CNAS anunţă serviciile medicale gratuite la care au acces gravidele în acest an

CNAS anunţă serviciile medicale gratuite la care au acces gravidele în acest an

Femeile însărcinate şi lehuzele vor beneficia din acest an de noi servicii medicale gratuite, prevăzute în proiectul de norme pentru aplicarea hotărârii de guvern  nr.140/2018.

CNAS introduce mai multe noutăţi în condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în acest an, ce vizează mai ales gravidele şi pacienţii cu boli cronice. Noile prevederi ar putea intra în vigoare după 31 martie.

Săptămâna trecută, CNAS a demarat consultări cu patronatele şi sindicatele privind noile reglementări cuprinse în contractul-cadru ce reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale.

Consultările au fost demarate în această săptămână, pe tema proiectului normelor metodologice de aplicare în acest an a contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019 (HG nr. 140/2018).

CNAS a propus în acest proiect mai multe noutăţi faţă de actul normativ similar aflat în vigoare.

Astfel, proiectul prevede “introducerea unei adeverinţe emise de medicul de familie care să ateste starea de graviditate, în baza căreia beneficiarele de pachet minimal de servicii medicale să poată beneficia de pachetul de bază de servicii medicale pe perioada sarcinii şi lehuziei, după depunerea documentului la casa de asigurări de sănătate”, a precizat miercuri CNAS.

Luni, CNAS a precizat exact serviciile la care au acces gravidele şi lehuzele în mod gratuit.

Astfel, în privinţa serviciilor de medicină primară, “toate gravidele şi lăuzele au dreptul la consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lăuziei precum: luarea în evidenţă în primul trimestru; supravegherea lunar, din luna a treia până în luna a şaptea; supravegherea de două ori pe lună, din luna a şaptea până în luna a noua, inclusiv; urmărirea lehuziei de la externarea din maternitate – o consultaţie (la domiciliu); urmărirea lehuziei la patru săptămâni de la naştere – o consultaţie (la cabinet)”, a precizat instituţia.

De asemenea, gravidele au acces la servicii acordate în ambulatoriu de specialitate precum supravegherea unei sarcini normale la gravida care deţine sau nu deţine documente medicale care să ateste existenţa în antecedentele personale patologice a rubeolei, toxoplasmozei şi infecţiei CMV.

Gravidele mai au acces şi la un screening prenatal (S11-S19 + 6 zile) şi la supravegherea sarcinii cu risc crescut (edem gestaţional, hiperemeză gravidică uşoară, uter cicatriceal în trimestrul III).

Potrivit CNAS, gravidele pot face şi analize suplimentare de laborator precum determinarea grupului sanguin ABO şi a grupului sanguin RH, anticorpi specifici anti-RH, testarea HIV şi analizele anti-HAV IGM, AH HBS (screening) şi anticorpi anti-HVC.

“Pentru aceste analize, recomandarea poate fi făcută atât de cătrer medicul de familie, cât şi de medicul de specialitate din ambulatoriul clinic”, a precizat instituţia.

viewscnt