Ministerul Sănătăţii discută joi cu reprezentanţii pacienţilor despre ultimele modificări aduse listei medicamentelor compensate

Ministerul Sănătăţii discută joi cu reprezentanţii pacienţilor despre ultimele modificări aduse listei medicamentelor compensate

Ministerul Sănătăţii a anunţat că organizează joi, la ora 16.00, o dezbatere cu reprezentanţii pacienţilor despre ultima hotârâre de guvern aprobată săptămâna aceasta, care prevede în special extinderea prescrierii la copii a două molecule cuprinse în lista de medicamente compensate şi gratuite, destinate tratamentului pentru purpura trombocitopenică imună.

Dezbaterea, organizată la cererea Alianţei Pacienţilor Cronici din România, are loc joi, 18 octombrie, la ora 16.00, la sediul Ministerului Sănătăţii, în sala de consiliu de la etajul 2.

La dezbaterea publică vor participa, din partea ministerului, secretarul de stat Tiberiu Marius Brădăţan, şeful Direcţiei generale de asistenţă medicală şi sănătate publică din minister, Costin Iliuţă, precum şi reprezentanţi ai altor direcţii, ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

Dezbarea are loc la puţin timp după ce executivul a aprobat, în şedinţa de luni, hotărârea de guvern care face obiectul dezbaterii cu reprezentanţii pacienţilor.

În 4 octombrie, Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică proiectul de hotârâre de guvern, care a fost între timp adoptat.

În urma deciziei, medicii pediatri hematologi vor putea prescrie aceste medicamente copiilor cu vârsta de peste 1 an, în baza protocoalelor de prescriere  elaborate de către comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii.

„Sunt măsuri menite să îmbunătăţească tratamentul, evoluţia şi calitatea vieţii copiilor  cu afecţiuni hematologice sau oncologice. De asemenea, în cazul micuţilor pacienţi era nevoie de un acces mai facil la tratamentele de suport acordate în ambulatoriu”, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, după şedinţa de guvern.

Potrivit ministerului, protocoalele se află în prezent în procedură de dezbatere publică şi  vor fi în curând aprobate.

Hotărârea aprobată de guvern prevede că medicamentele pentru purpura trombocitopenică imună idiopatică cronică pot fi prescrise şi copiilor cu vârsta de peste 1 an şi nu mai condiţionează prescrierea de existenţa sau nu a splenectomiei.

Hotărârea a fost luată a fost luată după o decizie a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) de extindere a indicaţiei pentru copii.

Legislaţia anterioară prevedea că medicamentele pentru purpura tromocitopenică imună cronică pot fi prescrise doar pentru “adulţii splenectomizaţi şi nesplenectomizaţi”.

Hotârârea de guvern aprobată luni prevede şi posibilitatea prescrierii în ambulatoriu a  medicaţiei de suport pentru copiii cu afecţiuni oncologice şi hematologice de către medicii pediatri cu competenţă în oncologie sau hematologie.

Până în prezent, medicaţia de suport putea fi prescrisă  doar de către medici cu dublă specialitate.

Recent, Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educaţie a semnalat faptul că, deşi medicamentele sunt aprobate, ele nu pot fi administrate pentru că indicaţia de administrare la copii nu este trecută în protocolul terapeutic.

Purpura trombocitopenică imună este o boală rară, cauzată de reducerea numărului de trombocite, ce se manifestă prin sângerări sau apariţia spontană a unor echimoze.

De asemenea, hotârârea prevede că medicamentul carfilzomib, cunoscut sub denumirea comercială Kyprolis, folosit pentru pacienţii cu mielom multiplu – o formă de cancer de sânge – va fi introdus definitiv de executiv pe lista medicamentelor decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) de la 1 ianuarie 2019.

viewscnt