Proiect legislativ pentru acordarea a două zile de concediu pe an pentru screening-ul unor boli

Proiect legislativ pentru acordarea a două zile de concediu pe an pentru screening-ul unor boli

România are a treia cea mai ridicată rată a mortalităţii evitabile prin prevenţie din Uniunea Europeană, potrivit datelor oficiale. Unul dintre principalele motive este atenţia scăzută acordată prevenţiei în sănătate, care are alocate fonduri limitate. În plus, rata de screening pentru diverse afecţiuni este scăzută, ceea ce înseamnă că multe boli sunt depistate în faze avansate, în care există mai puţine opţiuni de tratament. Pentru a stimula creşterea ratei de screening, senatoarea Nicoleta Pauliuc, supravieţuitoare a cancerului, a anunţat că promovează un proiect legislativ care să acorde două zile de concediu pe an în plus pentru screening-ul unor boli. 

"Propun acordarea a două zile libere pe an pentru screening de boli. Este o iniţiativă simplă, dar cu un impact imens. Prin această lege, să oferim tuturor cetăţenilor posibilitatea de a efectua controale medicale regulate, fără temerea că nu pot pleca de la serviciu", a afirmat marţi Nicoleta Pauliuc, la o conferinţă organizată pentru a marca Ziua Naţională a Supravieţuitorilor Cancerului.

"Această iniţiativă nu este doar despre prevenţia bolilor oncologice, ci şi despre prevenţia unei game largi de afecţiuni - de la boli cardiovasculare la diabet -, care pot fi gestionate mai eficient dacă sunt depistate devreme", a completat senatoarea.

Un raport publicat de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, arată că România se numără printre statele membre ale UE care alocă cei mai puţini bani pentru prevenţie.

Astfel, în 2021, România se situa pe locul 19 din 27 de state membre în privinţa fondurilor alocate prevenţiei în sănătate, cu mai puţin de 4% din fondurile totale.

În privinţa ratelor de screening, acestea sunt foarte scăzute în România în comparaţie cu celelalte state membre din UE.

Astfel, ţara noastră înregistrează cea mai scăzută rată de screening pentru cancerul mamar din Uniunea Europeană în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 de ani, la foarte mare distanţă de celelalte state membre.

viewscnt