Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) a încadrat 13 spitale cu paturi publice şi private în categorii de acreditare în luna martie, din care doar 3 unităţi – toate private – au fost încadrate în categoria a II-a, cu recomandări.
Astfel, potrivit unui ordin al preşedintelui ANMCS publicat luni în Monitorul Oficial, din cele 13 unităţi medicale încadrate în categorii de acreditare, 3 au fost încadrate în categoria a II-a (cu recomandări): A & C Medical Prime (jud. Dolj), Bethesda (jud. Suceava) şi Centrul Medical Galaxy Med (jud. Dolj).
Spitalele au primit acreditarea pentru o perioadă de cinci ani, cel mai mare punctaj – de 94,01% – fiind obţinut de A & C Medical Prime.
Din celelalte 10 spitale, 2 au fost încadrate în categoria a III-a, cu rezerve (Institutul Oncologic "Prof. dr. I Chiricuţă" Cluj şi Clinicile ICCO Ortopedie Braşov), 4 în categoria a IV-a, acreditat cu încredere redusă (Spitalul "Prof. dr. Eduard Apetrei" Buhuşi, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti, Spitalul Orăşenesc Baia de Aramă şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj) şi 4 în categoria a V-a, care înseamnă prelungirea procesului de acreditare (Spitalul Municipal Salonta, Spitalul Orăşenesc Oţelu Roşu, Spitalul Orăşenesc Măcin şi Clinica Medicală Sf. Andrei, Neamţ).
CATEGORII DE ACREDITARE
În România există 6 categorii de acreditare: Categoria I – acreditat; Categoria II – acreditat cu recomandări; Categoria III – acreditat cu rezerve; Categoria IV – acreditat cu încredere redusă; Categoria V – decizie de prelungire a procesului de acreditare; Categoria VI – neacreditat.
România nu are în prezent niciun spital clasificat în categoria I de acreditare. Primele unităţi medicale cu cel mai înalt grad de clasificare ar putea fi cele trei spitale regionale care urmează să fie construite în următorul deceniu la Iaşi, Cluj şi Craiova.
Din 17 octombrie 2019, toate spitalele din România sunt obligate să afişeze la intrare şi pe paginile lor de internet care este categoria lor de acreditare sau, în cazul în care nu au fost încă evaluate, că sunt în curs de acreditare.
Noua obligaţie este introdusă printr-un ordin al preşedintelui ANMCS, publicat în 17 septembrie 2019 în Monitorul Oficial.