Locuirea în apropierea mării poate ajuta la menţinerea unei sănătăţi mintale bune chiar şi în cazul persoanelor mai sărace ce traiesc în oraşle mari de pe costele Angliei, arată concluziile unui nou studiu ce face parte din proiectul BlueHealth, finanţat prin programul Uniunii Europene Orizont 2020.
Cercetătorii de la University of Exeter au folosit date din chestionare de la aproape 26.000 de respondenţi din studiul "Health Survey for England", făcând analiza una dintre cele mai detaliate investigaţii asupra efectelor locuirii în apropierea mării.
După ce s-au luat în considerare alţi factori relevanţi, studiul a arătat că locuirea în oraşe apropiate de coast Angliei este legată de o sănătate mintală mai bună în cazul gospodăriilor cu cele mai mici venituri.
Aproximativ unul din şase adulţi din Anglia suferă de afecţiuni ale sănătăţii mintale, cum ar fi anxietatea şi depresia, iar acestea maladii sunt cele mai răspândite printre persoanele mai sărace. Descoperirile studiului au artat însă că accesul la coasta mării ar putea ajuta la reducerea acestor probleme.
Cercetătorii au comparat sănătatea oamenilor; de la cei care locuiesc la mai puţin de 1 km de coastă, la cei aflaţi la mai mult de 50 km. Descoperirile se adaugă la dovezile conform cărora accesul la spaţii albastre – în particular la medii de coastă – ar putea îmbunătăţi sănătatea fizică şimintală dar şi starea generală de bine.
”Cercetarea noastră a sugerat pentru prima dată că chiar şi persoanele din cele mai sărace gospodării ce trăiesc aproape de coastă experimentează mai puţine simptome de afecţiuni de sănătate mintală. Atunci când vine vorba de sănătatea mintală, această zonă protectivă ar putea avea un rol important în ceea ce priveşte diferenţele dintre cei cu venit ridicat şi scăzut”, a explicat dr. Jo Garrett ce a condus studiul, citat de sciencedaily.com.
Noul studiu este primul care a reuşit să prezinte detaliat beneficiile traiului aproape de coastă în funcţie şi de veniturile participanţilor la această cercetare.
”Acest tip de cercetare este vitală pentru a convinge guvernele să protejeze, creeze şi să încuajeze folosirea spaţiilor coastale fără a dăuna mediului de coastă fragil”, a spus dr. Mathew White, psiholog de mediu la University of Exeter.