Un test anual este eficient pentru depistarea cancerului de colon, arată un studiu realizat în SUA

Un test anual este eficient pentru depistarea cancerului de colon, arată un studiu realizat în SUA

Un nou studiu realizat de Indiana University School of Medicine şi de Institutul Regenstrief oferă cele mai puternice dovezi până în prezent pentru a susţine recomandările conform cărora pacienţii cu risc mediu de a dezvolta cancer de colon pot opta pentru un test anual al scaunului, uşor de utilizat, în locul unei colonoscopii.

Cercetătorii au analizat  rezultatele a 31 de studii cu un total de 120.255 de participanţi. Fiecare individ a beneficiat de un TIF (test imunochimic fecal), care identifică sângele ascuns în scaun. Rezultatele TIF au fost comparate cu constatarea unei colonoscopii  ulterioare şi cercetătorii au descoperit că au rate de detecţie ridicate pentru cancerul colorectal.

”Analiză noastră constată că TIF este un bun test de pre-screening pentru adulţii asimptomatici cu risc mediu, iar aplicarea să ar scuti multă bătie de cap pentru pacienţi, dar şi multe din costurile sistemului de asistenţă medicală din SUA. În cazul în care rezultatele anuale TIF rămân negative, TIF amână colonoscopia până când aceasta se dovedeşte necesară şi sunt numeroase cazuri în care o astfel de colonoscopie nu este niciodată necesară” a declarat autorul principal al studiului, Thomas Imperiale, gastroenterolog la Şcoala de Medicină a UI şi cercetător ştiinţific la Institutul Regenstrief, citat de sciencedaily.com.

Colonoscopia este considerată a fi standardul de aur în Statele Unite pentru depistarea cancerului de colon şi este adesea efectuată la adulţi asimptomati cu risc mediu, în vârstă de peste 50 de ani. Dar, în alte ţări, cum ar fi Regatul Unit, Canada şi Italia, colonoscopia este efectuată în mod obişnuit  numai dacă rezultatele TIF sunt pozitive.

Imperiale a declarat că cercetarea indică faptul că o abordare similară ar putea fi desfăşurată în siguranţă în Statele Unite şi în alte părţi, dar numai dacă există un sistem care să asigure testarea anuală.

Dintre cele peste 4.000 de studii  despre TIF pe care Imperiale şi colegii săi le-au analizat doar cele 31 au inclus atât rezultatele FIT, cât şi rezultatele colonoscopiei pentru fiecare participant la studiu. Aproximativ o treime dintre participanţii cu rezultate pozitive FIT în aceste 31 de studii au fost găsiţi a avea un polip precanceros avansat sau cancer de colon real.

În România, potrivit estimărilor Global Cancer Observatory, în cursul anului trecut incidnţa cancarului colonorectal a fost de 13,3%, 11.076 persoane fiind diagnosticate cu această boală.

viewscnt