Plafonul maxim al alocaţiilor de hrană din spitale, eliminat de guvern

Plafonul maxim al alocaţiilor de hrană din spitale, eliminat de guvern

Guvernul a eliminat plafonul maxim al alocaţiilor de hrană din spitale, la propunerea Ministerului Sănătăţii, valoarea urmând să fie decisă de către conducerea unităţilor sanitare. 

Măsura este cuprinsă într-o hotărâre de guvern aprobată în şedinţa de miercuri a Executivului. Proiectul a fost prezentat în 7 aprilie de 360medical.ro, însă forma adoptată de guvern conţine unele modificări faţă de proiectul iniţial.

"Conform actului normativ, începând cu luna mai 2021, alocaţia de hrană pentru pacienţii din unităţile sanitare se va actualiza cu indicele preţurilor de consum la mărfuri alimentare în perioada 2018-2020, de 109,72%", a anunţat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.

"De asemenea, a fost reglementată modalitatea de majorare a alocaţiilor de hrană la solicitarea conducătorului unităţii sanitare, cu avizul consiliului de administraţie, în condiţiile identificării altor surse de finanţare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate şi de la bugetul de stat. S-a reglementat ca în unităţile sanitare să nu mai existe tarife maximale în ceea ce priveşte norma de hrană", a precizat instituţia.

În termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern, unităţile sanitare publice au obligaţia de a afişa pe site-ul propriu nivelul alocaţiei de hrană stabilit, precum şi orice modificare a acestora. De asemenea, informaţiile trebuie comunicate şi Ministerului Sănătăţii.

Până acum erau stabilite plafoane maxime ale alocaţiilor de hrană în hotărârea de guvern nr. 429/2008 (privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice).

Aceste plafonale maxime erau fixate pe categorii de pacienţi – 16 lei pentru pacienţi adulţi cu TBC şi HIV/SIDA, 15 lei pentru bolnavi adulţi cu hepatită şi neoplazici, 15 lei pentru pacienţi adulţi cu diabet şi 10 lei pentru alţi pacienţi adulţi.

Noul act normativ prevede că valoarea alocaţiilor de hrană pentru pacienţii internaţi va fi stabilită de către conducerea fiecărui spital, fixând doar un prag minim, de 16 lei pe zi pe pacient.

Actul normativ prevede o excepţie pentru pacienţii cu tuberculoză şi HIV/SIDA, pentru care există o lege specifică ce prevede necesitatea stabilirii unei indemnizaţii lunare de hrană pe toată perioada de boală, atât pentru pacienţii internaţi, cât şi pentru pacienţii trataţi în ambulatoriu.

Pentru aceşti pacienţi, alocaţia de hrană rămâne la nivelul actual, de 16 lei pe zi pentru un pacient adult şi de 15 lei pe zi pentru un copil.

viewscnt