Tumorile caracteristice cancerului colorectal (cancer intestinal/cancer de colon) sunt stimulate de inflamaţia cronică, iar noile cercetări arată că aceasta ar putea fi legată de o dietă cu alimente ultraprocesate bogate în uleiuri nesănătoase.
Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial şi a doua cauză principală a deceselor cauzate de cancer, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Persoanele cu vârsta de peste 50 de ani reprezintă majoritatea cazurilor, dar studii recente arată că diagnosticele la persoanele mai tinere sunt în creştere.
În cazul cancerului colorectal, procesele de inflamaţie şi cele prin care organismul încearcă să le rezolve - clopotele de alarmă care recrutează celulele organismului pentru luptă sau le spun când să se oprească - sunt dezechilibrate, ceea ce duce la un sistem imunitar suprimat şi la accelerarea formării de celule.
Atunci când organismul luptă împotriva unei tumori care nu vrea să renunţe, este logic să nu se adauge mai mult combustibil pe foc sub forma alimentelor ultraprocesate care inflamează chiar şi intestinele fără tumori, spun specialiştii.
„Este binecunoscut faptul că pacienţii cu diete nesănătoase au o inflamaţie crescută în corp. Acum vedem această inflamaţie chiar în tumorile de colon, iar cancerul este ca o rană cronică care nu se vindecă”, spune profesorul de chirurgie Timothy Yeatman de la University of South Florida (USF), într-un comunicat.
„Dacă organismul tău trăieşte zilnic din alimente ultraprocesate, capacitatea sa de a vindeca acea rană scade din cauza inflamaţiei şi a suprimării sistemului imunitar care, în cele din urmă, permite cancerului să crească”, a declarat acesta.
Multe surse de alimente neprocesate conţin un echilibru de grăsimi pe care corpul uman le poate folosi pentru a organiza un răspuns inflamator şi pentru a-l reduce ulterior. Omega-3 din avocado, de exemplu, se metabolizează în compuşi lipidici bioactivi care rezolvă activ inflamaţia.
„Lipidele bioactive sunt molecule foarte mici derivate din alimentele pe care le consumăm. Dacă moleculele provin din produse alimentare procesate, ele dezechilibrează direct sistemul imunitar şi conduc la inflamaţia cronică”, spune farmacologul Ganesh Halade de la USF.
Alimentele extrem de procesate, comune în dieta occidentală, sunt lipsite de lipide şi fibre care ar echilibra excesul de acizi graşi omega-6 rămas.
Un exemplu este acidul linolenic din uleiurile vegetale (floarea-soarelui, rapiţă, canola, porumb etc.), care se metabolizează în acid arahidonic (AA), un actor important în calea inflamaţiei. Dietele bogate în acizi graşi omega-6 au legături puternice cu inflamaţia cronică şi cancerul colorectal, iar acest nou studiu ne aduce mai aproape de a înţelege de ce.
Cercetătorii au utilizat cromatografia lichidă în tandem cu spectrometria de masă (LC-MS/MS) pentru a evalua lipidele găsite în tumorile de colon a 81 de persoane şi în mucoasa normală a 81 de persoane sănătoase pe post de controale.
Ei au descoperit că tumorile canceroase erau pline de molecule care promovează inflamaţia - în special cele derivate din AA - şi nu aveau nici pe departe suficienţi mediatori care rezolvă şi promovează vindecarea.
Lipidele însărcinate cu comutarea între aceste procese erau fie inadecvate, fie ineficiente în tumori, contribuind la dezvoltarea cancerului.
„Sistemul imunitar al unui om poate fi extrem de puternic şi poate avea un impact drastic asupra micro-mediului tumoral, ceea ce este minunat dacă este exploatat corect pentru sănătate”, spune Yeatman. „Dar nu şi dacă este suprimat de lipidele inflamatorii din alimentele procesate”.
Restabilirea acestui echilibru prin încurajarea pacienţilor să mănânce alimente sănătoase, neprocesate, bogate în acizi graşi omega-3 şi derivaţi ai uleiului de peşte numiţi „mediatori specializaţi pro-rezolvare” ar putea oferi organismului suportul necesar pentru oprirea inflamaţiei cronice care alimentează cancerul.
Potenţialul imun al acestui micro-mediu tumoral ar putea fi utilizat pentru a trata cancerul colorectal şi, cu cercetări suplimentare, acest lucru s-ar putea dovedi a fi valabil şi pentru alte tipuri de tumori.
Recenta cercetare a fost publicată pe 10 decembrie, în revista ştiinţifică Gut.
Exemple de alimente sănătoase, neprocesate
Legume, spanac, avocado, peşte, carne de la animale hrănite cu iarbă, crescute pe păşuni etc.
Exemple de alimente ultraprocesate
Îngheţată, cârnaţi, cartofi prăjiţi, pâine produsă în masă, cereale pentru micul dejun, gogoşi, băuturi carbogazoase, supe instant, unele băuturi alcoolice etc.
Principalele concluzii ale studiului
- Inflamaţia cronică, alimentată de alegeri alimentare greşite, joacă un rol esenţial în creşterea şi evoluţia cancerului colorectal.
- Cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră, acest studiu dezvăluie modul în care alimentele ultraprocesate şi uleiurile de seminţe inflamatorii utilizate în produsele alimentare ambalate pot contribui la inflamaţia cronică.
- Acest studiu deschide calea pentru o nouă terapie, medicina rezolutivă, care utilizează produse naturale în locul medicamentelor sintetice, pentru a ajuta la inversarea inflamaţiei şi, eventual, la inversarea cancerului colorectal.