Un nou tratament se dovedeşte a fi promiţător pentru persoanele cu risc ridicat de mielom multiplu indolent/asimptomatic (SMM). Această afecţiune precanceroasă poate evolua spre mielom multiplu activ, un tip de cancer al sângelui. SMM cu risc ridicat prezintă o probabilitate mai mare de progresie.
Rezultatele unui studiu clinic de fază 3, publicate luni, în revista New England Journal of Medicine - NEJM şi prezentate la reuniunea Societăţii Americane de Hematologie, desfăşurată între 7-10 decembrie, au demonstrat că daratumumab, un anticorp monoclonal care ţinteşte CD38, o proteină care se găseşte pe suprafaţa celulelor mielomului, reduce semnificativ riscul de progresie către mielomul multiplu activ şi îmbunătăţeşte supravieţuirea globală în comparaţie cu monitorizarea activă.
Mielomul multiplu asimptomatic este o afecţiune în care celulele plasmatice anormale se acumulează în măduva osoasă, dar nu prezintă simptomele mielomului multiplu activ. Cu toate acestea, SMM prezintă un risc semnificativ de evoluţie către boala activă. În prezent, nu există niciun tratament aprobat pentru acest grup cu risc ridicat.
Studiul internaţional multicentric AQUILA a repartizat aleatoriu 390 de pacienţi cu SMM cu risc ridicat pentru a primi fie anticorpul monoclonal daratumumab, fie monitorizare activă. După o urmărire medie de 65,2 luni, studiul a demonstrat o reducere cu 51% a riscului de progresie a bolii sau de deces pentru cei care au primit tratamentul.
La cinci ani, 63,1% dintre pacienţii din grupul de tratament erau fără progresie, comparativ cu 40,8% din grupul cu monitorizare activă. Supravieţuirea la cinci ani a fost, de asemenea, semnificativ mai mare în grupul de tratament (93% vs. 86,9%).
„Aceste rezultate reprezintă un progres major în tratamentul mielomului multiplu asimptomatic cu risc ridicat”, a declarat marţi dr. S. Vincent Rajkumar, hematolog, la centrul comprehensiv de cancer al clinicii Mayo şi cercetător principal al studiului, într-un comunicat.
„Pentru prima dată, avem o opţiune de tratament care poate întârzia sau preveni semnificativ progresia către boala activă, îmbunătăţind viaţa pacienţilor şi oferindu-le o şansă la un viitor mai lung şi mai sănătos”, a adăugat medicul.
În timp ce hipertensiunea arterială a fost cel mai frecvent efect secundar, apărând la un procent mic de pacienţi din ambele grupuri, nu au fost identificate noi probleme de siguranţă cu manticorpul monoclonal.
„Acest studiu oferă dovezi solide pentru utilizarea medicamentului ca tratament pentru SMM cu risc ridicat”, spune dr. Rajkumar, medic şi doctor în medicină.
El recomandă pacienţilor să considere noua opţiune de tratament şi să discute cu echipa medicală pentru a stabili dacă acesta este adecvat pentru situaţia lor clinică.
Foto credit: Mayo Clinic, 10 decembrie 2024.