VIDEO Noile tehnologii oferă speranţă milioanelor de persoane care suferă de apnee în somn

VIDEO Noile tehnologii oferă speranţă milioanelor de persoane care suferă de apnee în somn

Dispozitive electronice care stimulează nervii limbii ar putea ajuta milioane de pacienţi cu o afecţiune frecventă care îi împiedică să respire în somn. Noile tehnologii au potenţialul de a elimina nevoia de aparatură incomodă pe care unii oameni se bazează pentru a dormi.

Se estimează că aproape un miliard de persoane, cu vârste cuprinse între 30 şi 69 de ani (bărbaţi şi femei) din întreaga lume au apnee obstructivă în somn, o afecţiune care determină oprirea periodică a respiraţiei în timpul somnului.

Cel mai frecvent tip de apnee în somn, cea obstructivă, este marcat de sunete de sufocare, sforăit puternic şi trezire frecventă, şi apare atunci când pereţii gâtului se relaxează şi se lărgesc sau se închid.

Medicii de la spitalele universitare (UCLH) din Marea Britanie au implantat primele dispozitive (Genio Nyxoah, foto credit) la pacienţi.

UCLH a devenit primul centru din Regatul Unit care oferă pacienţilor cu apnee în somn aceste opţiuni de stimulatoare nervoase.

Ambele dispozitive stimulează nervul hipoglos, care controlează muşchii limbii, şi pot fi o alternativă la aparatele de presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP).

Aparatele CPAP reprezintă prima linie de tratament pentru apneea în somn şi implică purtarea de către pacienţi a unei măşti care introduce aer presurizat în nas şi în gât în timp ce dorm, însă, dispozitivul poate fi inconfortabil.

În timpul operaţiei de implant, chirurgii au efectuat o incizie de 6 cm sub bărbie şi au folosit un microscop pentru a localiza nervii care fac limba să iasă în afară.

Stimulatorul este controlat de un cip extern care este lipit de bărbie cu ajutorul unui plasture adeziv înainte ca pacientul să se culce.

În timpul zilei, plasturele poate fi îndepărtat şi cipul reîncărcat, în timp ce pacienţii pot regla nivelul de stimulare şi îşi pot monitoriza somnul cu ajutorul unei aplicaţii de pe smartphone.

Pacienţii eligibili pentru implanturi trebuie să aibă apnee în somn moderată până la foarte severă, un indice de masă corporală (IMC) sub 35 şi să fi încercat să utilizeze un aparat CPAP.

În Regatul Unit, prima femeie căreia i s-a montat a doua tehnologie, implantul Inspire a primit primele rezultate după procedură. Înainte de implant, respiraţia ei se întrerupea timp de 10 secunde sau mai mult de 65 de ori pe oră în fiecare noapte. Orice peste 30 de secunde este considerată apnee severă în somn.

Primele rezultate au arătat că respiraţia femeii se opreşte acum doar de 25 de ori pe oră, o îmbunătăţire de 62%.

Medicii descriu implantul drept un „stimulator cardiac pentru limbă” şi spun că, până în prezent, doar 22 de persoane din Marea Britanie beneficiază de această opţiune.

Intervenţia chirurgicală este uşor diferită şi implică două incizii, una sub maxilar şi una în piept, dispozitivul fiind montat în piept cu un fir care conectează stimulatorul la o parte a nervului, de obicei cea dreaptă.

Odată ce dispozitivul a fost activat, pacienţii pot controla intensitatea stimulării cu ajutorul unei telecomenzi, începând de la un nivel scăzut şi crescând cu un nivel pe săptămână.

Medicii apreciază că timpul de recuperare este „incredibil” în comparaţie cu alte operaţii pentru apneea în somn, care pot implica reconstrucţia palatului şi tăierea unor părţi ale limbii.
„Pacienţii ar avea de obicei dureri timp de patru până la şase săptămâni, cu potenţiale modificări la înghiţire, modificări ale vorbirii, modificări ale senzaţiei din partea din spate a gâtului”, spune chirurgul ORL Ryan Chin Taw Cheong, care efectuează astfel de proceduri.

Cu noile implanturi, spune medicul implanturi, pacienţii se refac în 24-48 de ore, fără durere şi fără complicaţii, „în stare să înghită, şi să vorbească normal". „Este incredibil", adaugă medicul. „Până acum nu am reuşit să facem aşa ceva cu practica curentă”, spune el.

Specialiştii sunt optimişti cu privire la modul în care evoluează noile tehnologii şi speră că vor face astfel de proceduri de implant să fie disponibile pentru tot mai mulţi pacienţi.

Tratarea apneei obstructive în somn cu ajutorul neurostimulării

Genio este un sistem format dintr-un neurostimulator, un cip de activare, un încărcător şi plasturi adezivi.

Micul neurostimulator este implantat sub bărbie. Electrozii săi sunt plasaţi în contact cu ambele ramuri ale nervului hipoglos, ceea ce duce la stimularea bilaterală a nervului.

Neurostimulatorul este controlat de un cip extern de activare care este plasat sub bărbie cu un plasture adeziv înainte de mersul la culcare.

În timpul somnului, stimularea nervului hipoglos determină o mică mişcare înainte a părţii din spate a limbii, împiedicând-o să cadă înapoi şi să blocheze căile respiratorii superioare.

Implantarea neurostimulatorului necesită doar o incizie discretă sub bărbie şi o scurtă şedere în spital. Dispozitivul este compatibil cu tehnologia RMN.

Cealaltă opţiune este o soluţie fără mască pentru persoanele cu apnee obstructivă în somn care au încercat şi s-au luptat cu dispozitivele de presiune pozitivă continuă în căile aeriene (CPAP). Prin intermediul unui sistem simplu de utilizat, care include implantul, telecomanda şi aplicaţia, terapia permite controlul tratamentul pentru apnee obstructivă în somn.

Micul implant autorizat de Administraţia americană pentru Alimente şi medicamente (FDA) furnizează impulsuri uşoare muşchilor căilor respiratorii pentru a menţine căile respiratorii deschise, astfel încât să se asigure o respiraţie regulată şi un somn liniştit.

Când dormim, muşchii căilor respiratorii şi limba se relaxează. Pentru persoanele cu Sindromul de apnee obstructivă în somn (SAOS), limba se relaxează într-o poziţie care blochează căile respiratorii, aşa cum se vede şi în video-ul de mai jos.

Atunci când căile respiratorii sunt blocate, creierul primeşte mai puţin oxigen, ceea ce determină persoana cu apnee să se trezească pentru a respira. Acest ciclu se întâmplă în mod repetat, împiedicând un somn de calitate.

Implantul emite impulsuri uşoare care îndepărtează limba de fiecare dată în timpul respiraţie, menţinând căile respiratorii deschise în timpul somnului şi asigurând o odihnă de calitate, fără a fi nevoie de mască (CPAP).

Potrivit producătorului dispozitivului, implantul este plasat lângă claviculă în timpul unei proceduri ambulatorii de aproximativ 90 de minute. După procedură, majoritatea persoanelor nu au nevoie decât de analgezice fără prescripţie medicală şi, în câteva zile, îşi pot relua activităţile obişnuite.

viewscnt