Europa este departe de a-şi atinge obiectivele oficiale privind combaterea HIV, tuberculozei (TBC), hepatitei şi infecţiilor cu transmitere sexuală (ITS), arată un raport recent al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Documentul avertizează că, fără investiţii consistente şi politici de sănătate publică mai eficiente, povara acestor boli riscă să se agraveze în zonele cele mai afectate ale continentului, cu impact sever asupra pacienţilor şi sistemelor de sănătate.
Aceste boli provoacă aproape 57.000 de decese anual în 30 de state din Europa (Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia), indică raportul ECDC.
Însă numeroase ţări nu progresează în ritmul necesar pentru a atinge obiectivul de eliminare a focarelor de boli infecţioase până în 2030, iar statele europene au ratat majoritatea obiectivelor fixate pentru 2025.
„Aceste boli pot fi prevenite, la fel ca şi povara pe care o exercită asupra sistemelor de sănătate, a pacienţilor şi a familiilor acestora”, a declarat directoarea ECDC, Pamela Rendi-Wagner, citată într-un comunicat.
Raportul remarcă, totuşi, şi unele progrese. Numărul noilor cazuri de infecţii cu HIV a scăzut cu 35% din 2010, iar incidenţa TBC a scăzut tot cu 35% din 2015, deşi obiectivele stabilite la nivel continental prevedeau scăderi de 75%, respectiv 50% până în 2025.
Numărul deceselor cauzate de SIDA a scăzut cu 30% din 2010, ajungând la 3.300 în 2023. Cu toate acestea, autorităţile sanitare au avut ca obiectiv reducerea acestui număr la jumătate.
Pe de altă parte, decesele provocate de hepatita B şi C rămân ridicate, iar cazurile de hepatită B acută sunt în creştere.
Infecţiile se transmit prin contact sexual sau prin reutilizarea seringilor contaminate între consumatorii de droguri, putând conduce la complicaţii grave, precum ciroză şi cancer hepatic.
Între timp, ratele unor afecţiuni cu transmitere sexuală, precum sifilisul şi gonoreea, au atins niveluri record.
Autorităţile reuşesc acum să detecteze aproape toate cazurile noi şi recurente de TBC, însă rezistenţa la tratament şi dificultăţile legate de aderenţa la acesta continuă să reprezinte obstacole semnificative.
În 2022, doar 68% dintre pacienţii care au început tratamentul pentru TBC l-au şi finalizat, procentul fiind cu mult sub obiectivul european, de 90%.
Pe baza evoluţiilor constatate, ECDC cere eforturi suplimentare pentru prevenirea acestor boli, de exemplu prin creşterea utilizării profilaxiei pre-expunere (PrEP) pentru prevenirea infecţiei cu HIV, extinderea vaccinării pentru hepatita B şi promovarea utilizării măsurilor de prevenţie (folosirea prezervativelor).
În următorii cinci ani, agenţia de sănătate recomandă extinderea serviciilor de testare pentru depistarea precoce a infecţiilor, consolidarea colectării datelor şi sprijinirea persoanelor care suferă de boli precum TBC pentru ca acestea să urmeze constant tratamentul recomandat.