O echipă de cercetători din Australia a dezvoltat un vaccin pentru cancer care a obţinut rezultate promiţătoare în studiile preclinice realizate în laborator.
Vaccinul a fost dezvoltat de cercetători de la The Translational Research Institute (TRI), în colaborare cu Universitatea Queensland, arată un studiu prezentat recent în publicaţia Clinical and Translational Immunology.
Potrivit cercetătorilor, vaccinul are potenţialul de a trata mai multe forme de cancer.
“Sperăm ca acest vaccin să poată fi folosit pentru a trata cancere ale sângelului, precum leucemia mieloidă, limfomul non-Hodgkin, mielomul multiplu şi leucemiile pediatrice, dar şi afecţiuni maligne precum cancerul mamar, pulmonar, renal, ovarian şi pancreatic şi glioblastomul”, a afirmat profesorul asociat Kristen Radford, citată într-un comunicat al TRI.
Noul vaccin conţine anticorpi umani şi proteine specifice tumorale şi are capacitatea de a stimula acţiunea sistemului imunitar pentru a ţinti o tumoră specifică.
Potrivit cercetătorilor care au dezvoltat vaccinul, acesta are mai multe avantaje faţă de alte vaccinuri aflate în prezent în curs de testare.
“Acest prototip de vaccin ţinteşte celuele-cheie ale tumorii necesare pentru a iniţia răspunsul imunitar specific pentru respectiva tumoră, ceea ce sporeşte eficienţa potenţială a tratamentului şi reduce la minimum reacţiile adverse”, a precizat prof. Radford.
Cercetătorii urmează să testeze noul vaccin în studii clinice în care vor fi înrolaţi pacienţi oncologici.