Ministerul Sănătăţii facilitează accesul pe piaţa muncii din România pentru medicii din afara UE

Ministerul Sănătăţii facilitează accesul pe piaţa muncii din România pentru medicii din afara UE

Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect de act normativ menit să faciliteze accesul pe piaţa muncii din România pentru medicii din afara Uniunii Europene. 

Măsurile sunt cuprinse într-un proiect de hotărâre de guvern, care modifică şi completează hotărârea guvernului (HG) nr.764/2017 (pentru aprobarea Normelor privind recunoaşterea diplomelor, certificatelor şi titlurilor de medic specialist, eliberate de un stat terţ, altul decât Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi Statele Unite ale Americii). Cu statele exceptate există acorduri separate de recunoaştere a diplomelor.

Potrivit autorilor proiectului, sistemul public de sănătate din România se confruntă în prezent cu lipsă de personal de specialitate, ca urmare a plecării în străinătate a multor medici formaţi în profesie în România.

"Una din măsurile aplicabile pentru reducerea acestui neajuns este atragerea personalului medical de specialitate din statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Actul normativ creează cadrul legal pentru emiterea unui regulament de organizare şi funcţionare a comisiilor mixte responsabile de recunoaşterea titlurilor de calificare, în urma analizării formării în specialitate şi a competenţelor profesionale însuşite de medicul străin în statul de origine comparativ cu cerinţele şi competenţele profesionale prevăzute în România.

De asemenea, şi Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor va avea competenţe clare în soluţionarea contestaţiilor medicilor la deciziile comisiilor mixte.

Comisiile mixte urmează să aibă proceduri standard de analiză şi evaluare a dosarelor medicilor formaţi în afara UE care doresc să lucreze în România.

"Prin adoptarea prezentei Hotărâri se stabilesc criterii mai clare în analiza dosarelor, ceea ce va facilita activitatea Comisiilor Mixte. Se dă posibilitatea Comisiilor Mixte să solicite petenţilor direct documente suplimentare necesare analizării dosarului", menţionează autorii proiectului, în nota de fundamentare.

În plus, noul act normativ stabileşte cadrul legal pentru a da posibilitatea solicitanţilor de a-şi completa studiile cu stagiile lipsă.

În prezent, prin aplicarea prevederilor HG nr.764/2017 "s-au înregistrat unele sincope în procedura de recunoaştere a diplomelor, certificatelor şi titlurilor de medic specialist, eliberate de un stat terţ, altul decât Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi Statele Unite ale Americii, inclusiv prin majorarea timpilor de soluţionare a dosarelor", arată documentul.

Acest lucru a atras o serie de chemări în judecată din partea solicitanţilor, finalizate cu decizii executorii faţă de Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor din România, în calitate de autorităţi competente în domeniul profesiei medicale.

viewscnt