Camera Deputaţilor a aprobat marţi un proiect de lege care transferă toate activităţile din cadrul programului de rezidenţiat de la Ministerul Sănătăţii în subordinea Ministerului Educaţiei, adică în responsabilitatea universităţilor de medicină şi farmacie din România. Universităţile primesc un rol sporit, inclusiv de a selecta spitalele în care se face pregătirea pentru rezidenţiat.
Iniţiativa acestei modificări legislative a fost lansată în aprilie 2021 de către cele mai mari universităţi de medicină şi farmacie din România, grupate în alianţa G6-UMF (UMFST “George Emil Palade” Târgu Mureş, UMF “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, UMF “Victor Babeş” Timişoara, UMF Craiova, UMF “Carol Davila” Bucureşti şi UMF “Grigore T. Popa“ Iaşi).
Proiectul de lege a fost depus în iunie 2021 de 8 parlamentari PSD, între care se numără prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Florin Buicu, prof. univ. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, conf. univ. dr. Corneliu Florin Buicu, dr. Florian Bodog şi prof. univ. dr. Leonard Azamfirei – rectorul UMFST “George Emil Palade” Târgu Mureş.
"Ministerul Educaţiei organizează admiterea în rezidenţiat pe locuri şi pe posturi, prin concurs naţional, cu tematică şi bibliografie unică, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin comun al Ministrului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii, la propunerea universităţilor de medicină şi farmacie acreditate şi a universităţilor care au în structură facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate", prevede proiectul de lege, în forma adoptată de Camera Deputaţilor.
Proiectul a fost votat marţi, 16 noiembrie, de Camera Deputaţilor, cu câteva amendamente faţă de forma propusă de iniţiatori (cele mai multe de tehnică legislativă), cu 235 de voturi 'pentru', 75 de voturi 'contra' şi nicio abţinere. Proiectul urmează să fie înaintat la Senat, camera decizională în acest domeniu.
Proiectul oferă universităţilor un rol mult mai important în organizarea rezidenţiatului. Astfel, universităţile vor selecta spitalele publice şi private în care se va desfăşura pregătirea în rezidenţiat.
"Pregătirea în rezidenţiat se face în unităţile sanitare publice sau private atestate de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate sau de universităţile care au în structură facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate, după o metodologie proprie", prevede proiectul de lege.
Ministerul Sănătăţii va asigura în continuare salarizarea medicilor rezidenţi.
"Medicii rezidenţi încheie, după promovarea concursului de admitere în rezidenţiat, un contract de studii cu universităţile de medicină şi farmacie acreditate sau cu universităţile care au în structură facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate, care organizează programul de pregătire în rezidenţiat la care au fost repartizaţi şi un contract individual de muncă cu unitatea sanitară în cadrul căreia îşi vor desfăşura activitatea. Salarizarea medicilor rezidenţi se asigură de către Ministerul Sănătăţii, în acord cu prevederile legale în domeniu", prevede actul normativ.
Alianţa G6-UMF, care a lansat ideea proiectului legislativ, a oferit mai multe argumente în sprijinul propunerii.
“Datorită formei specifice de învăţământ, care se adresează doar absolvenţilor din domeniile medicale şi farmaceutice, cât şi faptului că activitatea de pregătire a rezidenţilor este una normată ca activitate didactică pentru cadrele didactice din universităţile de profil, considerăm că organizarea rezidenţiatului, în întregimea sa, de la admitere şi până la examenul de specialitate, trebuie să fie gestionată de către cele şase centre universitare de profil din ţară”, declara în aprilie 2021 rectorul UMF “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, care este şi preşedinte al G6-UMF.
Iniţiatorii proiectului de lege au preluat, în expunerea de motive, argumentele alianţei G6-UMF.
"Practic, întregul parcurs de formare, de la admitere şi până la certificarea medicului rezident ca medic specialist, se desfăşoară sub directa coordonare a instituţiilor de învăţământ superior, care organizează întregul program de pregătire în rezidenţiat", se arată în document.
Dacă proiectul de lege va fi adoptat şi de către Senat şi promulgat de către preşedinte, intrând în vigoare, implicarea Ministerului Sănătăţii în programul de rezidenţiat se va reduce la stabilirea numărului de locuri la rezidenţiat pe fiecare specialitate, în timp ce pregătirea propriu-zisă a medicilor rezidenţia va trece în subordinea Ministerului Educaţiei, prin universităţile pe care le are în coordonare.