Ministerul Sănătăţii a stabilit lista celor 50 de spitale care participă la un proiect-pilot de evaluare a costurilor şi standardizare

Ministerul Sănătăţii a stabilit lista celor 50 de spitale care participă la un proiect-pilot de evaluare a costurilor şi standardizare

Ministerul Sănătăţii a stabilit lista celor 50 de spitale care participă la un proiect-pilot de evaluare a costurilor şi standardizare în unităţile medicale, finanţat din fonduri europene. 

Astfel, un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii cuprinde o listă cu 50 de spitale din România, din care 44 publice şi 6 private, care vor colecta şi raporta date de cost în cadrul proiectului “Îmbunătăţirea Calităţii şi Performanţei Serviciilor Spitaliceşti prin Evaluarea Costurilor şi Standardizare (CaPeSSCoSt)”.

Printre spitalele incluse în proiectul-pilot se numără Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Pantelimon" Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgentaţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Pentru Copii " Maria Sklodowska Curie " Bucureşti, Spitalul Clinic "Colţea" Bucureşti, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tg. Mureş, Institutul Oncologic "Prof. Dr. I. Chiricuţă" Cluj-Napoca şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca.

Spitalele incluse sunt obligate să raporteze lunar date de cost la Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (SNSPMPDSB), până la data de 30 iunie 2022.

În plus faţă de cele 50 de spitale incluse deja în proiect, orice alt spital care furnizează servicii de spitalizare continuă poate solicita înscrierea în proiectul-pilot de raportare a datelor de cost, în limita a maximum 37 de locuri.

Potrivit proiectului, colectarea datelor de cost de la nivelul spitalelor creează premisele pentru: calcularea costurilor reale la nivelul principalelor tipuri de pacienţi externaţi, colectarea şi analiza de costuri pentru grupele de diagnostice la nivel naţional, estimarea tarifelor pe caz ponderat, propuneri de reducere a inechităţilor în finanţarea spitalelor şi propuneri de politici de finanţare bazată pe caz pe tipuri de spitale.

Colectarea electronică a setului minim de date clinice la nivel de pacient (SMDP) se realizează în toate spitalele din România începând cu anul 2007, în baza Ordinului ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1782/576/2006 privind înregistrarea şi raportarea statistică a pacienţilor care primesc servicii medicale în regim de spitalizare continuă şi spitalizare de zi, cu modificările şi completările ulterioare.

Cu toate acestea, este necesară şi implementarea unui model operaţional de calculare efectivă a costurilor la nivel de pacient, care să creeze cadrul pentru calcularea setului de valori relative româneşti pentru grupele de diagnostice.

"Îmbunătăţirea sistemului informaţional în domeniul asistenţei spitaliceşti, prin colectarea standardizată a unui set minim de date, contribuie la fundamentarea deciziilor în domeniul asistenţei spitaliceşti, îndeosebi a celor de ordin financiar", se arată în referatul de aprobare a proiectului de act normativ.

Lipsa informaţiilor legate de costuri şi servicii, prin lipsa unui sistem centralizat de colectare, calcul şi monitorizare a datelor specifice, îngreunează mult procesul decizional privind alocarea resurselor şi scade eficienţa oricăror intervenţii, menţionează autorii proiectului.

Echipa de proiect a elaborat o metodologie unitară de colectare a datelor de cost la nivelul spitalelor incluse în proiectul-pilot şi a stabilit criteriile în baza cărora vor fi selectate ulterior aceste spitale.

viewscnt