Activitatea medicală, respectiv gărzile, vor continua la Spitalul Sfântul Pantelimon, a anunţat, joi, şefa Secţiei ATI de la unitatea medicală, Florina Pompilian, care a făcut un apel către mass-media să lase medicii „să-şi facă treaba". Şefa secţiei de terapie intensivă de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon”, Florina Pompilian, anunţase joi dimineaţa că toţi medicii de la Secţia ATI vor demisiona din funcţie.
UPDATE ora 15:15
Şefa secţiei de terapie intensivă de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” a declarat că medicii îşi vor continua activitatea, după intervenţia Ministrului Sănătăţii, prof, univ. dr. Alexandru Rafila.
„Am discutat. În urma discuţiilor am ajuns la concluzia că este o situaţie de criză, nu putem să renunţăm aşa, dintr-o dată, Şi suntem dispuşi să ne continuăm cu efort activitatea, cu rugămintea să ne lăsaţi să ne facem treaba. Pentru toată mass-media, da? Deci nu amestecăm procesul penal - cine e vinovat să plătească, dacă se va demonstra - dar ne desfăşurăm activitatea în mod corect. Deci noi asta facem, salvăm oameni. Soluţia este deocamdată - facem gărzi, vedem cat de severă va fi presiunea, pentru că nu se poate lucra în astfel de condiţii - în condiţiile de presiune din momentul de faţă. Nu şantajăm pe nimeni", a declarat şefa secţiei de terapie intensivă de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon”, Florina Pompilian, care s-a aflat la spital împreună cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Potrivit acesteia, presiunea vine de la reprezentanţii mass-media.
„Presiunea vine de la dumneavoastră (jurnalişti - n.r.). Deci suntem denigraţi, ca şi specialitate medicală şi ca şi colectiv. (...) Nici noi nu avem nicio problemă cu ce spun procurorii. Am spus clar, ne desfăşurăm activitatea mai departe. Deocamdată. Continuăm şi cu gărzile. Dacă continuăm cu gărzile, credem că va continua şi activitatea medicală", a transmis Florina Pompilian, citată de Agerpres.
ora 14:05
Joi dimineaţa medicii de la ATI din spital au hotărât să intre în grevă spontană, asigurând urgenţele, garda şi tratamentele, şi au precizat că şi-au scris demisiile în urma scandalului deceselor suspecte de la secţia ATI aspitalului.
„În total suntem 12 medici. Din cei 12, doi sunt anchetaţi, iar opt suntem cu demisiile puse. Există o doamnă doctor care se află în concediu şi o doamnă doctor care încă nu ştie deocamdată dacă îşi depune demisia", a declarat dr. Florina Pompilian, medic primar ATI, şefa secţiei de terapie intensivă de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon”, citată de Agerpres.
Aceştia „reclamă atitudinea şi climatul în care lucrează”.
Până acum sau fost amânate 10 intervenţii la prima oră.
Medicii secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon le iau apărarea celor două doctoriţe reţinute de procurori sub acuzaţia că ar fi provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă, prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale.
„Să ne înţelegem, noradrenalina nu salvează viaţa. Dacă nu are nevoie de nonadrenalină, nu pui unui pacient, nu administrezi. Nu este un medicament care salvează viaţa (...) Noradrenalina nu este un medicament fără de care nu supravieţuieşte bolnavul. Este un medicament care se dă în multe patologii, are rolul de a susţine tensiunea pacientului", a precizat şefa Secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon.
Două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon au fost reţinute miercuri de procurori pentru omor calificat, fiind acuzate că au provocat decesul unui pacient aflat în stare gravă la terapie intensivă.
Ancheta în acest caz a fost demarată după ce, în luna aprilie, procurorii au primit o sesizare de la o asistentă angajată la Spitalul „Sf. Pantelimon” cu privire la faptul că, în perioada 4 – 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină – un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.