Angajaţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) urmează să primească stimulente financiare din veniturile proprii ale instituţiei, care depăşesc semnificativ cheltuielile.
Măsura este prevăzută într-un proiect de ordonanţă a guvernului elaborat de Ministerul Sănătăţii.
"Consiliul de administraţie al ANMDMR poate aproba pentru salariaţii ANMDMR desemnaţi ca titulari sau înlocuitori în Consiliul de administraţie al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), cu excepţia preşedintelui ANMDMR şi a celor doi vicepreşedinţi, comitetele ştiinţifice şi grupurile de lucru ale EMA, ale HMA, ale grupului de coordonare (CMDh), ale Directoratului European pentru Calitatea Medicamentelor (EDQM), ale Consiliului Europei, ale Consiliului Uniunii Europene, ale Schemei de cooperare în domeniul inspecţiilor farmaceutice (PIC/S) şi ale Comisiei Europene şi alte grupuri de lucru din domeniul de activitate al ANMDMR, precum şi pentru salariaţii nominalizaţi, prin decizie a preşedintelui ANMDMR, să facă parte din echipe mixte în vederea realizării activităţilor specifice şi salariaţii participanţi în procesul de evaluare-autorizare, supraveghere şi control al medicamentelor de uz uman, tehnologiilor medicale şi dispozitivelor medicale, stimulente financiare lunare a căror finanţare este asigurată din veniturile proprii ale ANMDMR (...), în limita a maxim 30% din sumele prevăzute şi realizate cu această destinaţie în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat, potrivit legii", se arată în proiectul de act normativ.
"Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate lunar unui salariat sub formă de stimulente financiare reprezintă contravaloarea a maximum două salarii de bază minime brute pe ţară, garantate în plată, în vigoare", mai arată proiectul.
În 2021, salariul minim brut lunar din România este de 2.300 lei, astfel că stimulentele financiare acordate salariaţilor ANMDMR pot ajunge la 4.600 lei pe lună.
Criteriile şi modul de acordare a stimulentelor financiare se stabilesc prin hotărâre cu caracter normativ a consiliului de administraţie al ANMDMR, cu consultarea organizaţiilor sindicale legal constituite şi reprezentative sau cu reprezentanţii salariaţilor, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, iar hotărârea se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii.
Iniţiatorii măsurii argumentează că politica salarială a personalului ANMDMR nu oferă, în prezent, posibilitatea stimulării performanţelor profesionale ale angajaţilor şi motivarea acestora în funcţie de complexitatea activităţilor realizate.
"Având în vedere gradul tot mai mare de încărcare a angajaţilor şi mai ales creşterea complexităţii activităţilor pe fondul responsabilităţilor naţionale şi în reţeaua europeană, precum şi necesitatea de implicare a experţilor în activităţi şi proiecte la nivel european şi mondial, este necesară o măsură de motivare şi recompensare a specialiştilor care se implică în activităţi complexe şi cu grad crescut de dificultate", arată nota de fundamentare a proiectului.
Astfel, în calitate de autoritate competentă la nivel naţional, ANMDMR trebuie să asigure cu resurse umane proprii un nivel înalt de expertiză profesională şi ştiinţifică, în acord cu o politică de personal adaptată la nivelul standardelor Uniunii Europene.
"Beneficiile salariale oferite angajaţilor reprezintă una dintre cele mai eficiente metode prin care ANMDMR poate reduce fluctuaţia de personal şi poate să rămână competitivă, crescând şi stabilitatea personalului angajat", mai arată documentul citat.
ANMDMR dispune de resurse proprii suficiente pentru a acorda stimulente financiare angajaţilor, deoarece generează un excedent lunar mediu de venituri încasate în valoare de aproximativ 5,28 milioane lei.
În 2020, ANMDMR a avut venituri totale de 93,98 milioane lei, în timp ce cheltuielile salariale au însumat 27,09 milioane lei.