Spitalul Judeţean Suceava are o echipă completă de radiologi intervenţionişti şi poate asigura funcţionarea full-time a programului de AVC ischemic acut

Spitalul Judeţean Suceava are o echipă completă de radiologi intervenţionişti şi poate asigura funcţionarea full-time a programului de AVC ischemic acut

Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava are o echipă nouă şi completă de radiologi intervenţionişti, cu care poate asigura funcţionarea full-time a programului de accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut, a declarat miercuri şeful Compartimentului de angiografie al unităţii medicale, medicul radiolog Mihai Creţeanu jr., specializat în neuroradiologie intervenţională.

Echipa spitalului a fost completată cu medicii radiologi Cătălin Lulciuc şi Emanuel Gavriliuc.

„Toţi suntem cu normă întreagă la Spitalul Judeţean Suceava şi astfel Centrul de excelenţă de cercetări angiografice ale Academiei de Ştiinţe Medicale, care funcţionează în acest spital de trei ani de zile, are echipă completă”, a spus Dr. Creţeanu jr., citat de newsbucovina.ro.

„Ne propunem să organizăm programul de stroke, de AVC ischemic acut, care să funcţioneze full-time la Suceava”, a completat medicul.

Pentru realizarea acestui obiectiv, medicii radiologi intervenţionişti trebuie să respecte noile protocoalele de lucru intrate în vigoare.

Accidentul vascular cerebral reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în România, reprezentând atât a doua cauză de mortalitate şi dizabilitate în rândul populaţiei.

Începand din acest an, Ministerul Sănătăţii a extins programul prin intermediul căruia pacienţii cu AVC ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4,5 ore de la debutul primelor simptome, de la 10 spitale până la 43 de spitale, care se află în 36 de judeţe şi în Bucureşti.

În perioada 2015-2018, Ministerul Sănătăţii a derulat programul pilot “Acţiunea Prioritară pentru Tratamentul Intervenţional al AVC”, în 10 spitale din ţară, prin intermediul căruia au fost trataţi 1.829 de pacienţi.

Noile spitale au fost propuse pentru adăugarea în program după ce Ministerul Sănătăţii a emis, în decembrie, o circulară către Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) din judeţe, cu scopul de a identifica spitalele judeţene şi municipale care întrunesc criteriile de eligibilitate pentru a derula AP-AVC.

Criteriile principale avute în vedere au fost: existenţa unui serviciu de gardă de neurologie în regim de premanenţă, 7/7, 24/24, existenţa unui computer tomograf funcţional în regim de permanenţă şi existenţa unui serviciu de gardă de radiologie în regim de permanenţă.

Ministerul a realizat şi protocolul naţional de tratament intervenţional al accidentului vascular cerebral, care urmează să ghideze activitatea medicilor neurologi, radiologi şi de medicină de urgenţă din întreaga ţară, în vederea extinderii la nivel naţional a trombolizei intravenoase în cazurile de AVC acut.

viewscnt