În studiile clinice, majoritatea participanţilor care au luat medicamente de slăbit GLP-1 pentru a trata obezitatea au pierdut în medie între 15% şi 22% din greutatea lor corporală - până la 50 de kilograme sau mai mult în multe cazuri. Dar aproximativ 10% până la 15% dintre pacienţii din aceste studii au fost „nerespondenţi”, care au pierdut mai puţin de 5% din greutatea lor corporală.
Acum, că milioane de oameni au folosit medicamentele, mai mulţi experţi în obezitate au declarat că poate 20% dintre pacienţi - până la 1 din 5 - ar putea să nu răspundă bine la medicamente. Este o consecinţă puţin cunoscută a boom-ului medicamentelor pentru obezitate, potrivit specialiştilor care avertizează pacienţii dornici să nu se aştepte la rezultate miraculoase.
„Este vorba despre faptul că persoane diferite au răspunsuri diferite”, a declarat dr. Fatima Cody Stanford, expert în obezitate la Massachusetts General Hospital, pentru Associated Press (AP).
Medicamentele sunt cunoscute sub numele de agonişti ai receptorilor GLP-1 (agonişti ai peptidei-1 asemănătoare glucagonului), deoarece imită un hormon natural din organism (GLP-1). Genetica, hormonii şi variabilitatea modului în care creierul reglează energia pot influenţa greutatea, şi respectiv, răspunsul unei persoane la aceste medicamente, a explicat medicul american.
Afecţiuni medicale, precum apneea în somn, pot împiedica pierderea în greutate, la fel ca alte medicamente comune, cumsunt antidepresivele, steroizii şi contraceptivele.
„Aceasta este o boală care provine din creier”, spune dr. Stanford. „Disfuncţia poate să nu fie aceeaşi” de la pacient la pacient.
În ciuda acestor avertismente, pacienţii sunt adesea supăraţi când încep să primească injecţiile săptămânale, dar cifrele de pe cântar abia se mişcă.
„Poate fi devastator”, indică dr. Katherine Saunders, expert în obezitate la Weill Cornell Medicine. „Cu aşteptări atât de mari, există atât de mult loc pentru dezamăgire”.
Medicamentele încetinesc golirea stomacului şi ajută la reducerea apetitului şi la scăderea riscului de diabet, dar nu toată lumea va vedea schimbări legate de greutate.
Acestea sunt prescrise împreună cu recomandări referitoare la modificări ale comportamentului alimentar şi ale stilului de viaţă.
De obicei, este clar în câteva săptămâni dacă cineva va răspunde la medicamente, spune dr. Jody Dushay, specialist endocrinolog la Centrul medical diaconeasa Beth Israel. Pierderea în greutate începe de obicei imediat şi continuă pe măsură ce doza creşte.
Pentru unii pacienţi, acest lucru pur şi simplu nu se întâmplă. Pentru alţii, efectele secundare precum greaţa, vărsăturile şi diareea îi obligă să oprească medicamentele, spun medicii. În astfel de situaţii, pacienţii care se bazau pe noile medicamente pentru a reduce kilogramele pot crede că au rămas fără opţiuni.
Încercarea unei versiuni diferite a noii clase de medicamente poate ajuta, spun specialiştii. Cei care nu răspund bine la semaglutidă, pot încerca tirzepatida, care vizează o cale hormonală suplimentară în organism (vizează doi receptori hormonali, GIP şi GLP-1).
Alte persoane răspund bine la medicamente mai vechi, spun experţii. Schimbarea regimului alimentar, a exerciţiilor fizice, a obiceiurilor de somn şi de stres poate avea, de asemenea, efecte profunde. Tot specialiştii spun că pentru a afla ce funcţionează este nevoie de un medic specializat în tratarea obezităţii.
„Obezitatea este o boală atât de complexă care trebuie să fie tratată foarte cuprinzător”, subliniază dr. Saunders. „Dacă ceea ce prescriem nu funcţionează, există întotdeauna un plan de rezervă”, precizează medicul.