Examenul RMN la SANADOR: tipuri, indicaţii şi avantaje

Examenul RMN la SANADOR: tipuri, indicaţii şi avantaje
Articol susţinut de Sanador

Examinarea RMN este o tehnică imagistică avansată, bazată pe câmpuri magnetice şi unde radio, care permite obţinerea unor imagini detaliate ale structurilor interne ale organismului. Complet neinvazivă şi lipsită de radiaţii ionizante, această metodă asigură vizualizarea multiplanară a organelor şi ţesuturilor, facilitând diagnosticarea, stadializarea şi monitorizarea unor afecţiuni complexe, precum cele oncologice, cardiovasculare şi neurologice.

Diferitele tipuri de RMN răspund unor nevoi clinice specifice: RMN funcţional (fMRI) analizează activitatea cerebrală, RMN cu substanţă de contrast foloseşte substanţe injectabile pentru a evidenţia anumite structuri, iar RMN de cord evaluează funcţia miocardică. Totodată, angio-RM oferă informaţii despre fluxul sanguin arterial şi poate detecta posibile anevrisme sau malformaţii vasculare, în timp ce spectroscopia prin rezonanţă magnetică (MRS) permite analiza compoziţiei chimice a ţesuturilor, având aplicaţii importante în neurologie şi oncologie.

La SANADOR, pacienţii beneficiază de examinări RMN cu echipamente RMN 3 Tesla performante, printre care Siemens Magnetom Vida, utilizat în Clinica SANADOR Floreasca, şi Siemens Magnetom Skyra 3T, disponibil la Spitalul Clinic SANADOR. Aceste sisteme performante permit efectuarea rapidă a investigaţiilor, oferind imagini de înaltă rezoluţie şi facilitând identificarea precisă a detaliilor anatomice, esenţiale pentru un diagnostic corect.

Când este recomandată o examinare RMN?

Examenul RMN este recomandat într-o varietate de situaţii, pentru a furniza imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului. Investigaţia este utilizată frecvent pentru diagnosticarea şi monitorizarea afecţiunilor neurologice, cum ar fi un accident vascular cerebral, malformaţii vasculare, tumori cerebrale şi spinale, traumatisme craniene şi medulare, compresii sau inflamaţii ale măduvei spinării şi ale nervilor, scleroza multiplă, afecţiunile structurale ale măduvei spinării sau aliniamentul coloanei vertebrale.

În cardiologie, examenul RMN este util pentru analiza anatomiei şi a funcţionalităţii camerelor şi valvelor cardiace, a fluxului sanguin prin vasele mari, dar şi a structurilor adiacente. În plus, este un instrument esenţial în diagnosticarea unor boli cardiovasculare, inclusiv a tumorilor, infecţiilor şi inflamaţiilor cardiace. RMN permite evaluarea efectelor bolilor coronariene, cum ar fi fluxul sanguin redus la nivelul miocardului şi cicatricile apărute după un infarct miocardic, dar şi analiza anatomiei şi a funcţiei cordului în malformaţiile congenitale.

La nivelul structurilor corporale, această metodă imagistică facilitează identificarea tumorilor localizate în torace, abdomen sau pelvis, diagnosticul bolilor hepatice, inclusiv ciroza şi disfuncţiile căilor biliare şi pancreatice, dar şi al celor inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn şi colita ulcerativă. Totodată, examenul RMN permite vizualizarea anomaliilor şi inflamaţiilor vasculare (vasculite) şi monitorizarea dezvoltării fetale.

De asemenea, examinarea RMN este esenţială în evaluarea articulaţiilor şi oaselor, ajutând la detectarea leziunilor ligamentare sau tendinoase, precum infecţiilor osoase (osteomielită), a tumorilor osoase, a anomaliilor discale ale coloanei vertebrale (cum este o hernie de disc), precum şi a leziunilor articulare de natură traumatică, dar şi la monitorizarea bolilor degenerative articulare. În unele cazuri, medicii pot recomanda examinarea sânilor prin rezonanţă magnetică, după mamografie, în scopul depistării unui cancer la sân, în special la persoanele cu ţesut mamar dens sau cu risc crescut de a dezvolta această afecţiune.

La SANADOR, pacienţii au acces la investigaţii RMN pentru diverse regiuni ale corpului, inclusiv RMN cerebral, RMN de sân, de cord, de umăr, cot sau genunchi. De asemenea, la indicaţia medicului, pacienţii pot efectua gleznă şi RMN whole body şi rezonanţă magnetică funcţională (fMRI) sau RMN multiparametric pentru prostată. Aceste examinări sunt realizate cu echipamente de înaltă performanţă, cu putere 3 Tesla, asigurând o evaluare rapidă şi precisă a structurilor investigate şi oferind imagini de rezoluţie superioară.

Cum se face şi cât durează un examen RMN?

O scanare RMN utilizează un magnet mare, unde radio şi un computer pentru a crea o imagine detaliată, transversală, a organelor şi structurilor interne. Pacientul este culcat pe o masă care glisează în aparatul RMN, care captează imaginile. Acesta poate primi substanţă de contrast prin perfuzie, pentru a spori vizibilitatea anumitor structuri, şi e important să rămână nemişcat pe toată durata scanării, pentru ca imaginile obţinute să fie clare şi precise.

O astfel de examinare diferă de scanările CT şi de radiografiile convenţionale, deoarece nu utilizează radiaţii ionizante potenţial dăunătoare. În plus, un examen RMN poate oferi informaţii diferite în comparaţie cu CT, dar, comparativ cu scanările CT, scanările RMN durează de obicei mai mult şi sunt mai zgomotoase. Prin urmare, pentru RMN pacienţii pot primi dopuri pentru urechi sau căşti, pentru mai mult confort, iar comunicarea cu personalul medical este asigurată printr-un sistem de interfon.

Durata unei examinări RMN este determinată de multiple variabile, incluzând regiunile anatomice vizate, bolile identificate în timpul achiziţiei imaginilor şi necesitatea administrării substanţei de contrast specifice. Protocolul de examinare este stabilit de specialist în funcţie de afecţiunea suspectată. Astfel, durata unei examinări RMN poate varia de la 30 de minute la 2 ore sau mai mult, în cazul unui RMN whole-body.

SANADOR foloseşte pentru investigaţii RMN echipamente foarte avansate, pentru examinare precisă, confortabilă şi de scurtă durată. Spre exemplu, Siemens Magnetom Vida 3T are senzori Biomatrix încorporaţi în arhitectura sistemului, care ajută la obţinerea de imagini clare, cu rezoluţie înaltă. Tehnologia elimină artefactele de mişcare şi de respiraţie ale pacientului, iar senzorii permit identificarea unor parametri precum frecvenţa cardiacă, conferind siguranţă atât personalului medical, cât şi pacientului, prin monitorizarea funcţiilor vitale în timp real pe parcursul scanării. În plus, echipamentul poate scana segmente anatomice extinse fără a necesita repoziţionarea pacientului.

Pentru siguranţa investigaţiei, pacienţii cu implanturi metalice trebuie să prezinte documente care să ateste compatibilitatea acestora cu aparatele RMN. Administrarea substanţei de contrast trebuie evitată la pacienţii cu dializă, cu boli renale grave, care au primit recent o doză de contrast sau au antecedente de reacţii alergice la gadoliniu, la cei cu risc de fibroză sistemică nefrogenă şi în sarcină.

viewscnt