Circa 2 milioane de români nu au asigurare de sănătate, unul dintre cele mai mari procente din Uniunea Europeană, potrivit estimărilor guvernamentale. Persoanele fără asigurare de sănătate au acces la un pachet minimal de servicii, care a fost extins de mai multe ori în ultimii ani, însă nu beneficiază de restul serviciilor decontate pentru asiguraţi. De exemplu, persoanele neasigurate au acces gratuit, din 2023, la servicii de asistenţă medicală primară oferite de medicii de familie. Potrivit ministrului Sănătăţii, măsura a dus la creşterea considerabilă a numărului de pacienţi care beneficiază de servicii de medicină de familie, "de la câteva zeci de mii la câteva sute de mii, deci de mai mult de zece ori", ceea ce impune crearea unui mecanism bugetar separat pentru finanţarea costurilor.
În prezent, fondurile necesare pentru plata serviciilor medicale acordate persoanelor neasigurate sunt acoperite prin transferuri de la bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).
Însă creşterea considerabilă a numărului de servicii decontate pentru pacienţii neasiguraţi creează necesitatea implementării unui mecanism bugetar adaptat, potrivit ministrului Sănătăţii.
"Pentru pacienţi neasiguraţi trebuie să existe o alocare bugetară separată de Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. (...) Serviciile de medicină de familie pentru pacienţii neasiguraţi au crescut de la câteva zeci de mii la câteva sute de mii, deci o creştere de mai mult de zece ori a numărului de beneficiari", a spus miercuri prof. univ. dr. Alexandru Rafila, la o conferinţă la Institutul Clinic Fundeni.
NOI SERVICII DECONTATE PENTRU NEASIGURAŢI, DE LA 1 IULIE 2024
Tot miercuri, preşedintele Casei Naţionale de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea, a anunţat o extindere a pachetelor de servicii decontate pentru persoanele neasigurate, de la 1 iulie.
"Se preconizează ca medicii de familie să poată trimită persoanele neasigurate pentru investigaţii în caz de suspiciune de afecţiuni oncologice, hepatite B şi C şi virusul HIV la gravide, servicii care vor fi decontate de Casa Naţională de Sănătate", a afirmat Valeria Herdea, citată de Agerpres.
"Tot în contractul-cadru, se prevede că se pot desfăşura activităţi de prevenţie, începând cu adolescenţii", a mai spus preşedintele Casei.
Preşedintele CNAS speră că la rectificarea bugetară din toamnă să fie rediscutate tarifele decontate pentru serviciile medicale.