O nouă metodă de screening care combină analiza cu laser cu un tip de inteligenţă artificială (AI) este prima de acest tip care identifică pacienţii în stadiul incipient al cancerului de sân, sugerează un studiu.
Tehnica rapidă şi neinvazivă dezvăluie modificări subtile în fluxul sanguin care apar în timpul fazelor iniţiale ale bolii, cunoscute sub numele de stadiul 1a, care nu pot fi detectate cu testele existente, afirmă echipa de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, într-un comunicat.
Aceştia susţin că noua lor metodă ar putea îmbunătăţi detectarea precoce şi monitorizarea bolii şi ar putea deschide calea către un test de screening pentru mai multe forme de cancer.
Testele standard pentru cancerul de sân pot include o examinare fizică, radiografii (mamografie) şi ecografii sau analiza unei mostre de ţesut mamar, cunoscută sub numele de biopsie. Strategiile existente de detectare precoce se bazează pe depistarea persoanelor în funcţie de vârstă sau dacă fac parte din grupuri de risc.
Folosind noua metodă, cercetătorii au reuşit să depisteze cancerul de sân în cel mai timpuriu stadiu prin optimizarea unei tehnici de analiză cu laser - cunoscută sub numele de spectroscopie Raman - şi combinarea acesteia cu învăţarea automată, o formă de inteligenţă artificială.
Abordări similare au fost încercate pentru depistarea altor tipuri de cancer, dar echipa afirmă că acestea au putut detecta boala cel mai devreme în stadiul doi.
Noua tehnică funcţionează mai întâi prin trimiterea unei raze laser în plasma sanguină prelevată de la pacienţi. Proprietăţile luminii după ce interacţionează cu sângele sunt apoi analizate cu ajutorul unui dispozitiv numit spectrometru pentru a descoperi mici modificări ale compoziţiei chimice a celulelor şi ţesuturilor, care sunt indicatori timpurii ai bolii.
Un algoritm de învăţare automată este apoi utilizat pentru a interpreta rezultatele, identificând caracteristici similare şi contribuind la clasificarea probelor.
În cadrul studiului pilot la care au participat 12 paciente cu cancer de sân şi 12 controale sănătoase, tehnica a fost eficientă în proporţie de 98% în identificarea cancerului de sân în stadiul 1a, în probele prelevate.
Testul a putut, de asemenea, să facă distincţia între fiecare dintre cele patru subtipuri principale de cancer de sân cu o precizie de peste 90%, ceea ce ar putea permite pacienţilor să primească un tratament mai eficient şi personalizat, afirmă echipa.
Implementarea acestui test ca test de screening ar ajuta la identificarea mai multor persoane în stadiile incipiente ale cancerului de sân şi ar îmbunătăţi şansele de succes ale tratamentului, afirmă echipa. Cercetătorii intenţionează să extindă studiile pentru a implica mai mulţi participanţi şi pentru a include teste pentru forme timpurii ale altor tipuri de cancer.
Studiul a fost publicat în Journal of Biophotonics. Probele de sânge utilizate în studiu au fost furnizate de Biobank din Irlanda de Nord şi Banca de ţesuturi pentru cancerul de sân (Breast Cancer Now). Au participat, de asemenea, cercetători de la Universitatea din Aberdeen, Universitatea de Ştiinţe Aplicate Rhine-Waal şi cea din Renania de Nord-Westfalia.
„Majoritatea deceselor cauzate de cancer apar în urma unui diagnostic în stadiu avansat, după ce simptomele devin evidente, astfel încât un viitor test de screening pentru mai multe tipuri de cancer ar putea descoperi aceste cazuri într-un stadiu în care pot fi tratate mult mai uşor", a declarat dr. Andy Downes, de la facultatea politehnică a Universităţii din Edinburgh, care a condus studiul.
„Diagnosticul precoce este esenţial pentru supravieţuirea pe termen lung, iar noi dispunem în sfârşit de tehnologia necesară. Trebuie doar să o aplicăm la alte tipuri de cancer şi să construim o bază de date, înainte ca aceasta să poată fi utilizată ca un test pentru mai multe tipuri de cancer”, a specificat medicul.