Cine finanţează serviciile medicale decontate pentru pacienţii neasiguraţi? CNAS: "Aceşti bani vin de la bugetul de stat"

Cine finanţează serviciile medicale decontate pentru pacienţii neasiguraţi? CNAS: "Aceşti bani vin de la bugetul de stat"

Noul contract-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, care va intra în vigoare la 1 iulie 2024, extinde pachetele de servicii decontate pentru persoanele neasigurate, potrivit preşedintei Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea. Joi, aceasta a reamintit că finanţarea serviciilor pentru pacienţii fără asigurare de sănătate nu se realizează din contribuţiile asiguraţilor, din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), ci din transferuri de la bugetul de stat. În realitate, bugetul de stat este alimentat în principal tot din munca asiguraţilor, prin impozitul pe venit sau prin taxele plătite de companiile la care lucrează.

Declaraţiile au fost făcute la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, eveniment organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Miercuri, şefa CNAS a anunţat o extindere a pachetelor de servicii decontate pentru persoanele neasigurate, de la 1 iulie, şi a serviciilor de prevenţie. Joi, Valeria Herdea a oferit detalii suplimentare.

"De la 1 iulie 2024 vom continua inclusiv implementarea Programului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului. În cadrul acestui program pacientul neasigurat diagnosticat oncologic va avea acces la servicii de diagnostic, monitorizare, iar serviciile nu vin din fondul FNUASS", a afirmat Valeria Herdea, citată de Agerpres.

"Una dintre marile îngrijorări ale tuturor a fost că bani celor care plătesc asigurări vor fi îndreptaţi spre serviciile şi nevoile de sănătate ale persoanelor neasigurate. Vă asigur că aceşti bani vin de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătăţii şi bugetul fondului. Este esenţial să înţelegem şi că trebuie să fim solidari cu cel care suferă de o boală oncologică. O boală oncologică nu este de colo, fiecare dintre noi în momentul în care am ajunge la aşa ceva are nevoie de sprijinul comunităţii în care trăieşte şi sunt responsabilitatea noastră", a mai spus şefa CNAS.

Potrivit legislaţiei, fondurile necesare pentru plata serviciilor medicale acordate persoanelor neasigurate sunt acoperite prin transferuri de la bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).

Totuşi, nu este clar în ce măsură fondurile asigurate din bugetul de stat vor ajunge pentru finanţarea acestor servicii suplimentare de sănătate, în condiţiile în care banii alocaţi în prezent sunt insuficienţi şi pentru serviciile decontate acum.

Miercuri, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), din care fac parte 28 de companii producătoare de medicamente inovatoare, a transmis un nou semnal de alarmă în această privinţă, precizând că bugetul alocat sănătăţii în acest an este “absolut insuficient”.

Astfel, doar pentru finanţarea medicinei de familie şi a ambulatoriului de specialitate există un deficit de circa 2 miliarde de lei,  subfinanţarea fiind şi mai mare în privinţa accesului pacienţilor la medicamente.

viewscnt