România va avea un Sistem Naţional de Monitorizare a Intoxicaţiilor, coordonat de Institutul Naţional de Sănătate Publică

România va avea un Sistem Naţional de Monitorizare a Intoxicaţiilor, coordonat de Institutul Naţional de Sănătate Publică

Ministerul Sănătăţii urmează să înfiinţeze Sistemul Naţional de Monitorizare a Intoxicaţiilor şi de Informare Toxicologică (SNMIIT), coordonat de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi cu centrele principale în Bucureşti şi în Târgu Mureş, care va dispune de o bază de date cu amestecurile chimice cu proprietăţi periculoase comercializate în România şi cu cazurile de intoxicaţie acută înregistrate în ţară, arată un proiect de ordin consultat de 360medical.ro.

Proiectul transpune în legislaţia naţională regulamentele adoptate la nivel european în acest domeniu.

“Se aprobă organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Monitorizare a Intoxicaţiilor şi de Informare Toxicologică, denumit în continuare SNMIIT. (...) SNMIIT are drept scop consolidarea bazei de date naţionale privind: a) amestecurile sau produsele chimice cu proprietăţi periculoase de natură fizicochimică şi toxicologică, puse la dispoziţie pe piaţă în România; b) cazurile de intoxicaţie acută generate de amestecurile / produsele chimice”, se arată în proiectul de ordin.

Sistemul Naţional de Monitorizare a Intoxicaţiilor si de Informare Toxicologică este conceput ca un sistem informatic nou, având la bază o aplicaţie online capabilă de a colecta, valida, înregistra într-o bază de date relaţională informaţii despre amestecuri chimice periculoase pentru sănătate comercializate în România şi despre afecţiunile acute determinate de acestea, urmare a utilizării necorespunzătoare sau expunerii accidentale, potrivit referatului de aprobare al proiectului.

SNMIIT va îndeplini atât funcţionalitatea unui registru populaţional de boală (definită după criterii de includere precise, care minimizează variabilitatea şi şi maximizează precizia informaţiei), cât şi funcţionalitatea unui registru de produse.

Prin SNMIIT, centrele medicale de primiri urgenţă din Spitalul Clinic Judeţean de Urgentă Târgu Mureş, Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti şi Spitalul Clinic de Urgentă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti vor avea acces la informaţie toxicologică despre chimicale, adecvată pentru intervenţiile medicale personalului din unităti sanitare.

În urma înfiinţării SNMIIT, România va dispune de o bază de date  - ReTox - care va conţine informaţii despre amestecurile chimice cu proprietăţi periculoase de natură fizicochimică şi toxicologică comercializate în România şi despre cazurile de intoxicaţie acută la copii şi adulţi, generate de amestecurile chimice.

“În acest scop, registrul de informare toxicological ReTox conţine un registru de date pentru 127.000 de substanţe periculoase inventariate de Agenţia Europeană de Produse Chimice (ECHA), separate în componente periculoase cu interes major pentru urgenţă privind sănătatea şi alte componente periculoase, funcţie de clasă şi categoria de pericol”, se arată în proiect.

Costurile totale legate de dotare, software şi piese de schimb pentru administrarea bazei de date ReTox sunt estimate la 90.000 lei în 2019 şi la 60.000 lei în 2020.

viewscnt