Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV SIDA: Ratele HIV sunt în creştere în regiunea europeană, dar în scădere la nivel global. Cazuri noi raportate şi în România

Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV SIDA: Ratele HIV sunt în creştere în regiunea europeană, dar în scădere la nivel global. Cazuri noi raportate şi în România

Ratele infecţiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV) sunt în creştere în regiunea europeană, dar în scădere la nivel global, potrivit unui studiu publicat recent. Mai puţine persoane au contractat HIV anul trecut decât în orice alt moment de la apariţia bolii la sfârşitul anilor 1980, au declarat marţi Naţiunile Unite, avertizând că acest declin este încă mult prea lent pentru îndeplinirea obiectivelor 2030 UNAIDS (Programul Comun al Naţiunilor Unite privind HIV şi SIDA) de a reduce cu 90% noile infecţii cu HIV şi decesele legate de SIDA. În România, 321 cazuri noi de HIV/SIDA au fost depistate în primul semestru al acestui an.

Pe 1 decembrie este şi Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA (World AIDS Day), prilej cu care oamenii din întreaga lume se unesc pentru a sprijini persoanele care trăiesc cu HIV, de a-i comemora pe cei care au pierdut lupta cu boala, dar şi de a sărbători realizările, cum ar fi accesul sporit la serviciile de prevenire şi de tratament.

Tema campaniei din 2024 este „Respectati drepturile: Sănătatea mea, dreptul meu! Uniţi pentru a-i ajuta pe toţi!"

HIV rămâne o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, estimându-se că 42,3 milioane de vieţi au fost pierdute până în prezent.

În anul 2023, aproximativ 630.000 de persoane au murit din cauze legate de HIV şi se estimează că 1,3 milioane de persoane au dobândit HIV.

Deşi infecţia cu HIV nu se vindecă, având acces la prevenire, diagnosticare, tratament şi îngrijire eficace, aceasta a devenit o afecţiune cronică gestionabilă, permiţând persoanelor care trăiesc cu HIV să ducă o viaţă lungă şi sănătoasă.

Infecţia cu HIV produce modificări ale organismului care vizează sistemul imunitar şi capacitatea sa de răspuns împotriva agenţilor patogeni.

OMS, Fondul Global şi UNAIDS au strategii globale privind HIV, care sunt aliniate cu ţinta Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 3.3 de a pune capăt epidemiei HIV până în anul 2030.

„Respectarea drepturilor omului este esenţială pentru a pune capăt SIDA ca ameninţare pentru sănătatea publică ", potrivit UNAIDS.

Ratele mortalităţii cauzate de HIV au crescut cu 9% în Europa Centrală, Europa de Est şi Asia Centrală între 2010 şi 2021, în ciuda faptului că ratele de infecţie au scăzut la nivel global cu 20%, potrivit Global Burden of Disease Study 2021, publicate în revista ştiinţifică The Lancet.

Autorii studiului au observat că prevalenţa persoanelor fără un nivel suprimat de HIV (PUV), a crescut cu 116,1% în Europa Centrală, Europa de Est şi Asia Centrală între 2003 şi 2021.

La nivel global, studiul indică faptul că ţările lumii nu sunt aproape de îndeplinirea obiectivelor 2030 UNAIDS (Programul Comun al Naţiunilor Unite privind HIV şi SIDA) de a reduce cu 90% noile infecţii cu HIV şi decesele legate de SIDA.

În România, 321 cazuri noi de HIV/SIDA au fost raportate în primul semestru din 2024

Un număr de 321 de cazuri noi de HIV/SIDA au fost raportate în primul semestru al acestui an, conform datelor prezentate de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş", citate într-un comunicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) remis în contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva acestei afecţiuni.

Potrivit sursei citate, la data de 30 iunie 2024, numărul pacienţilor cu HIV/SIDA era de 18.359, dintre care 144 din grupa de vârstă 0 - 14 ani, 126 din grupa de vârstă 15 - 19 ani şi 18.089 cu vârsta peste 20 ani, iar numărul de cazuri noi HIV/SIDA depistate în semestrul I 2024 a fost de 321.

Totodată, în primul semestru al acestui an, au murit 95 de persoane cu HIV/SIDA.

Totalul cazurilor HIV/SIDA (cumulativ 1985 - 2024) a fost de 28.273. În perioada 1985 - 2024 au murit din cauza SIDA 8.651 de persoane.

La 31 decembrie 2023, numărul persoanelor aflate în tratament şi profilaxie post-expunere a fost de 15.397.

„Căile de transmitere principale la noile cazuri sunt sex neprotejat heterosexual (58,56% din cazuri), sex neprotejat în rândul bărbaţilor care fac sex cu alţi bărbaţi (31,15% din cazuri), consumatori de droguri injectabile (4,67% din cazuri)", afirmă specialiştii.

Activităţile de informare a populaţiei, de mobilizare a eforturilor tuturor părţilor responsabile şi a comunităţilor din ţara noastră în răspunsul la infecţia cu HIV urmăresc în principal:

  • promovarea testării HIV atât pentru populaţia generală, cât şi pentru grupurile cu risc crescut de infectare şi accesul pentru persoanele refugiate din cauza războiului;
  • mobilizarea populaţiei generale şi a liderilor de opinie pentru promovarea testării şi prevenţiei;
  • promovarea beneficiilor tratamentului antiretroviral, încurajarea persoanelor HIV pozitive să iniţieze tratamentul şi să îl menţină;
  • reducerea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV şi a altor populaţii-cheie şi vulnerabile la HIV.

Conform Strategiei Naţionale pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA în perioada 2022-2030, obiectivul de sănătate prioritar pentru România cu privire la HIV/SIDA este menţinerea profilului de ţară cu incidenţă redusă a HIV.

În acest context, Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA celebrează realizările obţinute, dar este şi un apel la acţiune pentru a împuternici comunităţile să deţină un rol activ în prevenirea HIV/SIDA.

„Infecţia cu HIV nu se vindecă. Cu toate acestea, având acces la prevenire, diagnosticare, tratament şi, inclusiv, îngrijirea eficace a infecţiilor oportuniste favorizate de HIV, infecţia cu HIV a devenit o afecţiune cronică gestionabilă, permiţând persoanelor care trăiesc cu HIV să ducă o viaţă lungă şi de o calitate bună", a evidenţiat INSP.

În România, potrivit INSP, activităţile de informare a populaţiei, de mobilizare a eforturilor tuturor părţilor responsabile şi a comunităţilor în răspunsul la infecţia cu HIV se orientează spre:

  • Promovarea testării HIV atât pentru populaţia generală, cât şi pentru grupurile cu risc crescut de infectare şi accesul pentru persoanele refugiate din cauza războiului.
  • Mobilizarea populaţiei generale şi a liderilor de opinie pentru promovarea testării şi prevenţiei.
  • Promovarea beneficiilor tratamentului antiretroviral, încurajarea persoanelor HIV pozitive să inţieze tratamentul şi să îl menţină.
  • Reducerea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV şi a altor populaţii- cheie şi vulnerabile la HIV.

INSP - Cum se poate preveni transmiterea infecţiei cu HIV:

  • Dacă aţi făcut sex neprotejat cu o persoană al cărei status HIV nu îl cunoaşteţi, ar fi bine să vă testaţi. Aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră sexuală. Testaţi-vă!
  • Poate nu ştiţi că sunteţi HIV pozitiv. Necunoaşterea statusului HIV nu vă scuteşte de consecinţe. Testaţi-vă!
  • Dumneavoastră înşivă vă puteţi spune spune orice. Nu ţineţi ascuns faţă de dumneavoastră înşivă statusul HIV. Testaţi-vă!
  • Doar dacă vă cunoaşteţi statusul HIV puteţi asigura protecţie şi persoanei pe care o iubiţi. Testaţi-vă!
  • Dacă dacă vă cunoaşteţi statusul HIV, vei putea începe mai repede tratamentul care vă poate salva viaţa. Aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră. Testaţi-vă!

Ziua mondială de combatere a SIDA, celebrată pe 1 decembrie în fiecare an, este dedicată creşterii gradului de conştientizare a bolii cauzate de răspândirea infecţiei cu HIV.

HIV rămâne o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, după ce se estimează că 42,3 milioane de vieţi au fost pierdute până în prezent.

Se estimează că la sfârşitul anului 2023 trăiau cu HIV 39,9 milioane de persoane, dintre care 65% se aflau în Regiunea OMS Africa.

În anul 2023, aproximativ 630.000 de persoane au murit din cauze legate de HIV şi se estimează că 1,3 milioane de persoane au dobândit HIV.

La nivel global, aproximativ 1,3 milioane de persoane au contractat boala în 2023, conform noului raport al agenţiei UNAIDS.

Această cifră este de peste trei ori mai mare decât ar fi necesar pentru a atinge obiectivul ONU de a pune capăt SIDA ca ameninţare la adresa sănătăţii publice până în 2030.

Aproximativ 630.000 de persoane au murit din cauza bolilor legate de SIDA anul trecut, cel mai scăzut nivel de la un vârf de 2,1 milioane în 2004, se arată în raportul publicat înainte de Ziua mondială de luptă împotriva SIDA, de duminică.

O mare parte a progresului a fost atribuită tratamentelor antiretrovirale care pot reduce cantitatea de virus din sângele pacienţilor.

Din cele aproape 40 de milioane de persoane care trăiesc cu HIV în întreaga lume, aproximativ 9,3 milioane nu primesc tratament, avertizează raportul.

Şi, în ciuda progreselor înregistrate la nivel mondial, 28 de ţări au înregistrat o creştere a numărului de infecţii cu HIV anul trecut.

Eforturile de a pune la dispoziţia acestor ţări a unui tratament preventiv numit profilaxie pre-expunere (PrEP) au înregistrat „progrese foarte lente”, se arată în raport.

„Doar 15% dintre persoanele care au nevoie de PrEP o primeau în 2023”, se arată în raport .

Directorul adjunct al UNAIDS, Christine Stegling, a declarat că „bilanţul este determinat de progresele biomedicale, de cele din domeniul protecţiei drepturilor omului şi de activismul comunitar”.

„Dar rămân mari lipsuri în ceea ce priveşte protecţia drepturilor omului, iar aceste lacune împiedică lumea să ajungă pe calea care să pună capăt SIDA”, a declarat Stegling la o conferinţă de presă online.

Ea a avertizat că, dacă tendinţele actuale continuă, „ne vom trezi cu un număr mult, mult mai mare de persoane care trăiesc cu HIV, mult după 2030”.

UNAIDS a subliniat modul în care legile şi practicile care „discriminează sau stigmatizează” persoanele cu HIV împiedică lupta împotriva bolii.

Acesta a subliniat modul în care Legea anti-homosexualitate din Uganda, una dintre cele mai dure legi anti-gay din lume, a dus la scăderea bruscă a accesului la PrEP de la intrarea în vigoare anul trecut.

Axel Bautista, un activist pentru drepturile homosexualilor din Mexico City, a subliniat că relaţiile homosexuale sunt interzise în 63 de ţări.

„Incriminarea exacerbează frica, persecuţia, ura, violenţa şi discriminarea şi are un impact negativ asupra sănătăţii publice”, a declarat el la conferinţa de presă.

Un nou medicament care „schimbă regulile jocului"

Un nou medicament numit lenacapavir, despre care primele teste au arătat că este eficient în proporţie de 100% în prevenirea infecţiei cu HIV, a fost salutat ca având un potenţial decisiv în lupta împotriva bolii.

Cu toate acestea, au fost exprimate îngrijorări cu privire la preţul său ridicat - gigantul farmaceutic american Gilead a cerut aproximativ 40.000 de dolari pe persoană pe an pentru acest medicament în unele ţări.

Luna trecută, grupul american a anunţat acorduri cu producători de medicamente generice pentru a produce şi a vinde medicamentul la costuri mai mici în unele ţări cu venituri mai mici. Cu toate acestea, activiştii au avertizat că milioane de persoane cu HIV nu vor fi acoperite de aceste acorduri.

Stegling a declarat că astfel de „schimbări ne vor permite să reducem numărul de noi infecţii doar atunci când ne vom asigura că toată lumea va avea acces la ele”.

HIV este originar din Africa Centrală şi a fost descoperit la anumite tipuri de cimpanzei. Cele mai multe cazuri de infecţie au fost raportate la persoanele cuprinse în intervalul de vârstă 30-34 de ani. În stadiile avansate, în lipsa tratamentului, pacienţii dezvolta patologia cunoscută sub numele de sindromul imunodeficienţei umane dobândite (SIDA).

viewscnt