul în care au fost experimentate.
Dintre cei 31.012 copii şi tineri invitaţi să completeze un chestionar la 24 de luni după testul PCR, 12.632 dintre aceştia au participat şi, prin urmare, grupul a fost auto-selecţionat, ceea ce poate introduce o părtinire (bias) în rezultate.
Testele PCR originale au fost efectuate înainte ca variantele delta şi omicron să devină dominante, astfel încât este posibil ca rezultatele să nu reflecte efectele pe termen lung ale acestor variante.
Copiii şi tinerii şi-au raportat singuri simptomele. În unele cazuri, cum ar fi pentru a evalua respiraţia greoaie, cercetătorii spun că ar fi fost mai bine să se efectueze interviuri medicale în persoană. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost fezabil sau practic în timpul perioadei de studiu.
Este important de reţinut că studiul se concentrează în principal asupra copiilor şi tinerilor din Marea Britanie, iar concluziile nu pot fi direct aplicabile altor populaţii sau ţări cu sisteme de asistenţă medicală, rate de vaccinare şi caracteristici demografice diferite.
Studiul a fost condus de Agenţia britanică pentru securitatea sănătăţii (UKHSA) în colaborare cu cercetători de la Spitalul de copii Great Ormond Street (GOSH), Imperial College şi Colegiul King din Londra, Universităţile Manchester, Bristol, Cambridge, Edinburgh, Liverpool, şi Oxford şi spitalele universitare ale UCL.