Un tratament experimental împotriva HIV reduce de o mie de ori nivelul virusului în sânge, potrivit unui studiu

Un tratament experimental împotriva HIV reduce de o mie de ori nivelul virusului în sânge, potrivit unui studiu

HIV rămâne o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, cu un număr estimat de 42,3 milioane de victime până în prezent, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Transmiterea este continuă în toate ţările din lume. Se estimează că 39,9 milioane de persoane trăiau cu virusul imunodeficienţei umane (HIV), care provoacă sindromul imunodeficienţei umane dobândite (SIDA), o boală infecţioasă si transmisibilă, la sfârşitul anului 2023, dintre care 65% în regiunea africană a OMS.

Rezultatele unui studiu publicat vineri în revista Science, arată că o singură injecţie cu un ser experimental a redus dramatic nivelurile formei HIV de maimuţă la primatele neumane timp de cel puţin 30 de săptămâni.

Noua cercetare sugerează că injecţia realizată în laborator are potenţialul de a oferi o alternativă simplă şi durabilă la tratamentul standard actual pentru persoanele care trăiesc cu HIV, care este eficient, dar solicitant.

Studiul realizat în colaborare între Universitatea de Sănătate şi Ştiinţă din Oregon (OHSU) şi Universitatea San Francisco din California (UCSF) a constatat că particulele de interferenţă terapeutică (TIP) au redus nivelul de HIV la primatele neumane de cel puţin 1.000 de ori la cinci din şase subiecţi trataţi.

O particulă de interferenţă terapeutică este un preparat antiviral care reduce rata de replicare şi patogeneza unei anumite boli infecţioase virale. În acest caz, TIP sunt segmente mici, create în laborator, ale virusului HIV care nu provoacă boli.

Forma de HIV la primate a fost atât de scăzută la un animal tratat încât virusul a devenit nedetectabil.

Aceste TIP se reproduc atât de rapid încât concurează cu HIV şi sunt concepute pentru a suprima virusul la o persoană infectată.

Autorul corespondent al studiului, Leor Weinberger, doctor în virusologie de la UCSF, a avut prima dată ideea dezvoltării TIP la începutul anilor 2000, odată cu cercetările computaţională. El a rafinat apoi conceptul prin cercetări de laborator şi modele de şoareci.

„Chiar nu există nimic care să poată schimba evoluţia bolii în acest fel", a declarat coautorul Nancy Haigwood, profesor la Centrul Naţional de Cercetare a Primatelor din Oregon al OHSU.

Potrivit acestuia, dacă TIP poate reduce HIV la oameni, aşa cum a făcut-o în studiul cu primate neumane, această tehnologie ar putea deschide calea unor abordări alternative pentru tratarea HIV şi ar însemna că oamenii nu vor trebui să ia medicamente pentru tot restul vieţii lor.

În urmă cu patru ani, dr.Weinberger a început un studiu comun cu prof. Haigwood, care şi-a concentrat cariera de cercetare de patru decenii pe testarea vaccinurilor şi tratamentelor împotriva HIV şi SIDA pe modele de primate neumane.

Pentru acest studiu, echipe de cercetători de la UCSF şi OHSU au evaluat pentru prima dată abordarea TIP la primatele neumane.

Rezultatele acestei cercetări vor fi utilizate pentru a informa un studiu clinic planificat la oameni.

„Această călătorie de cercetare de 20 de ani deschide direcţii noi către un viitor în care persoanele care trăiesc cu HIV ar putea să nu mai fie nevoite să adere la regimuri continue de medicamente", a declarat prof. Weinberger.

Aceste studii pe primate arată promisiunea unei intervenţii TIP cu o singură doză şi sunt un indicator puternic al eficacităţii în studiile pe oameni, a precizat cercetătorul american.

„Adevăratul test, desigur, vor fi viitoarele studii clinice pe oameni", a continuat el. „Dar, dacă abordarea TIP se dovedeşte eficientă, am putea fi în pragul unei noi ere în tratamentul HIV care ar putea aduce speranţă pentru milioane de oameni - în special în zonele în care accesul la medicamente antivirale rămâne o provocare", a adăugat omul de ştiinţă.

Tratament şi prevenţie

Tratamentul standard actual împotriva HIV presupune administrarea zilnică a unei combinaţii personalizate de medicamente antiretrovirale.

Terapia antiretrovirală permite oamenilor să trăiască o viaţă lungă şi plină şi poate permite majorităţii pacienţilor să atingă niveluri nedetectabile ale HIV.

Cu toate acestea, medicamentele sunt puternice şi pot provoca numeroase efecte secundare, inclusiv diaree, oboseală, modificări ale dispoziţiei şi colesterol ridicat. Iar lipsa dozelor programate de terapie antiretrovirală poate face ca HIV să devină rezistent la acea combinaţie de medicamente, lăsând pacientul cu mai puţine opţiuni de tratament.

O altă opţiune de tratament sunt anticorpii produşi în laborator, dar perfuziile trebuie administrate în mod regulat pe tot parcursul vieţii unei persoane.

Cu opţiunea unei singure injecţii cu acţiune de lungă durată, s-ar putea reduce atât povara, cât şi cheltuielile legate de tratamentul HIV, spun specialiştii.

Pentru acest studiu, echipa de cercetare a injectat primate neumane cu TIP şi apoi le-a expus la forma primată a HIV 24 de ore mai târziu. Alte patru primate neumane au fost infectate, dar nu au fost tratate, şi au servit drept martori pentru studiu (controale).

Oamenii de ştiinţă au observat toate cele 10 primate neumane timp de 30 de săptămâni, analizând periodic probe de sânge şi ţesut din ganglionii limfatici, unde se concentrează rezervoarele de HIV la persoanele care trăiesc cu HIV.

Analizele cantitative repetate au arătat că toate animalele tratate, cu excepţia unui singur exemplar, aveau în mod constant niveluri substanţial mai scăzute de ADN şi ARN HIV decât martorii.

Reducerea de 1.000 de ori a nivelului de HIV observată de echipă este de trei ori mai mare decât tratamentele care pot întârzia dezvoltarea SIDA la persoanele cu HIV.

Folosind datele acestui studiu, cercetătorii au realizat o modelare matematică pentru a determina că o singură injecţie cu TIP are potenţialul de a reduce permanent nivelurile virale sub pragul stabilit de OMS pentru transmiterea HIV.

Aceasta înseamnă că, deşi concluziile trebuie confirmate prin studii pe oameni, rezultatele studiului sugerează că o singură injecţie TIP ar putea împiedica o persoană care trăieşte cu HIV să transmită virusul altcuiva.

De asemenea, echipa de cercetare nu a observat recombinarea - atunci când două tulpini virale diferite infectează o singură celulă în acelaşi timp şi tulpinile fac schimb de material genetic pentru a crea un hibrid cu părţi din ambele tulpini.

Recombinarea este o cauză majoră a variaţiei HIV, ceea ce face parţial ca virusul să fie atât de dificil de tratat. Absenţa recombinării indică faptul că abordarea TIP nu vor îngreuna gestionarea HIV pe parcurs.

Laboratoarele OHSU şi UCSF efectuează în prezent un studiu de urmărire pe primate neumane pentru a evalua modul în care o singură injecţie cu TIP ar putea funcţiona după ce infecţia este deja stabilită şi tratată cu terapie antiretrovirală, pentru a controla virusul atunci când terapia este întreruptă.

viewscnt