Reprezentanţii pacienţilor cer Ministerului Sănătăţii introducerea a 5 noi tratamente pentru patologii cronice pe lista medicamentelor compnesate

Reprezentanţii pacienţilor cer Ministerului Sănătăţii introducerea a 5 noi tratamente pentru patologii cronice pe lista medicamentelor compnesate

Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) a solicitat joi introducerea pe lista medicamentelor compensate şi gratuite a încă cinci tratamente pentru patologii cronice precum diabetul, artrita reumatoidă şi psoriazisul.

"Este vorba despre cinci molecule de care au uitat cumva prin omisiune sau intenţionat să fie introduse pe aceste liste, ceea ce a determinat o reacţie imediată a noastră privind accesul tuturor pacienţilor pe toate patologiile cronice la aceste medicamente noi care pot face până la urmă diferenţa între viaţă şi moarte", a spus preşedintelui APCR, Cezar Irimia, citat de Agerpres.

Medicamentele sunt pentru diabetul zaharat, artrita reumatoidă, psoriazis şi diferite patologii cronice, potrivit reprezentanţilor pacienţilor.

Precizările vin în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii a organizat joi, la ora 16.00, o dezbatere cu reprezentanţii pacienţilor despre ultimele modificări aduse listei medicamentelor compensate.

"Noi am solicitat această dezbatere cerând în mod clar ca toate medicamentele care au fost evaluate şi au trecut prin toate furcile caudine să fie introduse pe lista de compensate şi gratuite deoarece nu dorim să discriminăm pacienţii cu diferite patologii faţă de cele alese iniţial de dumnealor să fie introduse în lista de compensate şi gratuite", a mai spus Irimia.

Dezbaterea a avut loc loc la puţin timp după ce executivul a aprobat, în şedinţa de luni, o hotărâre de guvern care permite medicilor pediatri hematologi să prescrie copiilor două medicamente cuprinse în lista de medicamente compensate şi gratuite, destinate tratamentului pentru purpura trombocitopenică imună.

Potrivit ministerului, protocoalele se află în prezent în procedură de dezbatere publică şi vor fi în curând aprobate.

Hotărârea aprobată de guvern prevede că medicamentele pentru purpura trombocitopenică imună idiopatică cronică pot fi prescrise şi copiilor cu vârsta de peste 1 an şi nu mai condiţionează prescrierea de existenţa sau nu a splenectomiei.

Hotărârea a fost luată a fost luată după o decizie a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) de extindere a indicaţiei pentru copii.

Legislaţia anterioară prevedea că medicamentele pentru purpura tromocitopenică imună cronică pot fi prescrise doar pentru “adulţii splenectomizaţi şi nesplenectomizaţi”.

Hotârârea de guvern aprobată luni prevede şi posibilitatea prescrierii în ambulatoriu a medicaţiei de suport pentru copiii cu afecţiuni oncologice şi hematologice de către medicii pediatri cu competenţă în oncologie sau hematologie.

Până în prezent, medicaţia de suport putea fi prescrisă doar de către medici cu dublă specialitate.

De asemenea, hotârârea prevede că medicamentul carfilzomib, cunoscut sub denumirea comercială Kyprolis, folosit pentru pacienţii cu mielom multiplu – o formă de cancer de sânge – va fi introdus definitiv de executi1v pe lista medicamentelor decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) de la 1 ianuarie 2019.

viewscnt