Prima reuşită în tratarea crizelor de astm şi bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC) din ultimii 50 de ani a fost salutată de medici drept o „schimbare radicală". Un tratament injectabil pentru astmul sever s-a dovedit mai eficient în timpul atacurilor decât steroizii orali, care au reprezentat standardul de îngrijire timp de 50 de ani, reducând nevoia de tratament suplimentar cu 30%, potrivit unui studiu publicat miercuri. Medicamentul este un anticorp monoclonal care vizează anumite celule albe din sânge, numite eozinofile, pentru a reduce inflamaţia pulmonară.
Aproape 4 milioane de pacienţi cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC, un grup de afecţiuni pulmonare care cauzează dificultăţi de respiraţie) sau astm mor în fiecare an, majoritatea din cauza exacerbărilor acute severe.
În ultimii 60 de ani, corticosteroizii sistemici au fost tratamentul de bază al exacerbărilor acute, potrivit literaturii de specialitate. Cu toate acestea, ei conferă doar efecte benefice modeste şi vin cu multe efecte adverse asupra sănătăţii, inclusiv insuficienţă suprarenală, osteoporoză şi diabet zaharat de tip 2, în special la pacienţii cu comorbidităţi şi o expunere cumulativă ridicată, spun specialiştii.
O nouă modalitate de tratare a crizelor grave de astm şi bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC) ar putea „schimba regulile jocului” şi reprezintă prima avansare a tratamentului din ultimii 50 de ani, afirmă cercetătorii.
Medicamentul benralizumab este un anticorp monoclonal anti-eozinofilic, umanizat, afucozilat, produs în celulele ovariene de hamster chinezesc, prin tehnologie ADN recombinant, şi a fost aprobat de autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană în 2017 ca tratament pentru o formă severă de tulburare respiratorie numită astm eozinofilic, care vizează un tip de globulă albă, eozinofile, asociată cu inflamaţia pulmonară.
Acesta este utilizat în prezent ca tratament repetat pentru astmul sever, la o doză mică, dar un nou studiu clinic a constatat că o doză unică mai mare poate fi foarte eficientă dacă este injectată în momentul unei crize.
Condus de cercetătorii de la Colegiul King din Londra, noul studiu a implicat 158 de pacienţi din Marea Britanie care prezentau un risc ridicat de atac de astm sau de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC).
Pacienţii au fost supuşi unor analize rapide de sânge pentru a vedea ce tip de atac au avut, iar cei care au suferit o „exacerbare eozinofilică” care implică eozinofile au fost potriviţi pentru tratament.
Cercetătorii au constatat că tratamentul poate fi mai eficient decât corticosteroidul oral prednisolon atunci când este injectat în timpul unui atac (numit şi exacerbare), care poate implica simptome precum respiraţie şuierătoare, tuse şi senzaţie de apăsare în piept.
Steroizii precum prednisolonul pot reduce inflamaţia la nivelul plămânilor, dar pot provoca şi efecte secundare severe.
Exacerbările reprezintă 30% din crizele de BPOC şi aproape jumătate din toate atacurile de astm şi pot deveni mai frecvente pe măsură ce boala progresează, potrivit cercetătorilor.
Mulţi pacienţi care suferă astfel de atacuri au nevoie de cursuri repetate de steroizi, de re-spitalizare sau mor în termen de 90 de zile, au declarat cercetătorii.
În cadrul studiului, după 28 de zile de tratament, simptomele respiratorii s-au dovedit a fi mai bune cu benralizumab, cunoscut sub denumirea comercială de Fasenra. După 90 de zile, au existat de patru ori mai puţine persoane din grupul tratat cu acest medicament care au eşuat în tratament comparativ cu tratamentul standard cu prednisolon.
Descoperirile arată că medicamentul poate fi utilizat şi în timpul urgenţei unui atac care pune viaţa în pericol, la spital sau, potenţial, chiar acasă, pentru a reduce nevoia de tratament şi spitalizări suplimentare, au declarat cercetătorii.
„Aceasta ar putea fi o schimbare radicală pentru persoanele cu astm şi BPOC”, a declarat pentru Reuters prof. Mona Bafadhel de la Colegiul King, care a condus studiul.
Astmul şi exacerbările BPOC cauzează aproape patru milioane de decese la nivel mondial în fiecare an, dar tratamentul pentru afecţiunile cronice nu s-a schimbat în cinci decenii, a remarcat ea.
Tratamentul este al doilea cel mai bine vândut medicament al grupului farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca, din portofoliul său de tratamente pentru afecţiuni respiratorii şi boli autoimune.
Studiul a fost sponsorizat de Universitatea din Oxford, iar cercetarea a beneficiat de finanţare din partea producătorului anglo-suedez de medicamente.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate în revista The Lancet Respiratory Medicine.