Noul program de tratament fără interferon al hepatitei C, în cadrul unui contract cost-volum-rezultat, a început în această lună, fiind incluse două tratamente, potrivit informaţiilor publicate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Protocolul referitor la tratamentul hepatitei C, publicat în Monitorul Oficial, prevede că toţi pacienţii cu virus hepatitic C detectabil în sânge, indiferent de nivelul de fibroză, pot beneficia de tratament antiviral.
Programul include două opţiuni de tratament – Epclusa (sofosbuvir/velpatasvir) şi Maviret (glecaprevir/pibrentasvir) -, faţă de trei în programul de anul trecut.
Tratamentele sunt destinate tratamentului hepatitei cronice C şi cirozei hepatice C pentru pacienţii adulţi, naivi sau experimentaţi la tratamentul cu interferon, şi pacienţii copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani, naivi sau experimentaţi la tratamentul cu interferon.
Potrivit Fundaţiei Baylor Marea Neagră, care oferă asistenţă şi îngrijire pacienţilor, noutatea constă în modalitatea de stabilire a gradului de afectare hepatică şi fibrozei.
Mai exact, o serie de scoruri utilizate în alte ţări europene sunt, de anul acesta, valabile şi în România, oferind alternative la modalităţile consacrate de evaluare paraclinică.
"Astfel, în locul analizelor Fibromax sau Fibroscan, pacienţii pot beneficia de analize de tipul APRI sau FIB-4, mai puţin costisitoare şi care nu necesită timp suplimentar de aşteptare sau prelevare de probe diferite de sânge. Aceste scoruri se calculează pe baza unor analize clasice, care fac parte din pregătirea „dosarului” de tratament", menţionează fundaţia.
Hepatita este o afecţiune inflamatorie a ficatului care poate fi cauzată de un virus. Dacă persistă ani de zile, poate progresa până la afecţiuni letale, precum ciroza şi carcinomul hepatocelular (HCC)/cancerul hepatic.
Hepatita C este, de asemenea, o boală sistemică ce afectează întregul corp, provocând multiple manifestări extrahepatice. Infecţia cu virus hepatitic C (VHC) poate persista la persoana purtătoare fără a provoca simptome, rămânând astfel neobservată mulţi ani.
Multe simptome ale hepatitei C, precum oboseala, durerile articulare şi afectarea neurocognitivă, nu sunt semne specifice şi persoanele afectate nu le asociază neapărat cu infecţia cu virusul C.
Tratamentul fără interferon pentru pacienţii cu hepatita C a fost introdus în România începând cu anul 2015, în baza contractelor cost-volum-rezultat încheiate de CNAS. Tratamentul fără interferon are o rată de vindecare a hepatitei C de peste 95%, potrivit specialiştilor.
Din numărul total de pacienţi ţintiţi în ultimele programe, cei mai mulţi sunt adulţi cu infecţie cronică VHC şi fibroză F0-F3 sau cu ciroză hepatică compensată (Child A), naivi sau experimentaţi la tratamentul cu interferon.
Fundaţia Baylor Marea Neagră testează anual peste 5.000 de persoane, oferind asistenţă şi îngrijire pe termen lung persoanelor cu rezultate pozitive la testele de hepatită sau HIV.
În 2023, peste 600 de pacienţi cu hepatită au beneficiat de analize gratuite, orientare şi navigare în sistemul medical, evaluări şi recomandări referitoare la stilul de viaţă şi prevenirea sau monitorizarea afecţiunilor metabolice.