Ministerul Sănătăţii a elaborat 5 ghiduri pentru pediatrie

Ministerul Sănătăţii a elaborat 5 ghiduri pentru pediatrie

Ministerul Sănătăţii a elaborat cinci ghiduri pentru pediatrie, care se află în dezbatere publictă timp de o lună.

Ghidurile sunt cuprinse în anexele unui proiect d eordin elaborat de Ministerul Sănătăţii.

Cele cinci ghiduri sunt "Stabilizarea funcţiilor vitale ale sugarului în vederea transportului", "Insuficienţa respiratorie acută la sugar - evaluare şi tratament imediat", "Nutriţia sugarului cu formule de continuare, alimentaţia complementară şi cu formule speciale", "Diagnosticul şi tratamentul convulsiilor febrile" şi "Reechilibrarea hidroelectrolitică în sindroamele de deshidratare acută la nou-născut şi sugar".

"Aceste Ghiduri pentru pediatrie nu înlocuiesc raţionamentul practicianului în fiecare caz individual, iar pe baza lor unităţile sanitare urmează să întocmească protocoale de practică medicală, luând în considerare în special resursele materiale şi umane locale", prevede proiectul de ordin.

OBIECTIVELE NOILOR GHIDURI

Ghidul "Stabilizarea funcţiilor vitale ale nou-născutului şi sugarului în vederea transportului" se adresează personalului medical din serviciile de urgenţă şi camerele de gardă, dar şi personalului medical din alte specialităţi care se confruntă cu problematica abordată.

Specialiştii din sănătate sunt încurajaţi să ţină cont de recomandările acestui ghid, cu toate acestea, luarea deciziilor corecte şi adecvate pentru fiecare pacient şi fiecare situaţie clinică este responsabilitatea individuală a specialiştilor, de comun acord cu pacientul şi/sau reprezentantul legal al acestuia.

Ghidul nu este un substitut al experienţei clinice, nu reprezintă singura soluţie pentru problema medicală abordată şi nu este aplicabil tuturor pacienţilor.

Recomandările formulate în acest ghid se aplică sugarilor care se prezintă la camerele de gardă, structurile de primire a urgenţelor sau alte unităţi medicale specializate sau nu în tratamentul copiilor.

Ghidul are următoarele obiective:

- Să ofere clinicianului recomandări şi sprijin în evaluarea, stabilizarea şi tratamentul sugarilor, care prin patologia pe care o prezintă nu pot fi trataţi în unitatea la care s-au adresat.
- Să promoveze o conduită unitară de evaluare, stabilizare şi pregătire în vederea transportului a pacienţilor cu probleme clinice similare.
- Să ghideze procesul de luare a deciziilor în cazul medicilor care evaluează primii aceşti pacienţi.
- Să eficientizeze procesul de pregătire a sugarilor în vederea transportului către unitatea spitalicească primitoare.
- Să eficientizeze comunicaţia dintre unităţile implicate în procesul de transport.

Ghidul "Insuficienţa respiratorie acută la sugar - evaluare şi tratament imediat" se adresează personalului medical din serviciile de urgenţă şi camerele de gardă, dar şi personalului medical din alte specialităţi care se confruntă cu problematica abordată.

El se aplică nou-născuţilor după perioada perinatală şi sugarilor care se prezintă la camerele de gardă sau structurile de primire a urgenţelor pentru respiraţie dificilă cu debut acut.

Obiectivele elaborării ghidului au fost:

• să ofere clinicianului recomandări privind evaluarea şi tratamentul copiilor cu vârsta mai mică de 1 an care se prezintă cu respiraţie dificilă, pe baza dovezilor disponibile;

• să promoveze aceeaşi conduită de îngrijire a pacienţilor cu probleme clinice similare;

• să ghideze procesul de luare a deciziilor în cazul medicilor care evaluează primii aceşti pacienţi

Ghidul "Nutriţia sugarului cu formule de continuare, alimentaţia complementară şi cu formule speciale" se adresează medicilor de familie cu practică pediatrică şi medicilor specialişti pediatri.

Obiectivul elaborării ghidului a fost alcătuirea unui instrument de orientare pentru practicieni pentru uniformizarea recomandărilor nutriţionale.

Ghidul "Diagnosticul şi tratamentul convulsiilor febrile" are ca scop diagnosticarea corectă a convulsiilor survenite în context febril, încadrarea rapidă în forma simplă sau complexă şi elaborarea unor recomandări riguroase, bazate pe dovezi ştiinţifice, în formele simple.

Domeniul căruia i se adresează ghidul este reprezentat de personalul medical, medici de diferite specialităţi (medici de familie, medici pediatri, medici neurologi pediatri, medici cu specialitatea medicină de urgenţă) şi asistente medicale, din ambulatorii, cabinete de medicină de familie, spitale, precum şi de personal medical în formare: studenţi la facultăţile de medicină şi medici rezidenţi. De asemenea, urmează să fie realizată o secţiune dedicată părinţilor, cu anexa sub formă de broşură explicativă pentru părinţi.

Obiectivele acestui ghid sunt următoarele:
- actualizarea informaţiilor legate de o patologie pediatrică frecventă
- optimizarea înţelegerii de către personalul medical a bazelor ştiinţifice ale investigării şi tratării corecte a copiilor cu convulsii febrile, crescând astfel calitatea asistenţei medicale
- îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor afectaţi prin evitarea unor tratamente cu potenţiale efecte adverse şi care nu au impact asupra prognosticului pe termen lung, precum şi scăderea costurilor prin evitarea acestor investigaţii
- aplicarea dovezilor în practica medicală, legat de investigarea şi tratarea corectă a convulsiilor febrile
- uniformizarea investigării şi tratării convulsiilor febrile, prin consens între clinicieni
- protejarea clinicianului din punctul de vedere al malpraxisului
- informarea corectă a părinţilor de către clinician în legătură cu riscurile scăzute asociate cu convulsiile febrile
- oferirea unei broşuri informative părinţilor pentru a scădea anxietatea, a asigura corectitudinea intervenţiei în caz de recurenţă.

Ghidul "Reechilibrarea hidroelectrolitică în sindroamele de deshidratare acută la nou-născut şi sugar" se adresează personalului medical din serviciile de urgenţă şi camerele de gardă, dar şi personalului medical din alte specialităţi care se confruntă cu problematica abordată.

Obiectivele elaborării ghidului au fost:

• să ofere clinicianului recomandări pentru evaluarea şi tratamentul nou-născuţilor, sugarilor şi copiilor mici care se prezintă la medic cu sindrom de deshidratare acută;

• să promoveze o conduită de îngrijire unitară a pacienţilor cu patologii similare, dar cu surprinderea particularităţilor fiecărui caz manageriat;

• să ghideze procesul de luare a deciziilor în fiecare situaţie particulară.

viewscnt