Un vaccin personalizat pentru cancer, dezvoltat pentru a fi utilizat în asociere cu imunoterapia pembrolizumab, a înregistrat rezultate promiţătoare într-un studiu clinic de faza I derulat în Statele Unite.
Studiul clinic, sponsorizat de compania farmaceutică Moderna, a fost organizat la mai multe centre medicale din SUA, între care Centrul pentru Cancer al Universităţii Arizona.
Rezultatele pentru pacienţii din centrul din Arizona au fost prezentate recent la reuniunea anuală a Societăţii pentru Imunoterapia în Cancer din SUA.
Studiul clinic de la Universitatea Arizona a inclus 10 pacienţi cu cancer de cap şi gât, din care cinci au manifestat un răspuns complet după tratament – boala nu a mai fost detectată.
Potrivit cercetătorilor, o rată preliminară de răspuns de 50% este notabilă, mai ales în comparaţie cu rezultatele altor studii clinice, în care pacienţii au primit doar pembrolizumab, iar rata de răspuns a fost de doar 15%.
Studiul a evaluat utilizarea unui vaccin personalizat pentru cancer dezvoltat de compania Moderna folosind tehnologia mARN (ARN mesager) în combinaţie cu pembrolizumab la pacienţi cu mai multe forme de cancer.
În urma rezultatelor pozitive înregistrate la pacienţii cu cancer de cap şi gât, studiul clinic va fi extins la 40 de pacienţi.
“Datele sunt preliminare şi eşantionul este mic, dar rezultatele sunt promiţătoare. Un studiu clinic de faza I-a evaluează în primul rând siguranţa, iar acum ştim că acest tratament este sigur şi uşor de tolerat. Însă avem un semnal puternic ce ne determină să extindem studiul la cancerul de cap şi gât”, a declarat Julie E. Bauman, director adjunct al Centrului pentru Cancer al Universităţii Arizona, citată de sciencedaily.com.
Vaccinurile persoanlizate pentru cancer rerprezintă un domeniu nou de cercetare, dar în creştere rapidă. Tehnologia pe care se bazează aceste vaccinuri presupune folosirea celulelor tumorale prelevate de la pacienţi pentru a dezvolta un vaccin care “învaţă” sistemul imunitar să recunoască şi să distrugă celulele canceroase.
Celulele canceroase au mutaţii la nivelul ADN care le fac diferite de celulele sănătoase. Aceste mutaţii sunt diferite de la pacient la pacient, de aceea este nevoie de realizarea de vaccinuri personalizate pentru fiecare pacient.
Imunoterapia pembrolizumab ajută sistemul imunitar să lupte cu mai multe forme de cancer, astfel că asocierea acestui tratament cu vaccinul aduce beneficii suplimentare pacienţilor, potrivit cercetătorilor.