Ministerul Sănătăţii propune facilitarea accesului organizaţiilor neguvernamentale (ONG) din domeniul sănătăţii mintale sau al drepturilor omului în spitalele de psihiatrie din România.
Măsura este cuprinsă într-un proiect dce ordin elaborat de instituţie.
"Pentru a îmbunătăţi şi facilita accesul organizaţiilor neguvernamentale în unităţile de psihiatrie este necesară modificarea prevederilor actului normativ cu privire la condiţiile pe care acestea trebuie să le îndeplinească", se arată în referatul de aprobare al proiectului de ordin.
Legislaţia actuală (Normele de aplicare a Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002 şi ordinul ministrului sănătăţii nr. 488/2016 pentru eliberarea de către Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog a autorizaţiei pentru vizitarea unităţilor de psihiatrie) prevăd condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească ONG-urile care desfăşoară activităţi în domeniul sănătăţii mintale sau al protecţiei drepturilor omului în vederea obţinerii autorizaţiei pentru vizitarea unităţilor de psihiatrie sau centrelor de recuperare şi reabilitare.
Astfel, ONG-urile trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: domeniul sănătăţii mintale sau al drepturilor omului să se regăsească în primele 3 obiective ale statutului organizaţiei; să facă dovada că activează de minimum 10 ani în domeniul sănătăţii mintale sau al drepturilor omului şi să fie înfiinţate în condiţiile legii.
În plus, persoanele nominalizate de către organizaţia neguvernamentală să efectueze aceste vizite trebuie să aibă minimum 5 ani vechime ca angajat al organizaţiei.
Noul proiect prevede condiţii mai puţin stricte pentru ONG-uri. Astfel, acestea trebuie să aibă în obiectivele din statut organizaţiei domeniul sănătăţii mintale sau al drepturilor omului şi să facă dovada activării de minimum 5 ani în domeniul sănătăţii mintale sau al drepturilor omului.
De asemenea, persoana nominalizată de către organizaţia neguvernamentală pentru vizitarea unităţilor de psihiatrie trebuie să deţină o vechime de minimum trei ani ca angajat al organizaţiei sau voluntar în cadrul organizaţiei care îl nominalizează.
Proiectul include şi condiţii pentru a crea un cadru organizat al acestor vizite, prin modificarea şi înlocuirea unei anexe la normele de aplicare a Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002.
"Vizitele vor fi efectuate de unul până la trei reprezentanţi ai organizaţiei neguvernamentale, pe baza actului de identitate valabil. Lista nominală a reprezentanţilor va fi anexată autorizaţiei emise de către Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog", prevede noul proiect.
Pe timpul vizitelor, reprezentanţii ONG-ului vor avea posibilitatea de a purta discuţii libere cu pacienţii serviciilor specializate de sănătate mintală şi vor putea solicita informaţii de interes public cu respectarea legislaţiei aplicabile, inclusiv cea privind prelucrarea datelor cu caracter personal, precum şi procedurilor şi regulamentului unităţii sanitare vizitate.
Pentru îndeplinirea obiectivelor vizitelor de monitorizare, ONG-urile "vor utiliza datele şi informaţiile obţinute cu buna credinţă şi corectitudine şi vor asigura cunoaşterea de către reprezentaţii săi a regulilor şi obligaţiilor specifice şi respectarea lor în perioada vizitelor în cadrul serviciilor specializate de sănătate mintală", se mai arată în document.
Nerespectarea prevederilor cuprinse în autorizaţie va determină anularea acesteia.